MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Gary MOORE - G-Force

„Gary Moore je zpátky v Thin Lizzy“ hlásaly koncem roku 1978 titulky snad všech hudebních periodik na světě. Thin Lizzy byli na vrcholu sil a Moore byl považován za jednoho z nejlepších hardrockových kytaristů na světě. Spojení znovu ohromující. Tentokrát to bylo trochu jiné než v roce 1973, protože Moore byl prohlášen za stálého člena a s tímto statusem se pustil do práce na desce „Black Rose: A Rock Legend“, Lynottově nomen omen. Práce šly ztěžka a proto dodržení termínu v dubnu 1979 bylo trochu jako malý zázrak. Hned po vydání alba, které světu dalo hity jako „Waiting For An Alibi“, „Sarah“ nebo „Do Anything You Want To“, se kapela vypravila na cesty. Ovšem začínalo to povážlivě skřípat. Lynott byl až po uši v drogách a alkoholu, Scott Gorham pil jako o život a kapela začínala být považována za krajně nespolehlivou. To se Moorovi začalo pěkně zajídat. Napětí roste, atmosféra začíná povážlivě houstnout. V polovině amerického turné tak dojde k nevyhnutelnému. Moore kapelu opouští, ta je v troskách a on sám se vrhá opět na sólovou dráhu.

Je rok 1980 a hudební svět se mění, pádí kupředu nezadržitelnou rychlostí. Před několika měsíci explodovali Van Halen, v Británii se rozjíždí Nová vlna britského heavy metalu s dravci Iron Maiden, Judas Priest či Saxon. Moore to pozoruje z Los Angeles, kde si staví doprovodnou kapelu. Tentokrát ji ale nechce pojmenovat jen svým jménem, ale jako G-Force. Dává se dohromady s bývalým parťákem Ronnieho Jamese Dia z Elf a koncertním hráčem Thin Lizzy Markem Nauseefem, basistou Tonym Newtonem a zpěvákem Williem Dee a výsledkem je deska „G-Force“, která v diskografii Garyho Moorea znamená zase posun vpřed.

Je těžké spekulovat, zda na přiostření soundu měl vliv startující britský heavy metal nebo působení v Thin Lizzy, ale od alba „Back On The Streets“ se na „G-Force“ míří spíše ke kovovým kompozicím, kterým starý blues rock ustupuje do pozadí. Naprosto patrné je to z úvodní „You“, která desku rozjede právě skoro až v heavymetalovém stylu. Moore samozřejmě není prototypem metalového hráče, ale člověkem, milujícím staré černošské bluesmany, takže by po něm bylo nemožné chtít, aby zněl jako Iron Maiden, ale to ovlivnění britským hnutím je znatelné. V ostatních skladbách sice ustupuje do pozadí, ale příklon k němu je stále znatelný. Silně vystupuje do popředí ve skladbě „White Knuckles/Rockin´ And Rollin´“ jejíž první část je Mooreovou instrumentální erupcí, která by dnes pravděpodobně už neprošla, ale v roce 1980 působila jako zjevení.

„G-Force“ samozřejmě není čistou heavymetalovou deskou. Blues vystrkuje růžky v baladické „I Look At You“, kde si pěvecké party nerozdělil Moore s Deem, ale převzal je pouze Dee. Tahle věc jako kdyby chtěla navázat na „Parisienne Walkways“, která už byla hitem, ovšem do noblesy „I Look At You“ ještě něco chybělo. Druhá polovina desky zase místy koketuje s tehdy velmi populárním diskem, proto „You Kissed Me Sweetly“ skrývá Mooreovy kytarové riffy pod nánosy kláves a smyčců, jako kdyby v ní hostovali Bee Gees. „Hot Gossip“ pak těží z vlny AOR, kdy jsou z ní cítit ranní Foreigner, kteří tehdy v Americe slavili obrovské úspěchy. Album nakonec uzavírá řízná rock n´rollová „Dancin´“, která si bere trochu inspirace z šíleností Davida Lee Rotha a Van Halen.

Sestava z „G-Force“ ale nevydržela a na koncertní štace s Moorem (ještě pod jménem G-Force) vyjížděl basista Jimmy Bain (ex-Rainbow, Thin Lizzy), bubeník Tommy Aldridge (později Ozzy Osbourne, Whitesnake), klávesista Don Airey (ex-Colosseum II, později Ozzy Osbourne, Deep Purple) a zpěvák Charlie Huhn (později Ted Nugent či Victory). Ovšem brzy nastal i konec tomuto projektu a Gary Moore je od té doby veden jen jako sólový umělec. Rozpadla se i zmíněná sestava a s Moorem zůstal jen klávesista Don Airey. Samotná deska „G-Force“ neměla požadovaný dopad. Nepodařilo se jí prosadit v žebříčcích a trochu nespravedlivě je dnes v Mooreově diskografii přehlížena. Možná kdyby neležela mezi „Back On The Streets“ a „Corridors Of Power“, bylo by to jinak…

Jan Skala             


www.gary-moore.com

YouTube ukázka - You

Seznam skladeb:
1. You
2. White Knuckles/Rockin´ And Rollin´
3. She´s Got You
4. I Look At You
5. Because Of Your Love
6. You Kissed My Sweetly
7. Hot Gossip
8. The Woman´s In Love
9. Dancin´

Sestava:
Gary Moore - zpěv, kytara
Willie Dee - zpěv
Tony Newton - baskytara
Mark Nauseef - bicí

Rok vydání: 1980
Čas: 40:34
Label: Jet Records
Země: Severní Irsko
Žánr: hard rock/blues rock

Diskografie:
1973 - Grinding Stone (jako The Gary Moore Band)
1978 - Back On The Streets
1980 - G-Force
1982 - Corridors Of Power
1983 - Dirty Fingers
1983 - Victims Of The Future
1985 - Run For Cover
1987 - Wild Frontier
1989 - After The War
1990 - Still Got The Blues
1992 - After Hours
1995 - Blues For Greeny
1997 - Dark Days In Paradise
1999 - A Different Beat
2001 - Back To The Blues
2002 - Scars
2004 - Power Of The Blues
2006 - Old, New, Ballads, Blues
2007 - Close As You Get
2008 - Bad For You Baby

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.02.2016
Přečteno: 4238x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tahle deska je asi...5. 02. 2016 9:20 Cipísek*
To ZdeněkAsi jedině...4. 02. 2016 16:33 Kolík
6/10Tohle album mě...4. 02. 2016 16:31 Deny
G-ForceRecenzent odvedl...4. 02. 2016 9:39 Zdeněk
Pepsi......výborně....4. 02. 2016 9:31 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08911 sekund.