RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Gary MOORE - Back On The Streets

Námluvy s Thin Lizzy netrvaly dlouho. Lynotta totiž posílili dva velmi zdatní kytaristé, Scott Gorham a Brian Robertson, protože Gary Moore se nechtěl stát pevnou součástí kapely a na začátku roku 1975 z ní už byl definitivně pryč. Připojil se k hvězdnému projektu Colosseum II, kde se zařadil po bok budoucího klávesisty Ozzyho Osbournea a Deep Purple, Dona Aireyho, basisty Neila Murraye (později působícího ve Whitesnake a Black Sabbath), bubeníka od Johna Mayalla Jona Hisemana a budoucího vokalisty Lucifer´s Friend Mikea Starrse. Co jméno, to pojem jako hrom. Ovšem, jak už to u podobných projektů bývá, ani Colosseum II se nepyšnilo dlouhověkostí. Postupem času, kdy se drolila sestava, se podařilo vydat tři alba, ale pak i sám Moore usoudil, že mu bude lépe na sólové dráze.

V tu chvíli, v momentě, kdy dal vale Colosseu, se začíná psát jeho skutečná sólová kariéra. „Grinding Stone nepovažuji ani tak za svůj debut, jako spíše „Back On The Streets“, řekl při zhodnocování své diskografie sám Moore. V tomto případě nutno podotknout, že během sedmdesátých let, zejména díky působení v Colosseu, kytarista skladatelsky vyspěl a vybrousil svůj styl, který mohl na „Grinding Stone“ působit trochu neotesaným dojmem. K nahrávání si samozřejmě zve několik muzikantů, kteří jej plodnými sedmdesátými léty provázeli a proto baskytaru nahrává kromě Johna Molea (ten působil jako náhradníka Neila Murraye v Colosseum II) i Phil Lynott, který se prezentuje i v roli skladatele a zpěváka. Nechybí tu ani klávesista Don Airey a bubeník Thin Lizzy Brian Downey, jenž si své party rozdělil se studiovým hráčem Simonem Phillipsem, který předtím dokončil nahrávání alba „Sin After Sin“ pro Judas Priest.

Zmíněný skladatelský posun je znát už od úvodní titulní skladby. Jistě, blues je v hudbě Garyho Moorea stále přítomné (což se nezměnilo za celou jeho kariéru), ovšem hned ve skladbě „Back On The Streets“ přibývá hardrockové hutnosti, což lze přičíst právě zkušenostem z Thin Lizzy. Ostatně tahle kapela je z celé desky slyšet nejvíce. A není to jen Lynottovou účastí, ale i tím, že ve velmi zajímavé verzi je zde ke slyšení skladba „Don´t Believe A Word“ (původně vyšla v roce 1976 na albu „Johnny The Fox“). Moore s Lynottem jí zbavili dravosti, její tempo řádně zpomalili a skladbu zasadili spíše do bluesové nálady, kde dokonce tu a tam probleskne náznak reggae. Lynott pak přispěl i výraznou hardrockovou kompozicí „Fanatical Fascists“, která připomíná jeho domovskou kapelu, ale reflektuje také na v té době rychle sílící hnutí Nové vlny britského heavy metalu. Ne nadarmo také začínající kapely té doby jako Iron Maiden, Diamond Head, Saxon nebo Tygers Of Pan Tang, uváděli Thin Lizzy jako jeden z největších inspiračních zdrojů.

Ani na „Back On The Streets“ se Gary Moore nevzdal instrumentálních skladeb. Naštěstí pochopil, že doba skutečně nepřeje (uvědomme si, že se Británie vzpamatovávala z odeznívající punkové revoluce) sedmnáctiminutovým onaniím, jako v případě „Spirit“ na minulé desce a tentokrát skutečně kompozice osekal tak, aby je zkousl i méně náročný posluchač. „Flight Of The Snow Moose“ sice působí, že by se chtěla rozvinout ve svém prog rockovém kabátku na velkou plochu, ovšem Moore ji naštěstí zastaví v sedmi minutách, aby přešel k hardrockovější „Hurricane“, kde zaujme výtečná souhra Moorea s Aireym, připomínající legendární souboje kytary Ritchieho Blackmorea a hammondek Johna Lorda (ne náhodou se pak Airey stal Lordovým nástupcem u Deep Purple).

U čistokrevného blues „Song For Donna“, opět vokální práce převzal sám Moore a je zde slyšet jeho obrovský cit pro bluesové songy a stavbu melodií. „What Would You Rather Bee Or A Wasp“ je pak možná nejméně přístupnou položkou celého alba. Už jen proto, že se jedná opět o instrumentálku, ale především z toho důvodu, že Moore zde proniká až do jazzrockových vod. Ovšem finále desky je grandiózní, protože jej obstarává slavná „Parisienne Walkways“… „I remember Paris in '49, The Champs Elysee, San Michelle…“ Oslava čistého, aristokratického blues rocku, jedna z nejslavnějších Mooreových písniček, jeho poznávací znamení. A také jeho první velký hit, který jej (společně s Lynottem, se kterým si rozdělil jak autorství, tak i pěvecké party) dovedl až na osmé místo oficiální britské hitparády.

Hned po vydání alba se kupodivu Moore stává opět součástí Thin Lizzy, protože kytarista Brian Robertson si při rvačce v nočním klubu poranil ruku, nemohl se účastnit nahrávání dalšího alba a proto si Moore na desce „Black Rose: A Rock Legend“ rozdělil party se Scottem Gorhamam. Jak se ale říká, dvakrát do jedné řeky nevstoupíš a Moore byl z Thin Lizzy záhy velmi rozčarován…

Jan Skala             


www.gary-moore.com

YouTube ukázka - Parisienne Walkways

Seznam skladeb:
1. Back On The Streets
2. Don´t Believe A Word
3. Fanatical Fascists
4. Flight Of The Snow Moose
5. Hurricane
6. Song For Donna
7. What Would You Rather Bee Or A Wasp
8. Parisienne Walkways

Sestava:
Gary Moore - zpěv, kytara
Phil Lynott - zpěv, baskytara
John Mole - baskytara
Don Airey - klávesy
Brian Downey - bicí
Simon Phillips - bicí

Rok vydání: 1978
Čas: 41:11
Label: MCA
Země: Severní Irsko
Žánr: blues rock/hard rock

Diskografie:
1973 - Grinding Stone (jako The Gary Moore Band)
1978 - Back On The Streets
1980 - G-Force
1982 - Corridors Of Power
1983 - Dirty Fingers
1983 - Victims Of The Future
1985 - Run For Cover
1987 - Wild Frontier
1989 - After The War
1990 - Still Got The Blues
1992 - After Hours
1995 - Blues For Greeny
1997 - Dark Days In Paradise
1999 - A Different Beat
2001 - Back To The Blues
2002 - Scars
2004 - Power Of The Blues
2006 - Old, New, Ballads, Blues
2007 - Close As You Get
2008 - Bad For You Baby

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.01.2016
Přečteno: 4175x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Parisienne je...13. 09. 2016 10:03 Pepsi Stone
Fakt to není tak...13. 09. 2016 9:07 V.
Super album - super...1. 02. 2016 12:47 Zdeněk
Deny: Přesně...28. 01. 2016 21:18 Pepsi Stone
Solidnífošna, přesně...28. 01. 2016 18:29 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.50388 sekund.