ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KRUCIPÜSK - Tintili Vantili

Nebudeme si nic nalhávat a řekněme si na rovinu, že Krucipüsk v posledních letech opravdu za moc nestál. Po hvězdných a hitových deskách „4“ a „Druide!“, které jsou skutečně silnými počiny na české tvrděrockové scéně, začal s albem „Ahoj“ postupný pád, který vykulminoval na minulé desce „Boombay“. Živá vystoupení jsou samozřejmě ještě v pořádku, protože strejda Tomáš má v sobě stále dost entuziasmu a playlist staví zejména na skladbách z nejslavnějších let. To ale nikdy nemůže být příslib do budoucna a zákonitě vede tahle cesta k úbytku příznivců.

Ty ale může uklidnit fakt, že s deskou „Boombay“ si Krucipüsk sáhl na své vlastní dno (když nebudu počítat hrůzu „Kocour v troubě“, kterou Hájíček vydal pod svým jménem), ze kterého se mu podařilo odrazit. Novinka „Tintili Vantili“ totiž není tak slabým albem, jako byla minimálně poslední trojice desek. Návrat k formě z přelomu tisíciletí se sice až tak úplně nekoná, ale přece jen takové skladby jako „Sexy Voodoo“ nebo „Láska je kurva“ se podaří muzikantům napsat jednou za život. „Tintili Vantili“ není tak hitové album jako zmíněné dva opusy, ale jeho největší přínos spočívá v tom, že nezní trapně a Hájíček konečně Krucipüsk přestal situovat do role metalových Šum svistu.

Úž úvodní „Aeronehet“ zní velmi dobře, protože kapele se opět povedl složit skutečně nabušený refrén. I když deska brzy začne ztrácet dech a věci jako „La Muerte“, Žádný čáry“ a „Demencia bambína“ hrozí tím, že z „Tintili Vantili“ bude druhý „Boombay“ nebo „Rodinnej diktát“, situace se tentokrát obrátí k lepšímu s příchodem „Čest práci“, která by díky své energii mohla vedle osvědčených koncertních čísel fungovat naživo. „Bohoslužba“ je sice zase klasická hájíčkovská úchylárna, ale hned další „Krucinál vejlet“ zaujme hypnoticky opakujícím se riffem, který pak exploduje ve výborné „Herrgott“ (jasná koncertní tutovka), kde nevadí ani překotné skandování „Hovno! Hovno!“ a to ani v případě, že posluchač není příznivcem prvoplánových vulgarit.

„Memento Morále“ by možná chtěla být druhou „Cestou“, na kterou se snaží navázat atmosférou, ovšem působivost je menší. „Pohodex“ působí spíše nevýrazným dojmem, zejména v porovnání se závěrečnou hospodskou „Tintili Vantili“. Ta připomíná legrácky od Kabátu, když po akustickém úvodu, typické pijácké countryovce, Hájíček doslova exploduje v nařvaném refrénu: „Člověče, aspoň na chvíli, kašli na tintili…“. A to ani nevadí fórek s neuzavřeným koncem desky, který byl tak populární v devadesátých letech (aby také ne, když si jej oblíbila Nirvana a všichni jej pak, ve snaze, že budou stejně úspěšní, hloupě kopírovali).

Jak už bylo zmíněno, „Tintili Vantili“ představuje pro Krucipusk krok správným směrem. Jako by se kapela začala vymotávat ze skladatelské nemohoucnosti, která se projevila už před deseti lety. Novinka má svou atmosférou blíže k „Amen“, což není taková tragédie, protože v hubených dobách posledních let ukazovalo „Amen“ přece jen tu lepší tvář Krucipüsku. Stejně jako „Tintili Vantili“. Hůl se tedy zatím lámat nemusí.

Jan Skala             


www.krucipusk.cz

YouTube ukázka - Herrgott

Seznam skladeb:
. 1,Aeronehet
2. La Muerte
3. Žádný čáry
4. Demencia Bambína
5. Čest práci
6. Bohoslužba
7. Krucinál vejlet
8. Herrgott
9. Memento Morále
10. Pohodex
11. Tintili Vantili

Sestava:
Tomáš Hájíček - zpěv, kytara
Jarmut Gabriel - kytara
Jiří Zíka - baskytara
Vojta Douda - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 43:16
Label: vlastní náklad
Země: Česká republika
Žánr: crossover

Diskografie:
1993 - Ratata
1996 - Cirkus dneska nebude
1998 - Bigada Bigada Baby
2001 - 4
2004 - Druide!
2007 - Ahoj
2009 - Amen
2012 - Rodinnej diktát
2013 - Boombay
2015 - Tintili Vantili

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.12.2015
Přečteno: 6043x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Bude. Je už...3. 01. 2018 21:49 Pepsi Stone
Bude recenze na...3. 01. 2018 19:16 Adam
Anonimto máš sice...11. 12. 2015 17:11 Jirka
to JirkaNehrají? Skladby...11. 12. 2015 10:33 Anonim
Anonimto je právě...9. 12. 2015 23:53 Jirka


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0998 sekund.