DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA - Letters From The Labyrinth

Trans-Siberian Orchestra vydává po šesti letech nové studiové album. Tahle monstrózní instituce (mluvit o TSO pouze jako o kapele je poměrně zavádějící), která se vylíhla před dvaceti lety z jedné instrumentální skladby kapely Savatage, jejíž členové (letos opět v kompletním složení, neboť se do řad TSO opět vrátil Zak Stevens) jsou do její činnosti trvale zapojeni, v jejíchž řadách se potkávají persóny z metalového světa i z prken Broadwaye a jejíž živá vystoupení jsou úžasně pohlcujícím spektáklem barev, tónů a emocí, je naprostou jistotou. Jistotou, že vás čeká dokonalá symbióza klasické hudby s nadýchaným melodickým metalem, koncepční příběh a s ním spojená velkolepá výpravnost, bohatá dějovost a perfektní výkony muzikantů. I když je svět Trans-Siberian nedozírně bohatý a pestrý, jen málo co vás může po třech vánočních, jedné Beethovenské a jedné noční epizodě na jejich tvorbě ještě překvapit. Jedinou otázkou tak zůstává, zda vrchní autoři Paul O´Neill a Jon Oliva mají stále dostatek invence, aby udrželi laťku TSO dostatečně vysoko.

V porovnání s předchozími alby je novinka „Letters From The Labyrinth“ jiná. Celková koncepce navazuje na předchozí „Night Castles“, ve formě korespondence mezi dítětem, reprezentujícím nadějnou budoucnost a starým přítelem jeho dědečka, reprezentujícím moudrou minulost, se odehrává děj alba. Ta změna je především v tom, že deska není tvořena jedním uceleným příběhem, ale skládá se z dílčích kapitol, které průběžně mění docela radikálně náladu alba, až se může zdát, že celek působí docela nesourodě. Využívá všechny zdroje (dokonce, ačkoliv se album tentokrát netýká vánočních svátků, „Dopisy z Labyrintu“ se zlehýnka o vánoční atmosféru otřou), ze kterých TSO celou svojí éru čerpají, takže je jejich tvorba bez zaváhání snadno rozpoznatelná. V první polovině se výrazně přiklání ke klasické hudbě, v druhé polovině je intimnější, méně dramatická a díky tomu všemu na první dojem o něco méně působivá. A to ještě mezi těmito polovinami stihne své barvy oživit, promíchat, a nabídnout i některé další.

Úvod desky vzbudí nemalé očekávání. „Time & Distance (The Dash)“, coby variace na klasické „Dies Irae“ dá výrazně vzpomenout na „The Beethoven´s Last Night“ zejména díky nadýchanému sboru, postupný přechod do metalovějších nálad a zejména živě sólující kytara tuhle asociaci ještě zdůrazní. Následujících pět kousků je s výjimkou „Promethea“, ve kterém se na chvíli ozve důstojný chraplák Jeffa Scotta Sota, ryze instrumentální a výrazně čerpající z klasiky. A je úchvatné sledovat, kterak se vedle Ludwiga van Beethovena, Alexandra Porfirjeviče Borodina a Nikolaje Andrejeviče Rimskeho-Korsakova postaví do jedné řady Vitalij Kuprij, který společně s Paul O´Neillem dal v „King Rurik“ dohromady jednu z nejdramatičtějších kompozic tohoto alba, opět dokonale zdůrazněnou dravou kytarou. TSO ve svém „klasickém“ setu tradiční dramatičnost zdůrazňují i koketováním s hravou pompézností a tomuto pocitu dominuje především velice chytlavý motiv v „Mountain Labyrinth“. Finále klasického setu v „Prince Igor“ pak vrcholí ve velice specifické staromilské atmosféře.

