ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Jirka RAIN (SEBASTIEN) - Když je žák připraven, učitel se objeví

V září roku 2013 jsme s frontmanem Sebastien Jirkou Rainem diskutovali na stránkách zinu o tom, že kapela už má rozpracované nové album. Na konci září roku 2015 deska „Dark Chambers Of Déjá Vu“ konečně vychází, což je ideální příležitost Jirku znovu oslovit a zjistit, co se za tu dobu událo nejen u Sebastien, ale i v Jirkově osobním životě. Z následujících řádků uvidíte, že toho nebylo málo. A tak Jirkovým čerstvým miminkům přeju do života úspěch, hodně síly, štěstí a radosti!

Nelze začít jinak, než otázkou na novou desku, album „Dark Chambers Of Déjá Vu“ vyjde tenhle měsíc. Můžeš ho představit?
Jedná se o dlouho avizované druhé album Sebastien, které se nám konečně podařilo úspěšně dokončit. Věřím, že jsme od dob „Tears of White Roses“ vyrostli skladatelsky, interpretačně, a díky Rolandovi i zvukově. Opět jsme „přimíchali“ několik exkluzivních hostů, album zdobí nádherný artwork a doufám, že se výsledek naší práce bude lidem líbit.

Co pro Tebe bylo na jeho tvorbě nejsložitější?
Největším kamenem úrazu byly finance. Ty se staly také důvodem několikaletého čekání… Kapelu s naší ambicí totiž není možné dělat jen „podomácku“. Kompletní produkce alba, jakým je „Dark Chambers…“, stojí i při minimálních možných nákladech několik set tisíc korun, a to nejsou částky, kterými by muzikanti obvykle disponovali. Částečně nám pomohli fanoušci, částečně nás podpořila WACKEN FOUNDATION, ale i tak jsme nuceni ještě skoro čtyři roky splácet úvěr, který jsme si museli vzít, abychom mohli album dokončit… Zní to možná smutně, ale taková je realita dnešního hudebního businessu, chceme-li „plavat s velkými rybami“.

Desku jste opět nahrávali u Rolanda Grapowa. Bylo pro Tebe tohle nahrávání v něčem rozdílné nebo už můžeš tenhle proces považovat za rutinu?
Při práci s Rolandem rutina v žádném případě nehrozí! (smích) Atmosféra byla opět maximálně kreativní… Velkou výhodou bylo, že už se navzájem dobře známe, a hodně pomohl také čas, který jsme společně trávili už nad našimi demo nahrávkami. Roland tak měl možnost skladby producentsky ovlivnit už ve stádiu předprodukce a na výsledku je to znát! Trvám na tom, že je dnes ve střední Evropě bezkonkurenčně nejlepším metalovým producentem!!!

Hosty, kteří se objeví na desce jste již představili, u kterého z nich to byla pro Tebe největší výzva domluvit s ním spolupráci? A kterého z hostů budeš mít v plánu umluvit na společné vystoupení?
Za největší čest považuji spolupráci s Tony Martinem. Jsem velkým fanouškem jeho éry v Black Sabbath a nesmírně si vážím jeho úžasného zpěvu v naší skladbě „Lamb of God“, i času, který jsme společně strávili loni v létě. Miluji jeho hlas i jeho humor, jsme stále v kontaktu a doufám, že naše spolupráce bude pokračovat i v budoucnu. Něco jsme chystali už na letošní rok, ale připravoval se na svou dlouho plánovanou svatbu a tak jsme společné plány prozatím odložili… Dalším mým „hrdinou“ je Zak Stevens! Jsme přátelé a jsem nesmírně hrdý, že svým hlasem ozdobil naši „The Ocean“… Co se vystoupení týče, všechno necháváme otevřené. Jsem stále v kontaktu i s některými hosty našeho prvního alba – s Apollem Papathanasiem jsme například společně pracovali na jeho chystaném prvním sólo-albu „Waterdevils“!!! Určitě se moc rádi s kýmkoliv z našich hostů potkáme i na pódiu…

Je v hudebním světě ještě někdo další, koho jsi dosud na svojí desku nedostal, ale máš chuť se o to aspoň pokusit?
Obecně vzato, chceme Sebastien postupně profilovat hlavně jako soběstačnou kapelu, než jako studiový projekt s věhlasnými hosty. Úplně z vytyčeného směru ale nevystoupíme a nad několika jmény už opravdu přemýšlím. Nerad bych je teď vyslovoval, vše ukáže čas. Jisté ale je, že na třetí album Sebastien nebude nutné čekat dlouhých pět let!

