ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




A SWEETWATER TRICK - What If?

I kdyby se velešínští A Sweetwater Trick na svém debutovém albu (předchozí krátkometrážní nahrávky kapela samotná do kategorie full-album nezařazuje) „What If“ nepřiznali k tomu, že se jedná o kolekci skladeb, vzniklých v průběhu jejich více než desetileté činnosti, tahle myšlenka by asi kdekomu mohla přijít na mysl. „What If“ se sice drží celkem jasného základu – kytarová rockovka, vytrvale se pohybující na vlně moderního míchání agrese a melodičnosti, systematicky obohacovaná velice smyslným zvukem violoncella – ale přitom dokáže průběžně docela radikálně měnit své nálady, od těžkopádnějších uštěkaností, přes nadrzlé oprásklosti, pohodové kytarovky až kamsi k popíkovým sladkobolnostem. Pochopitelně, že tahle multipestrost zákonitě vyvolá otázku, zda „What If?“ vůbec může držet pohromadě a fungovat jako konzistentní deska. Může. Ovšem s dovětkem, že je sice zamířená na všechny, ale jako jednolitá kolekce bude stoprocentně fungovat asi na málokoho.

Osobně doufám (a roky vzniku jednotlivých skladeb tomu nasvědčují), že v tomhle pelmelu nálad A Sweetwater Trick v budoucnu postupně vsadí víc na agresivnější notu. Pokud totiž nelze silnější momenty časově sjednotit, Achillovu patu alba lze charakterizovat velice snadno – rok 2004 a čeština (jako u jedné z mála domácích kapel, které nabídnou srovnání, je nutné konstatovat, že domorodština zde v porovnání s angličtinou zní docela lacině). Ukňouraně plačtivá „Regrese“ se slaďounce podbízivým zpěvem (naštěstí i tady dojde na hrubší vsuvku, jinak by z toho lezl systematicky jakýsi Chin-štof) a říkanková „Zítra“ s podivným frázováním a nahatým popíkovým zpěvem bez jiskry zjevně cílí kamsi na mainstreamová pódia. Jaký je to nebetyčný rozdíl oproti šťavnatému zápasu agrese s melodií v přímočaré a energií nabité (v téhle kategorii by těch položek mohlo kandidovat mnohem víc, ale jmenujme pouze tu nejpovedenější) „Prove Me Wrong“! Stejně tak funguje uvolněná a veskrze pozitivní téměř taneční kytarovka „OPS“ (jako by z ní vykukovaly začátky jabloneckých Hush), dovedně vystupňovaná lehce melancholická titulka „What If“ s krásně chameleonským zpěvem od uvolněné ležérnosti až k nervnímu náladovému finále, či skákavě pitvořivější „Umaihuy“. Kouzelné za jakékoliv situace je pak maximálně funkční a působivé cello.

Víc než pestrá deska (týká se nejen nálad, ale i vokálů), která má hlavu i (v tomto případě bohužel) patu. Jedenáct příchutí, jejichž výsledná sloučenina nechutná vůbec špatně. A navíc, pohled na letopočty vzniku jednotlivých skladeb mne naplňuje optimismem, že se A Sweetwater Trick vyvíjí dobrým směrem a směřují do vod, ve kterých jsou na „What If“ jasně nejpřesvědčivější.

Savapip             


BY A SWEETWATER TRICK

YouTube ukázka - Umaihuy

Seznam skladeb:
1. IDML
2. OPS
3. Moraliye
4. Regrese
5. What If?
6. Unbless Parasite
7. Umaihuy
8. Zítra
9. Prove Me Wrong
10. Family Values
11. In.Die.365

Sestava:
Karel Krejčí – zpěv, kytara
Jiří Jantač - baskytara
Tomáš Bartizal - violoncello
Jiří Kejšar - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 43:34
Země: Česká republika

Diskografie:
2015 – What If?

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.01.2016
Přečteno: 3551x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10385 sekund.