Zlom přijde s „The Night Conceives“. Hutnější a zemitější sound téhle rockovky podtrhne Kayla Reeves svým bluesově očouzeným hrdlem a jedovatým projevem, která se v závěru skladby pere o dominanci s kousavou kytarou a tahle skladba totálně rozkopne dosavadní náladu. A možná, kdyby v tomhle trendu Trans-Siberian Orchestra pokračovali i nadále, mohlo „Letters From The Labyrinth“ mícháním agrese s pompou a dramatičností nepřekonatelné „Beethovenově poslední noci“ silně šlápnout na paty. Leč poslední hrubším kousek „Not Yet Dead“ s uštěkaným Russllem Allenem, zprvu lehce evokujícím savatageovské „Jesus Saves“, následně dokonale zdramatizovaným napínavým melodickým motivem už jen na moment naruší houpavě zklidňující a následně křehkou atmosféru zbývajících čtyř skladeb. Tu načne rockově příjemně vyhroceným projevem Robina Bornemana, smyslně se proplétajícím s nadýchanými sbory „Forget About The Blame (Sun Version)“ a završí ji trojice jemných vláčných melodií s ženskými vokály (při kterých TSO opět sáhli do nepřeberné studnice Savatage, bonusovku „Stay“ si vypůjčili kompletně a podobnost „Not The Same“ s „Believe“ je docela hmatatelná). V samotném finále alba se TSO při „Who I Am“ vrátí ke svým tradičním sborům a dramatické melodii, které je po poměrně uspávací pasáži víc než potřeba a piánová „Lullaby Night“ ještě zlehounka připomene, že Vánoce jsou stěžejním námětem poloviny alb tohoto ansámblu. A tak jako drobný dárek TSO na závěr přibalí měsíční verzi skladby „Forgot About The Blame“, ve které přizvali ke spolupráci Lzzy Hale z Halestorm, která nijak nenaruší intimní atmosféru druhé poloviny alba.

Textově mají TSO širokánský záběr, od pádu Berlínské zdi, přes šikanu, spory ve světě bankovnictví až k putování lidstva skrz věky, v bookletu pak narazíte na doprovodné povídky o svobodomyslném učiteli, komiks o prvním králi Ruska Rurikovi, jehož duše zasahuje do života lidí i v době dávno po jeho smrti, či dojemný příběh na oblíbené téma o polepšeném dealerovi drog.

Kdyby Trans-Siberian Orchestra někdy udělali špatnou desku, asi by se zastavil svět. V mém osobním žebříku by se album „Letters From The Labyrinth“ v rámci diskografie TSO na stupně vítězů určitě nedostalo. Může za to výše naznačená rozháranost a poměrně uspávací druhá půlka desky, jinak si typicky strhujících momentů, dramatičnosti a excelentních hráčských i pěveckých výkonů užijete opět dosyta. I když je "Letters From The Labyrinth docela průhledná a předvídatelná (alespoň co se hudebního výrazu týká) deska, Paul O´Neill s Jonem Olivou jsou stále ve formě a tenhle svět se točí dál!

Savapip             


www.trans-siberian.com

YouTube ukázka - Who I Am

Seznam skladeb:
1. Time and Distance (The Dash)
2. Madness of Men
3. Prometheus
4. Mountain Labyrinth
5. King Rurik
6. Prince Igor
7. The Night Conceives
8. Forget About the Blame (Sun Version)
9. Not Dead Yet
10. Past Tomorrow
11. Stay
12. Not the Same
13. Who I Am
14. Lullaby Night
15. Forget About the Blame (Moon Version)

Sestava:
Sólový zpěv:
Jeff Scott Soto
Kayla Reeves
Robin Bornemann
Lzzy Hale
Russell Allen
Adrienne Warren
Jennifer Cella

Kytara:
Paul O´Neill
Jon Oliva
Al Pitrelli
Chris Caffery
Angus Clark
Joel Hoekstra

Baskytara:
Johnny Lee Middleton
David Zablidowsky


Klávesy:
Jon Oliva
Luci Butler
Vitalij Kuprij
Jane Mangini
Mee Eun Kim
Derek Wieland

Bicí:
Jeff Plate
John O. Reilly
Dave Wittman

Housle: Asha Mevlana


Rok vydání: 2015
Čas: 52:23
Label: Lava
Země: USA

Diskografie:
1996 – Christmas Eve And Other Stories
1998 – Christmas Attic
2000 – Beethoven´s Last Night
2004 – The Lost Christmas Eve
2009 – Night Castle
2015 – Letters From The Labyrinth

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.11.2015
Přečteno: 3819x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
S nimi na turné:-)...1. 12. 2015 23:23 Supermartonátor
xxkde je...1. 12. 2015 14:59 kokoska
Jednoznacne Lost...27. 11. 2015 8:05 ich
Krásný koníček!Tak to už jsme...25. 11. 2015 20:12 Deny
Děkuji......rozumím. Jsem...25. 11. 2015 19:57 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1062 sekund.