Křest vaší desky je nachystán na říjen do Hamburku. Chápu, že je to další z příležitostí, jak dostat desku do světa, ale není to trochu kruté vůči vašim tuzemským příznivcům? Bude alespoň nějaké turné Sebastien po vlasti České? Jaké propagační akce ohledně nové desky chystáte?
(smích) Krutí na naše tuzemské fanoušky být určitě nechceme! Oficiální křest v Hamburku proběhne pod záštitou naší spřátelené agentury Ballroom Hamburg, zúčastní se ho lidé z našeho vydavatelství i z Wacken Foundation a budeme mimo jiné řešit naše budoucí aktivity v rámci Evropy. Den po samotném křtu pak ještě proběhne akustický koncert na lodi. Plánujeme ale také minimálně jeden tuzemský křest! Vše je zatím v jednání, ale myslím, že už brzy budeme schopni zveřejnit stanovené místo a datum… Dále chystáme samozřejmě koncerty, už máme připravený videoklip, nový web a na našem Facebooku už probíhá kampaň – každý den zveřejňujeme informace k albu, jména hostů, ukázky skladeb, první recenze, atd.

Není ti trochu líto toho, že koncertní aktivita Sebastien není kdovíjak vysoká? Je pro tebe přínosnější objevit se jen párkrát za rok na velkých akcích, než objíždět malé akce?
Naším problémem je, že jsme každý z jiného koutu republiky. Hradec Králové, Úpice, České Budějovice, Brno… To samozřejmě zvyšuje naše cestovní náklady a znesnadňuje logistiku… Hlavním důvodem ale je, že jsme se teď zabývali hlavně přípravou nového alba, kolem níž byla spousta práce. To se teď změní a do budoucna plánujeme opět stanout častěji i na menších pódiích.

Jedna z vašich písní byla ke slyšení v oficiálním traileru pro Wacken Open Air 2016. Dá se to vyložit jako šance na to, že byste si mohli zahrát na Wackenském festivalu?
To je jedna z mých velkých ambicí! (smích) Na Wackenu jsem před dvěma lety byl. Pohyboval jsem se ve VIP zóně a snažil se navázat ty správné kontakty. Prvním plodem této práce byl support našeho evropského turné s Masterplan ze strany Wacken Foundation, za druhý krok lze považovat použití naší skladby v jejich oficiálním traileru pro W.O.A. 2016. Teď jim ještě musím nějak vysvětlit, že třetím krokem bude účast Sebastien na Wackenu!!! (smích)

Jak se v souvislosti s deskou osvědčil projekt Music Cluster? Můžeš ho doporučit i jiným kapelám nebo bys dneska pro financování desky volil jinou cestu?
Crowdfunding je rozhodně jednou ze zajímavých cest, jak v současné době financovat hudební projekty. Využili jej například také ReVamp, nebo Devin Townsend… Dříve byl hlavním finančním spojením mezi kapelou a fanouškem kamenný obchod s hudebními nosiči, dnes se nabízí právě toto oboustranně efektivní řešení. Určitě můžu Music Cluster a další podobné weby doporučit! Od vydavatelské firmy dnes muzikant nedostane do začátku vůbec nic, z prodeje alb plynou také jen symbolické příjmy, takže aktivní zapojení fanouška do chodu kapely vnímám jako skvělý nápad, jak muzice umožnit přežití!

Desku vydávají celosvětově Pride & Joy Music, distribuci mají v moci Edel. Jak hodnotíš tuhle spolupráci, jde o dlouhodobější projekt, je už jasné, zda budou mít na starosti další desku tyto dvě společnosti?
Po zkušenosti s anglickým labelem, který vydal “Tears of White Roses”, jsme z práce Pride & Joy nadšení!!! Dříve mi z firmy volali jen ze skrytého čísla, nereagovali na naše emaily, distribuci do ČR jsem nakonec musel řešit já sám, komunikace zkrátka vázla... S Birgitt z Pride & Joy jsem naopak denně v kontaktu, vidím konkrétní výsledky práce labelu, ihned dostanu odpověď na jakoukoliv otázku, další album už jsme také řešili, …spolupráce jednoduše funguje! Ke všem aspektům promo kampaně se přistupuje mnohem profesionálněji, než před pěti lety a věřím, že tato společná práce ponese ovoce! Rád bych totiž, aby se tentokrát o albu dozvědělo mnohem vice lidí, než tomu bylo u našeho debutu! Společně s labelem věříme v sílu “Dark Chambers…” a děláme pro jeho propagaci maximum!

Podobnou otázku jsem ti položil už minule, ale neodpustím si ji ani teď. Domnívám se, že z českých metalových kapel máte k tomu proklouznutí do velkého světa nejblíž. Takže mi řekni, co všechno jsi téhle snaze musel obětovat a je-li vůbec možné se na mezinárodní scéně prosadit?
Děkuji za kompliment! O to „proklouznutí“ se snažíme ze všech sil… Předně se člověk musí zbavit pocitu, že něco nejde! (smích) To je totiž překážka, kterou má v sobě většina z nás postavenou už předem. Dalším bodem je preciznost! Mohli bychom být sebedrzejší, ale bez kvalitního dema skladby „Dorian“ bychom jen těžko před šesti lety přiměli Fabia Lioneho nebo Rolanda ke spolupráci. Nejdůležitější je však podle mě vytrvalost a víra v cestu, kterou jsme si zvolili… Když věříš v to, co děláš, osud ti v pravou chvíli pošle ty správné lidi, situace a příležitosti. Prastaré moudro říká: „když je žák připraven, učitel se objeví“, a právě tak vnímám i svou cestu hudebním světem. Možné je úplně všechno – nikdo nezačíná hned na vrcholu.

