Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Gary MOORE - Power Of The Blues

„Jestli si připadám starý? Ne, jsem stejně ošklivý jako dřív,“ zažertoval na úkor svého věku kytarista, když mu celý hudební svět přál k padesátinám a narazil tak na výrok svého starého přítele Ozzyho Osbournea, který kdysi jeho tvář přirovnal k nýtovací stolici. Garymu Mooreovi bylo padesát a už nikomu nemusel nic dokazovat. Přestože jeho poslední alba zrovna netrhala rekordy a to nejnovější „Scars“ se nevyznačovalo ani známkami žádné velké invence, lebedil si tento chlápek ze Severního Irska v pozici člověka, jehož slovo a tvorba mají velký význam a dopad. Proto když oznámil, že vydá desku s názvem „Power Of The Blues“, což doplnil informací, že je zpět klasický basista Bob Daisley, příznivci věděli, že hendrixovským vylomeninám je konec a že se Moore obrátí spíše k deskám „Still Got The Blues“ a „Back To The Blues“. Logicky, už jen podle názvu.

A „Power Of The Blues“ tak samozřejmě taky zní. Nepřináší tedy nic nového, kromě změn v sestavě, kdy trojici Moore-Daisley-Mooney doplnil ještě klávesista Jim Watson. Všechno jede přesně podle zaběhnutého pořádku, kdy autorské věci střídá pár coververzí, pro které se opět sáhlo do zlaté studnice světového blues a proto zde posluchač najde „I Can´t Quit You Baby“ z šestapadesátého roku, kdy ji vydal Otis Rush, pochmurnou „Memory Pain“ od Percyho Mayfielda a slavnou „Evil“ od Howlin´ Wolfa, kterou si do svého repertoáru vypůjčili rozliční umělci jako Captain Beefheart, Cactus, The Faces, Widowmaker (kapela Dee Snidera z Twisted Sister), Jake E. Lee nebo Monster Magnet. Mooreova verze, přestože nedosahuje entuziasmu třeba té od Widowmaker, rozhodně originálu z roku 1954 ostudu nedělá.

Co se týče skladeb z vlastní dílny, tentokrát se Mooreovi vydařil vstup do desky s výraznou skladbou „Power Of The Blues“ se stupňujícím se kytarovým závěrem a následující plíživou „There´s A Hole“. Od začátku alba je znát, že Moore se pěvecky usadil (což demonstroval na minulém albu „Scars“) v polohách blízkých Bonu Scottovi, kterému se dostal nejblíže asi v „Tell Me Woman“, skladbě zajímavé svým pochodovým riffem a rytmem. Vcelku zábavná je i polovina alba, kdy dojde na baladickou „That´s Way I Play The Blues“, které sice do hitovosti někdejších trháků chybí mnohé, ale o propadák se nejedná. Tvrdému blues pak kytarista dává prostor v „Getaway Blues“, společné práci jeho, Daisleyho a Mooneyho, kde zaujmou skoro až metalově naboostrované kytary.

Finiš v podobě skladeb „Can´t Find My Baby“ a „Torn Inside“ ovšem nedokázal využít potenciálu, jaký by se v nich mohl ukrývat a tak zůstávají trčet kdesi na půli cesty, kdesi v průměru. Zejména u „Torn Inside“ je to škoda, protože tenhle typ pomalých písní Moore prostě umí, což dokázal třeba na „Still Got The Blues“ v nezapomenutelné „Midnight Blues“. Té „Torn Inside“ nesahá ani po kotníky. A to je v podstatě problémem Mooreových desek z tohoto období. Stylově a hudebně jsou samozřejmě v pořádku, ale už je cítit, že ty nápady nejsou takové jako dřív. Jako kdyby docházela inspirace, čerstvý vítr se změnil jen v neškodný vánek a někdejší takřka geniální alba jsou nahrazena těmi mírně nadprůměrnými.

Takovou je i „Power Of The Blues“. Deska nijak objevná, nepřekvapivá, i když stále mírně atraktivní, jen ji nesmíte moc srovnávat se stylově stejnými výtvory z devadesátých let. Zklamáním pak mohl být její prodej, kdy se usadila na 158. příčce britského žebříčku, což je vůbec nejhorší výsledek Mooreovy kariéry od alba „Corridors Of Power“ (desky „Grinding Stone“, „G-Force“ a „Dirty Fingers“ se do hitparád nedostaly vůbec) a deska si nevedla dobře ani v tradičně náklonností trpícím Německu. Kytaristova síla už ovšem v té době tkvěla v koncertních vystoupení, ta byla navštěvována stále hojně, jelikož doba přála všeobecnému revivalu a stále více mladých posluchačů bylo zvědavo na hity, které jim přednášel chlap, kterého v mládí uctívali už jejich fotři.

Jan Skala             


www.gary-moore.com

YouTube ukázka - Power Of The Blues

Seznam skladeb:
1. Power Of The Blues
2. There´s A Hole
3. Tell Me Woman
4. I Can´t Quit You Baby
5. That´s Way I Play The Blues
6. Evil
7. Getaway Blues
8. Memory Pain
9. Can´t Find My Baby
10. Torn Inside

Sestava:
Gary Moore - zpěv, kytara
Bob Daisley - baskytara
Jim Watson - klávesy
Darrin Mooney - bicí

Rok vydání: 2004
Čas: 41:21
Label: Sanctuary
Země: Severní Irsko
Žánr: blues/blues rock

Diskografie:
1973 - Grinding Stone (jako The Gary Moore Band)
1978 - Back On The Streets
1980 - G-Force
1982 - Corridors Of Power
1983 - Dirty Fingers
1983 - Victims Of The Future
1985 - Run For Cover
1987 - Wild Frontier
1989 - After The War
1990 - Still Got The Blues
1992 - After Hours
1995 - Blues For Greeny
1997 - Dark Days In Paradise
1999 - A Different Beat
2001 - Back To The Blues
2002 - Scars
2004 - Power Of The Blues
2006 - Old, New, Ballads, Blues
2007 - Close As You Get
2008 - Bad For You Baby

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.05.2016
Přečteno: 5099x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Souhlas. Torn...14. 05. 2016 19:57 Deny
Power Of The Blues......je minimálně...12. 05. 2016 10:05 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09246 sekund.