RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HOLLYWOOD VAMPIRES - Hollywood Vampires

Superskupin je na světě hodně. Některé jsou hvězdné až až, stačí si vzpomenout třeba na Chickenfoot, kde spolu hrávali Sammy Hagar a Michael Anthony z Van Halen, kytarový střelec Joe Satriani a bubeník Red Hot Chili Peppers Chad Smith nebo projekt Them Crooked Vultures s Joshem Hommem (Queens Of The Stone Age), Johnem Paulem Jonesem (ex-Led Zeppelin) a Davem Grohlem (Foo Fighters). Ovšem žádný z nich nemůže ve své hvězdnosti konkurovat Hollywood Vampires. Za těmi stojí především legendární Alice Cooper, který celý projekt uvedl do pohybu a vlastně jej popsal, protože Hollywood Vampires pojednávají o chlastací partě, které byl v šedesátých a začátkem sedmdesátých let členem. Spolu s ním také Jim Morrison nebo Keith Moon. Cooper to ovšem na rozdíl od nich přežil.

A právě do doby přelomu šedesátých a sedmdesátých let je deska situována. Jak už Cooper předem oznamoval, bude se z drtivé většiny jednat o coververze skladeb, které tuhle stolní společnost z klubů na Sunset Stripu při jejich pijatykách provázely. Zpočátku se mělo jednat o Cooperovo další sólové album (to poslední „Welcome 2 My Nightmare“ vyšlo v roce 2011), ovšem mistr hororu si začal zvát stále více hostů, všechno mohutnělo do monstrózních rozměrů. Proto tedy Hollywood Vampires. Z té původní party losangeleských ožralů už zůstaly poslední zbytky, které si během tahů nezničily zdraví, ovšem přidali se další. Současná soupiska je skutečně úctyhodná. Kromě Coopera se tu totiž objevují taková jména jako Brian Johnson (AC/DC), Paul McCartney (ex-The Beatles), Robby Krieger (ex-The Doors), Joe Perry (Aerosmith), Slash, Duff McKagan a Matt Sorum (všichni ex-Guns n´Roses), Dave Grohl (Foo Fighters, ex-Nirvana), Perry Farrell (Jane´s Addiction), Kip Winger (Winger) a nebo největší překvapení alba, slavný herec Johnny Depp, který si většinu kytarových partů na albu rozdělil s Tommym Henriksenem (Warlock, Doro, George Lynch). Sám Cooper o něm prohlásil: „Johnny? To je velký kytarista.“

Teď ale k samotné náplni alba. Nikdo by snad nepochyboval, že se uvnitř bude nacházet stoprocentně profesionální práce, protože s takovou sestavou a pod taktovkou ostříleného producenta Boba Ezrina to snad ani jinak nejde. I samotné skladby už prověřil čas. Nejedná se o úplně největší hity rockové historie, ale o skladby, které mají kultovní charakter a jsou vnímány spíše jako generační výpovědi. Opět stačí jen jmenovat. Jako první (po intru „The Last Vampire“, které namluvil dnes již zesnulý herec Christopher Lee a jedné ze dvou novinek „Raise The Dead“) jde na holení „My Generation“ od The Who, která je hrána spíše s úctou k originálu. Aranžérských fíglů se ale posluchač dočká v zeppelinovské „Whole Lotta Love“, zaujme i duet Coopera s Brianem Johnsonem.

Staré skladby tak dostávají nová křídla, jako třeba „I Got A Line On You“ (od kapely Spirit, kde působil kytarista Randy California, o kterém se v roce 1975 uvažovalo jako o náhradníkovi Ritchieho Blackmorea v Deep Purple), která je hraná s naprosto mladickým zápalem a neskutečnou energií. Upíři se také zaměřili na spojování různých písní a proto tu takové medley najdeme hned tři. Nejlépe se propojení povedlo u doorsovských klasik „Five To One“ a „Break On Through“, horší už je to u „One“ a „Jump Into The Fire“, které má na svědomí Harry Nilsson a zajímavě to zní ve spojení staré Cooperovy klasiky „School´s Out“ s refrénem z pinkfloydovské „Another Brick In The Wall Pt. II.“ Nostalgickou projížďku nočním životem let 1968, 1969, 1970 pak uzavírá druhá novinka „My Dead Drunk Friends“, která se hudebně logicky vrací k tvorbě Alice Coopera z té doby.

Nejsem zrovna velkým příznivcem alb, které z drtivé většiny tvoří coververze. Tady to však celé dává smysl. Navíc, když můžete slyšet skutečné legendy, které psaly rockové dějiny. Nevím o žádném jiném albu, kde by se mohl potkat například Paul McCartney, Slash a Christopher Lee. Hollywood Vampires jsou už připraveni také vyrazit na cesty. A opět jsou tu jména jako hrom, žádná ošizená varianta. Coopera totiž budou provázet hned tři kytaristé a to Johnny Depp, Joe Perry a Tommy Henriksen, basista Duff McKagan a za bicími bude sedět Matt Sorum. Vypadá to na největší hudební tyjátr podzimu.

Jan Skala             


www.hollywoodvampires.com

YouTube ukázka - My Generation

Seznam skladeb:
1. The Last Vampire
2. Raise The Dead
3. My Generation
4. Whole Lotta Love
5. I Got A Line On You
6. Five To One/ Break On Through
7. One/Jump Into The Fire
8. Come And Get It
9. Jeepster
10. Cold Turkey
11. Manic Depression
12. Itchycoo Park
13. School’s Out/Another Brick In The Wall Pt.2
14. My Dead Drunk Friends

Sestava:
Alice Cooper - zpěv
Brian Johnson - zpěv
Perry Farrell - zpěv
Paul McCartney - zpěv, piáno, baskytara
Johnny Depp - kytara, klávesy
Tommy Henriksen - kytara
Joe Perry - kytara
Robby Krieger - kytara
Orianthi - kytara
Slash - kytara
Joe Walsh - kytara
Dennis Dunaway - baskytara
Duff McKagan - baskytara
Kip Winger - baskytara
Bruce Witkin - baskytara, kytara, klávesy
Bob Ezrin - klávesy
Charlie Judge - klávesy
Dave Grohl - bicí
Zak Starkey - bicí
Abe Laboriel Jr. - bicí
Neil Smith - bicí
Glen Sobel - bicí
Matt Sorum - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 48:36
Label: Universal
Země: USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
2015 - Hollywood Vampires

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.10.2015
Přečteno: 2874x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09255 sekund.