Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE LIBERTINES - Anthem For Doomed Youth

Takže The Libertines jsou definitivně zpět. K tomu kroku už se chystali v roce 2010, ale tehdy se jednalo jen o krátkodobou epizodku. Tentokrát je všechno jinak, protože po jedenácti letech vyšla deska „Anthem For Doomed Youth“. Nikdo v ní nedoufal, nikdo jí nečekal poté, co kapelu kvůli svému nevyzpytatelnému chování kapelu v roce 2004 rozmetal její frontman Pete Doherty na kusy a postavil si rovněž úspěšnou formaci Babyshambles, jejíž výraz není příliš vzdálen od toho, jakým se na svých albech prezentují právě The Libertines. Tentokrát se ale excentrický feťák Doherty vrací pod starou osvědčenou značkou a samozřejmě mu sekunduje i druhý nejdůležitější člen kapely Carl Barat.

Na britských ostrovech je návrat The Libertines událost sezóny, protože už první, třináct let stará deska „Up The Bracket“ dosáhla zlatého ocenění a její bezejmenný následovník byl dokonce platinový. The Libertines se začalo říkal „noví The Clash“, což ještě podpořil fakt, že někdejší kytarista The Clash Mick Jones se jako producent podepsal pod obě alba. Na novince „Anthem Of Doomed Youth“ však chybí. To je ale jen jeden z mála rozdílů, který by novinku odlišoval od předchozí tvorby.

Jinak se začíná tam, kde album „The Libertines“ v roce 2004 skončilo. The Libertines na to jdou opatrně, nikam se neženou, nijak se neexperimentuje. To ostatně ukázal i singl „Gunga Din“, který vyšel už v polovině července a jenž je pochopitelně jednou z nejvýraznějších položek alba. Zaručuje proto i s úvodní „Barbarians“ vcelku silný začátek desky. Nápady ale pak dojdou docela rychle a nejhůř je kolem středu desky, kde je sice vcelku slušná balada „You´re My Waterloo“, ale také prázdné a bezradné kompozice jako „Belly Of The Beast“ a „Iceman“, které ukazují, že i tak silná skladatelská dvojice jako je Doherty a Barat, má někdy hodně slabé chvilky.

Ty naštěstí netrvají po celou dobu alba a od skladby „Heart Of The Matter“ jsou The Libertines jako pokropeni živou vodou. Najednou jsou opět plni energie a dovolí si riffovat ve „Fury Of Chonburi“ nebo vytvořit zádumčivou atmosféru, podobnou té, jaká je typická pro Manic Street Preachers, v „The Milkman´s Horse“. Album pak graduje ve výtečné „Glasgow Coma Scale Blues“, kterou uvede chaotický punkový riff, který byl typický třeba pro takové The Stooges na slavném albu „Raw Power“. Znovu se zde projevuje charisma ústřední skladatelské dvojice, která v případě tohoto kousku dodala jednu z nejlepších skladeb své kariéry.

Ovšem jinak je „Anthem Of Doomed Youth“ trochu slabším albem, než se obecně čekalo. Má velké výkyvy, když v jednu chvíli je cítit kompoziční bezradnost, jinde to až takřka geniálně jiskří. Na masově očekávanou comebackovou desku je tady poměrně málo nosných nápadů, které kdysi z The Libertines udělali skutečně velkou kapelu. Jistě, novinka je nadprůměrným dílem, ale člověk se nemůže ubránit pocitu, že se přece jen čekalo o trochu více.

Jan Skala             


www.thelibertines.com

YouTube ukázka - Gunga Din

Seznam skladeb:
1. Barbarians
2. Gunga Din
3. Fame And Fortune
4. Anthem For Doomed Youth
5. Heart Of The Matter
6. Belly Of The Beast
7. Iceman
8. You’re My Waterloo
9. Fury Of Chonburi
10. The Milkman’s Horse
11. Glasgow Coma Scale Blues
12. Dead For Love

Sestava:
Pete Doherty - zpěv, kytara
Carl Barat - zpěv, kytara
John Hassall - baskytara
Gary Powell - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 45:45
Label: Virgin EMI
Země: Velká Británie
Žánr: post punk/alternative rock

Diskografie:
2002 - Up The Bracket
2004 - The Libertines
2015 - Anthem For Doomed Youth

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.10.2015
Přečteno: 1689x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1144 sekund.