TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




QUEENSRŸCHE - Condition Hüman

Je jen málo kapel, které svůj kredit zdevalvovali během let takovým způsobem jako Queensrÿche. Jak to ale vypadá, jejich fanoušci byli trpěliví, a když se kapela rozešla se zpěvákem Geoffem Tatem, jehož nahradil někdejším frontmanem Crimson Glory Todd LaTorre, a na dva roky staré desce „Queensrÿche“ se kajícně vrátila ke starému stylu, vypadá to, že je všechno odpuštěno. Sice už nikdy nebudou Queensrÿche tím, co byli před dvaceti lety, než tehdejší tahouni Geoff Tate a kytarista Chris DeGarmo naprosto změnili skladatelský rukopis a z Queensrÿche v průběhu let udělali (DeGarmo ani tolik ne, protože odešel ještě na konci devadesátých let) jakéhosi bastarda, tvořícího rádobymoderní metalovou hudbu s příchutí odlidštěné elektroniky a různých výletů do jiných hudebních světů, ale zdá se, že předposlední album jim pomohlo částečně vrátit ztracenou tvář.

O to se snaží i novinka „Condition Hüman“. Jistě, že žádné ocenění MTV Video Music Awards nebo nominace na Grammy za skladbu „Silent Lucidity“, z toho nekouká, na druhou stranu ostuda, kterou si kapela vysloužila za takové desky jako „Take Cover“ nebo „American Soldier“ už vůbec ne. Od „Condition Hüman“ víte, co čekat. S odchodem (vyhazovem?) Tatea nabrala kapela ostrý kurz směrem zpátky do osmdesátých let, ve snaze zachránit zbytky toho, co se ještě zachránit dá.

Proto novinka zní, jako kdyby vyšla v roce 1989, někde mezi „Operation: Mindcrime“ a „Empire“, i když samozřejmě úrovně ani jednoho z těchto děl nedosahuje. Dá se říci, že tohle je deska plná slušného heavy metalu, který sem tam pošilhává po progresivnějších postupech, které sami Queensrÿche v osmdesátých letech vylezli. Na „Condition Hüman“ totiž není ani zbla nového, něčeho, o čem by si posluchač mohl říct: “Hergot, tak tohle jsem tedy nečekal…“ A i když deska nestartuje zrovna nejlépe s odrhovačkou „Arrow Of Time“ a následující „Guardian“ s protivně vlezlým refrénem, vše se brzy usadí a když doposlechnete závěrečnou, titulní „Condition Hüman“, dojdete k názoru, že Queensrÿche rozhodně špatné album nenahráli. A že to umí…

Proč jsem tak sepsul začátek desky? Rozhodně proto, že síla Queensrÿche nikdy nespočívala v rychlých skladbách, které by se dotýkaly snad až powermetalového hájemství, ale ve vzdušných kompozicích, kde si dokáží pohrávat s náladami a tvrdé riffy střídají klidnými pasážemi, někdy až s pinkfloydovskou melancholií. Proto také při svých vystoupeních na různých festivalech zůstávají koncerty Queensrÿche trochu za očekávaním, ale to jen tak mimochodem. Těch klidnějších, emotivnějších kompozic, se nakonec posluchači na „Condition Hüman“ přece jen dostane. Musí si ale počkat až do páté „Selfish Lives“, kde v podstatě by mohla celá deska začínat. V tu chvíli vnímáte LaTorreho hlas mnohem lépe, než v uječených polohách v „Arrow Of Time“. V tu chvíli si všimnete velké podoby LaTorreho projevu s Tateovým vokálem, i když novic za mikrofonem nedisponuje takovou pestrou škálou emocí v hlase, určitě je to dost možná ta nejlepší náhrada za původního pěvce.

Album od „Selfish Lives“ graduje a na vrchol se dostane s hitovou „Bulletproof“, následující riffovou „Hourglass“ a s křehkou artrockovou baladou „Just Us“. Tady, v těchto okamžicích jsou to ti Queensrÿche, které chtějí slyšet fanoušci „Operation: Mindcrime“ a „Empire“. Ti určitě ocení i závěrečnou, výpravnou titulní věc, kterou uvede emotivní minutovka „The Aftermath“. Tady se dá mluvit o progresivním rocku nebo metalu, se kterým byla vždycky tahle kapela spojována.

Ovšem progrese znamená pokrok. A ten tady nespatřuji ani v nejmenším. Vypadá to, jako kdyby Queensrÿche natočili desku podle přání fanoušků. Je to dobře nebo špatně? Není to kalkul a snadné drbání peněz? Ech… Nechme tyto otázky plavat... „Condition Hüman“ můžeme považovat za velmi dobrou desku dnešních Queensrÿche. Ovšem stále ještě tomuto albu něco chybí do síly počinů z let 1984 až 1994.

Jan Skala             


www.queensryche.com

YouTube ukázka - Guardian

Seznam skladeb:
01. Arrow Of Time
02. Guardian
03. Hellfire
04. Toxic Remedy
05. Selfish Lives
06. Eye9
07. Bulletproof
08. Hourglass
09. Just Us
10. All There Was
11. The Aftermath
12. Condition Hüman

Sestava:
Todd LaTorre - zpěv
Michael Wilton- kytara
Parker Lundgren - kytara
Eddie Jackson - baskytara
Scott Rockenfield - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 53:15
Label: Century Media
Země: USA
Žánr: progressive rock/heavy metal

Diskografie:
1984 - The Warning
1986 - Rage For Order
1988 - Operation: Mindcrime
1990 - Empire
1994 - Promised Land
1997 - Hear In The New Frontier
1999 - Q2K
2003 - Tribe
2006 - Operation: Mindcrime II.
2007 - Take Cover
2009 - American Soldier
2011 - Dedicated To Chaos
2013 – Frequency Unknown
2013 - Queensrÿche
2015 - Condition Hüman

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.10.2015
Přečteno: 3981x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak po Condition...2. 12. 2018 15:15 orre
dnes je Qeensryche...2. 12. 2018 11:13 čéééši do toho
Pro mě je to spolu...20. 12. 2015 20:43 vn
Perfektní album za 9 :-)Vážení tohle je...20. 12. 2015 20:06 Zdeněk
Roste, roste, ale k...6. 10. 2015 21:27 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09305 sekund.