RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LIMETAL - Na tenkém ledě / Mayday

Historie se zase opakuje. Je to skoro ta samá situace jako na začátku devadesátých let, kdy bubeníka Radima Pařízka nechala v Citronu osamoceného celá kapela. A i tentokrát jsou u toho zpěvák Fany Michalík, basista Václav Vlasák a kytarista Jaroslav Bartoň (ten před lety opustil Citron už dřív, když si s Ladislavem Křížkem založil Kreyson). Ponechme stranou nechutnosti, které se odehrály v uplynulých měsících, kdy aktuální situace kolem Citronu vyšla najevo a věnujme se jen hudbě, protože spolu s novinkou Citronu je tu i singl Limetalu.

Pro Bartoně, Vlasáka, Michalíka i zbývajícího odpadlíka z Citronu, Jiřího Šperla (doplněné velmi zručným bubeníkem Lukášem Pavlíkem, který hrával v Čechomoru nebo u Aleše Brichty), je to bezpochyby nový začátek. Co čekat od opětovného spojení Pařízka s Křížkem se tak nějak vědělo, ovšem Limetal byl tak trochu malou neznámou. Samozřejmě bylo jasné, že nepůjde o žádný stylový úlet třeba někam do metalcorových či bůhvíjakých vod, ale přece jen poslední album Citronu, které nese zejména otisk Bartoňův a Vlasákův, pět let stará deska „Bigbítový pánbů“, nebyla to pravé ořechové a ve srovnání s plnokrevnými hity z minula působila hodně nostalgicky. Až důchodcovsky, chtělo by se říct.

Tato sentimentální nálada a místy až unylá hudba, odkazující někam až k prvnímu albu Citronu „Obratník raka“ (paradoxně v té době působil v Citronu z výše jmenovaných jediný Radim Pařízek), se naštěstí do Limetalu nepřenesla, duch Citronu z něj cítit samozřejmě je. Těžko říct z jakého období, možná nejvíce z dob „Plni energie“, ale přece jen je všechno spíše v náznacích. Hudebně Limetal připomíná spíše americké hardrockové spolky, jako jsou třeba Mr. Big, Tesla (génius party ze Sacramenta Ostravským samozřejmě uniká), Whitesnake nebo snad Van Halen. Právě halenovským riffem opatřená „Na tenkém ledě“ je jednou z dvou novinek a na tomto místě je nutno podotknout, že rozhodně tou podařenější. Zejména díky precizní kytarové práci (Bartoně jsem vždy považoval za jednoho z nejlepších tuzemských kytaristů) a výbušnému stadionovému refrénu, který hýří hitovým potenciálem.

Problémem je ale text, který bohužel velmi dobře instrumentálně a především vcelku moderně provedenou skladbu sráží až někam k totálním tancovačkám z Horní Dolní, což je samozřejmě obrovská škoda. Ostatně, jak se zdá, texty budou problémem Limetalu všeobecně, protože básnické střevo chybělo i při tvorbě druhé skladby „Mayday“. Ta navíc není ani hudebně tak povedená, jako „Na tenkém ledě“, a je spíše tuctovější, nevýraznou záležitostí, kde ale lze ocenit výborně do sekaných kytarových riffů zahranou baskytaru Václava Vlasáka. A zpěv? Leckdo dodnes nemůže Michalíkovi zapomenout, jakým hrůzným způsobem před pětadvaceti lety nazpíval album Citronu „Vypusťte psy!“, což navíc bylo umocněno srovnáním s demo nahrávkou, ze které zněl naprosto suverénní Křížek. Dnes už ten rozdíl není tak markantní a není to tím, že by Křížek ztratil své pěvecké kvality. Michalík, i když samozřejmě nedisponuje takovým hlasem ani tak výraznou barvou jako Křížek, je slušným zpěvákem, jehož hlas sedí spíše k hardrockovému pojetí hudby, než k heavy metalu.

Takže jak to tedy s Limetalem je? V porovnání se současným Citronem trochu bledne (ovšem ten rozdíl rozhodně není propastný), protože závan agrometalu tady prostě cítit je. Pořád je to trochu těžkoprdelaté, trochu urputné. Ale nutno uznat, že tento prvotní singl Limetalu je nadprůměrná záležitost, která má i tak trochu šanci být takovou malou štičkou v zasmrádlém rybníčku tuzemské tvorby.

Jan Skala             


www.limetal.cz

YouTube ukázka - Na tenkém ledě

Seznam skladeb:
1. Na tenkém ledě
2. Mayday

Sestava:
Fany Michalík - zpěv
Jaroslav Bartoň - kytara
Jiří Šperl - kytara
Václav Vlasák - baskytara
Lukáš Pavlík - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 7:35
Label: vlastní náklad
Země: Česká republika
Žánr: hard rock

Diskografie:
2015 - Na tenkém ledě / Mayday (singl)

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.11.2015
Přečteno: 6634x




počet příspěvků: 41

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nic (moc)Naprostý souhlas s...20. 06. 2016 9:05 Gepa
Citron......je provinční...6. 12. 2015 12:42 Kolík
Kreyson ze...6. 12. 2015 10:23 Pepsi Stone
Tak nevímNevidím až tak...5. 12. 2015 17:17 Lev
Jasně, že......většina alb je...18. 11. 2015 20:12 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08644 sekund.