RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GARY MOORE - Corridors Of Power

Deska „G-Force“ kýžený úspěch nepřinesla. Zdálo se, že Gary Moore ne a ne zachytit dobu, která pádila kupředu revolučním tempem a na rockery, kteří představovali uplynulou dekádu, se už dívalo jako na zastaralé fotry, co s mladými tygry nemůžou soupeřit. Deep Purple a Led Zeppelin neexistovali, Black Sabbath zdecimovaly drogové dýchánky let uplynulých, Uriah Heep a UFO se už vyčerpali a začali vydávat špatná alba a Thin Lizzy pomalu mířili do hrobu se svým frontmanem Philem Lynottem. Roku 1981 už definitivně udávali směr jiní. Judas Priest, Motörhead, Saxon, Iron Maiden, Def Leppard, to byly nové akvizice, za kterými se táhly davy puberťáků. Prodávali fůry desek, začínali mít úspěch v Americe, kde všechno válcoval AOR. Velice vyspělá, ušlechtilá hudba, která si zakládala na klenutých melodiích, precizních kytarových sólech a špičkových muzikantských výkonech.

A Gary Moore si toho byl dobře vědom. Od úspěchu „Parisienne Walkways“ přece jen uplynuly už čtyři roky a jeho jméno začínalo blednout. Bylo nutné přijít s něčím modernějším, přímočařejším, prostě více metalovým. Pochopitelně, že Moore není žádný heavymetalový kytarista, ale hráč vyrostlý z bluesových kořenů a proto se od něj nedal čekat bezprecedentní nářez typu „Ace Of Spades“ nebo „The Number Of The Beast“. Jenže sotva byla známa sestava, která s ním ve studiu nahrávala desku „Corridors Of Power“, bylo pozdvižení na světě. Za bicí soupravou totiž seděl Ian Paice (Deep Purple, Whitesnake), na baskytaru hrál Neil Murray (ex-Whitesnake, Colosseum II) a klávesy obsluhovali Don Airey (ex-Ozzy Osbourne, Colosseum II, dnes Deep Purple) a Tommy Eyre (studiový hráč, jenž spolupracoval s Johnem Mayallem, B.B. Kingem, Joe Cockerem nebo Michaelem Schenkerem).

Z dnešního pohledu je jasné, že deskou „Corridors Of Power“ začíná klasická Mooreova hard n´heavy éra. Ne, kytarista se nevymezuje pouze na heavy metal, který je ovšem na desce přítomný, ovšem jde na to chytře. Dobře ví, že čistě metalová deska by nebyla od srdce a proto do esencí těžkého kovu přidává lehkost zámořské AOR scény. Ovšem na úkor toho mizí z tvorby takřka úplně bluesové prvky (ústup byl patrný už na „G-Force“, zde je vše mnohem markantnější), které nahrazují tvrdší riffy. Proto také úvodní „Don´t Take Me For A Loser“ může být považována za čistě heavymetalovou věc, kde kytarista reflektuje aktuální dění na scéně.

A takových skladeb je na desce několik. Zejména „End Of The World“ s hostujícím exbasistou legendárních Cream Jackem Brucem, kde se Moore blýskne ultimativním sólem na začátku skladby, nebo úderná, rychlá „Rockin´ Every Night“, kde se dá mluvit o čistokrevném heavy metalu a kde Moore využívá hlasové rejstříky a dokonce i barvu hlasu, která je velmi blízká Biffu Byfordovi ze Saxon. Metalová sóla využívá i „Gonna Break My Heart Again“, ovšem melodikou se blíží právě zámořskému AOR.

Rock pro dospělé se projevuje nejvíce v pomalejších věcech. Není tu žádné nové „Parisienne Walkways“, naproti tomu je slyšitelné ovlivnění Journey nebo Foreigner. To je více než zřetelné z dvojice největších hitů desky „Always Gonna Love You“ a „Falling In Love With You“, které kupodivu nechaly domovskou Británii vcelku klidnou, ale podařilo se jim zabodovat v amerických žebříčcích. Na britských ostrovech ale zase více zabodovala „Wishing Well“, kterou si Moore vypůjčil z letitého repertoáru svých krajanů Free. Bluesové růžky začne kytarista vystrkovat až na samém konci desky. „Cold Hearted“ je syrová bluesrocková nahrávka, za kterou by se určitě nestyděli ani Aerosmith či Led Zeppelin ve svých hrátkách s černou hudbou a závěrečná, skoro osmiminutová „I Can´t Wait Until Tomorrow“ je pak ukázkou čistokrevného blues, přesně takového, jaké Moore tak miloval v sedmdesátých letech, ovšem zde okořeněného refrénem, typickým pro léta osmdesátá.

„Corridors Of Power“ tak představuje nový začátek. Gary Moore začíná být pojmem i pro patnáctileté kluky, kteří o něm dosud neslyšeli, k jeho dřívější tvorbě se začnou hlásit nové metalové hvězdy. O tom, že nepatří do starého železa, přesvědčuje i na festivalu v Readingu, kde platí za jednu z hlavních hvězd a tak počínaje touto deskou začíná sedmileté období, kdy se Moore těšil přízni i pubertální mládeže. Jenže doprovodná kapela se mu opět rozutíká. Murray a Paice míří opět k Davidu Coverdaleovi a jeho Whitesnake, začíná se šuškat o comebacku Deep Purple a Don Airey začíná opět spolupracovat s Ozzym Osbournem, přestože Moorea vlastně neopustí celá osmdesátá léta…

Jan Skala             


www.gary-moore.com

YouTube ukázka - Always Gonna Love You

Seznam skladeb:
1. Don´t Take Me For A Loser
2. Always Gonna Love You
3. Wishing Well
4. Gonna Break My Heart Again
5. Falling In Love With You
6. End Of The World
7. Rockin´ Every Night
8. Cold Hearted
9. I Can´t Wait Until Tomorrow

Sestava:
Gary Moore - zpěv, kytara
Neil Murray - baskytara
Don Airey - klávesy
Tommy Eyre - klávesy
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1982
Čas: 43:10
Label: Virgin
Země: Severní Irsko
Žánr: hard rock/heavy metal/AOR

Diskografie:
1973 - Grinding Stone (jako The Gary Moore Band)
1978 - Back On The Streets
1980 - G-Force
1982 - Corridors Of Power
1983 - Dirty Fingers
1983 - Victims Of The Future
1985 - Run For Cover
1987 - Wild Frontier
1989 - After The War
1990 - Still Got The Blues
1992 - After Hours
1995 - Blues For Greeny
1997 - Dark Days In Paradise
1999 - A Different Beat
2001 - Back To The Blues
2002 - Scars
2004 - Power Of The Blues
2006 - Old, New, Ballads, Blues
2007 - Close As You Get
2008 - Bad For You Baby

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.02.2016
Přečteno: 4561x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tahledeska je min. za...11. 02. 2016 22:14 b.wolf
díky, příště...11. 02. 2016 17:10 Savapip
Milé výstupní středisko :-)Ještě ti tam...11. 02. 2016 17:06 Kolík
Corridors of PowerTak tohohle alba se...11. 02. 2016 17:03 Zdeněk
výstupní...11. 02. 2016 17:03 Savapip


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0975 sekund.