Pojďme se mrknout i na Tvoje ostatní hudební a nehudební aktivity. Jestli se nepletu, letos uběhlo deset let od vydání jediné desky tvojí předchozí kapely Navar. Vzpomeneš si ještě někdy na tuhle dobu a tuhle kapelu? V čem ty vidíš největší rozdíl Mezi Jirkou Rainem, který nahrál desku Navaru a Georgem Rainem, který vydává druhou desku Sebastien?
Navar byl mým dítětem stejně, jako je teď Sebastien! Desku „1621“ doma i po deseti letech pravidelně posloucháme, s bývalými spoluhráči jsem v kontaktu a dodnes považuji naší starou muziku za skvělou!!! Stoprocentně v budoucnu opět uspořádáme nějaký vzpomínkový koncert, přemýšlel jsem i nad natočením skladeb, které jsme hráli, ale nikdy se nezaznamenaly. Rozdíl mezi Jirkou z Navaru a Georgem ze Sebastien je obrovský! Dělí nás deset let zkušeností… Jirka tvořil a hrál, ale nevěděl, jakou cestou se s kapelou vydat. Album vyšlo pouze vlastním nákladem, hráli jsme téměř výhradně ve východních Čechách a nevěřili, že bychom se kdy mohli dostat dál. Sebastien byl zakládán s mnohem vyšším cílem, za jehož naplněním kráčím dodnes…

Objevil ses i po boku Ládi Křížka. Jak k téhle spolupráci došlo, jak jí hodnotíš a jak vidíš její budoucnost?
Ládi si ohromně vážím! Je pro mě jedním z nejlepších tuzemských zpěváků vůbec, a desky „Radegast“, nebo „Anděl na útěku“, patří k mým hudebním základům! Dali jsme se do řeči na jedné akci, kde hrál Kreyson i Sebastien, slovo dalo slovo a vyměnili jsme si telefonní čísla. Naše spolupráce se začala rozvíjet a hrajeme teď spolu Láďovy největší hity v akustické podobě! Musím říct, že když hraju na kytaru například „Snad odpustíš“ od Vitacitu, nebo „Čarovnou noc“, cítím velký respekt a mrazení v zádech. Dotýkám se tu české rockové historie…

Vím, že tě v soukromí čeká v dohledné době dost zásadní změna. Jak se těšíš na roli otce a už máš plán na to, jak svého potomka přivést k metalu?
(smích) Na naši dcerušku se neskutečně těším!!! Můžeš chodit do práce, budovat kariéru, hrát, zpívat, bohatnout, chudnout, ALE nic z toho nemá ani zlomek ceny, ve srovnání s novým životem, který někomu dáš… Je to „zázrak v přímém přenosu“ a nemyslím, že existuje hlubší smysl života, než je jeho předání další generaci. A co se metalu týče – nejsem typický „Metal Head“ (smích) a záleží mi hlavně na tom, aby byla zdravá a šťastná. …pravdou ale je, že už teď v bříšku slýchává – vedle zpívajících rodičů – muziku od Magnum po Cradle Of Filth!!! Aspoň bude mít ráda „strejdu Marthuse“! (smích)

To, že jsi hodně ambiciózní tvor, je už dávno jasné. Čili jaké ambice, ve světle zkušeností, které jsi zároveň nasbíral, máš se Sebastien?
Rád bych rozhlásil zprávu o našem novém albu do celého světa! Moc bych si přál, aby se lidem líbilo. Dále chci kapelu představit na Wackenu – pracuji na tom a nepolevím, dokud tohoto cíle nedosáhneme! Mým největším snem je vytvořit ze Sebastien velkou kapelu, která zanechá nesmazatelný otisk v evropské hudební historii. K tomu máme pochopitelně ještě hodně daleko, ale věřím, že kráčíme po správné cestě!

A moje obvyklá otázka na závěr - obligátní prostor na to, říct to, co bys chtěl a na co jsem se zapomněl zeptat ;-)
Chci moc poděkovat tobě za rozhovor a vašemu webu za léta dobré práce!!! Všechny naše fanoušky bych rád ujistil, že jsme i tentokrát udělali všechno pro to, abychom pro ně připravili co možná nejkvalitnější dílo. Zkuste si i v dnešní poblázněné době udělat čas na skutečné prožití jednoho alba! Kupte si CDčko, posaďte se, otevřete booklet, spusťte PLAY a vstupte do našich „Dark Chambers…“!

Savapip             


www.sebastienofficial.com

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.09.2015
Přečteno: 2400x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10811 sekund.