RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BRING ME THE HORIZON - That´s The Spirit

Kapelní vývoj byl, je a bude vždy předmětem divokých spekulací a diskuzí. Je dobře, že se kapela vyvíjí a experimentuje, nebo je nejlepší cestou hrát čtyřicet let tu samou píseň, když to fanoušky evidentně baví? Těžko říct, po zkušenostech s Metallicou z 90. let nebo s Linkin Park pět let zpátky je jasné, že z metalových kořenů může vzejít i mainstreamová hudba, která baví široké publikum napříč žánrovým spektrem. Nejaktuálnější kauzou jsou právě Bring Me The Horizon, kteří začali jako deathcorová kapela a přes metalcore a alternative metal se propracovali až k jakémusi indie elektronickému pop rocku, jemuž vévodí silné melodické linky a samply. Evidentně to cesta k úspěchu je a „That´s The Spirit“ danou evoluční cestu radikálně zakončuje.

„Sempiternal“ byl pro kapelu velký krok kupředu a na nejednom serveru se toto album dostalo až na samotný vrchol hudebního roku 2013. Záživné melodie, které se vryly pod kůži a přitom ještě dostatečně tvrdý podklad s nějakým tím breakdownem přilákal masivní vlnu nových posluchačů a zároveň uchlácholil pravověrné fandy hitovým potenciálem. Album rostlo s každým poslechem a prodalo se ho suverénně nejvíce kusů z celé diskografie britských muzikantů. „That´s The Spirit“ by mělo tedy logicky pokračovat v nastoleném trendu, což se stalo v tom nejhorším slova smyslu. Na desce není žádné tvrdé místo, žádný breakdown, žádné pořádné hrábnutí do strun… Kompletní obsah „That´s The Spirit“ míří do rádií a k mladým lidem odkojeným na MTV a podobných veselých pořadech. Nenechte se zmást výkřiky kapely o metalových inspiracích, posouvání hranic a dalších marketingových prohlášeních. Spíše to vypadá, že někomu sláva stoupla do hlavy a snaží se na tom co nejrychleji vydělat, dokud je v kurzu. Takhle by to ale nešlo.

Přehršel elektroniky a melodiky je nakonec to poslední, co bych novince vytknul. Na minulém albu BMTH ukázali, že to spojit s riffy a breakdowny jde. Vzniklo tak několik velmi silných skladeb s ultimátními refrény a výbornou atmosférou. Největším průserem na „That´s The Spirit“ je to, že kapela absolutně rezignovala na své skladatelské schopnosti a v totálně nudném balení hází songy jeden za druhým…až vlastně skončí album. Naprosté odměkčení a líznutí popových/disko vod kapele nesluší. Už úvodní „Doomed“ připomíná v mnoha polohách, a to dámy a pánové nekecám, Justina Biebera. Najednou mi spadla brada a beze srandy jsem se sám sebe ptal: „To ti kluci myslí vážně?“ Nezbláznili se?“ Následující „Happy Song“ trochu kapele napravuje reputaci a, jak jsem později zjistil, jednalo se o nejtvrdší (!) příspěvek na novém albu. Zbytek desky už jen tak propluje sluchovody, ještě malinký náznak jiskry nese i další zprofanovaný song „Drown“, který se může chlubit návykovým refrénem a vhodnými samply, tvořícími nadpozemskou náladu celého songu.

Říká se, že změna je život. Tahle změna je ovšem léčba šokem a plivnutím do tváře všem fanouškům z počátku kapely. Přeju těm namalovaným patnáctkám v růžových tričkách v předních řadách, aby jim jejich miláčci zahráli jakýkoliv song z prvního řadového alba. Už vidíte ty protáhlé tváře a děs v očích (za předpokladu, že jim ty riffy neurvou hlavu)? K nezaplacení! BMTH už (death/metal)corovou kapelou nejsou ani náhodou. Přitom se nejedná o menší ústupek, jaký udělali např. Bullet For My Valentine nebo Avenged Sevenfold, ale o pořádný krok vedle. Kapela nyní zní v lepším případě jako mix Muse, 30 Seconds to Mars a novodobých Linkin Park. V tom horším případě musím zase zmínit kanadskou popovou hvězdu z předchozího odstavce. Abych to shrnul jednou větou: hudba na albu je asi tak záživná jako její přebal. Paradoxem je, že prodejní čísla zase poletí nahoru a mě nezbyde nic jiného, než tuhle popovou plytkost nemilosrdně ignorovat.

Radek Neuman             


www.bmthofficial.com

YouTube ukázka - Throne

Seznam skladeb:
1. Doomed
2. Happy Song
3. Throne
4. True Friends
5. Follow You
6. What You Need
7. Avalanche
8. Run
9. Drown
10. Blasphemy
11. Oh No

Sestava:
Oliver Sykes – zpěv, klávesy, programování
Lee Malia - kytara, vokály
Matt Kean - basová kytara
Matt Nicholls - bicí
Jordan Fish - klávesy, vokály

Rok vydání: 2015
Čas: 44:59
Label: Sony Columbia
Země: Velká Británie

Diskografie:
2006 - Count Your Blessings
2008 - Suicide Season
2010 - There Is a Hell, Believe Me I've Seen It. There Is a Heaven, Let's Keep It a Secret.
2013 - Sempiternal
2015 - That's The Spirit

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.09.2015
Přečteno: 6015x




počet příspěvků: 28

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Uzrálo to solidně...20. 04. 2020 11:21 Eagle
superAj po 5 rokoch je...19. 04. 2020 18:07 Jan
A nová Mantra jen...21. 10. 2018 13:39 Dustter
Něco na tom bude...Na tuhle recenzi si...21. 01. 2016 23:29 Premi
best ofNejlepsi deska...1. 12. 2015 21:43 Patris


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10567 sekund.