RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Jirka ARLETH (MEPHISTO) - Fanoušci se tedy mají nač těšit a já doufám, že se jim má tvorba bude líbit.

Zavzpomínáte-li na teplé letní měsíce, možná se někomu z vás vybaví, že o prázdninách se postupujícím v Metalparádě stal projekt Mephisto. Rozhovor s Jirkou Arlethem, alias Mephistem se rodil poměrně dlouho, neboť Mephisto měl rozcestováno kamsi za velkou louži, ale kdo si počká, ten se dočká. Odpověď na otázky, kdo je tajemný Mephsto, jaká hudební pole zákoutí jej zajímají a jaké plány chystá najdete v následujících řádcích.

Přiznám se, že dobrat se nějakých informací ohledně Mephista je na i na všeinformující síti docela fuška, takže vezměte to úplně od základu – kdo je Jíří Arleth, kdo je Mephisto? Jak dlouho se Mephistu věnuješ a jaké jsi měl v hudbě ambice, když jsi Mephisto rozjížděl? Co jsi z nich dosud naplnil, jaké představy tě opustily a jaké naopak přibyly?
Mephisto je v prvé řadě můj umělecký pseudonym, pod kterým vystupuji. Co se týče mě, jsem čtyřiadvacetiletý student IT (své sklony k hudbě jsem objevil až příliš pozdě (smích)) v Ostravě. Hraji na kytaru a bicí. V druhé řadě je Mephisto one-man projektem, kde se v současné době realizuji nejvíce. Poprvé jsem o svém sólovém působení začal uvažovat na počátku roku 2011. V té době jsem hýřil takovým množstvím hudebních nápadů, že jsem nebyl schopen je rozdistribuovávat do kapel, jichž jsem byl tehdy členem. Navíc neseděly žánrově ani textově. Tak jsem se rozhodl vytvořit vlastní projekt, kam budu házet všechny songy, pro které jinde nebylo místo. První takovou nahrávkou byla syrová blacková skladba „Satan, Obey Me“. No a pak se to vezlo. Sólová práce mi začala vyhovovat čím dál víc a nakonec už skládám vše téměř výhradně jen pro Mephisto.

Chtěl bys někdy s Mephistem dotáhnout to třeba k desce, nebo je pro tebe zajímavější nenechat se svazovat nějakými termíny, plány?
Rozhodně sním o vydání desky. Existuje ucelená představa již o dvou. „Mea Inferno“ a „Apocalypse Menu“. Každá zcela v jiném stylu. Tracklisty už jsou kompletní, ale nahrávání vázne především na mé neschopnosti dopsat texty a na nedostatečných prostorách. Vše nahrávám u sebe doma v pokoji, což není úplně ideální prostředí pro profi nahrávky (smích).

Jak bys charakterizoval hudbu, kterou tvoříš, co bys doporučil jako svoje zatím nejpovedenější dílo?
Začínal jsem black metalem, ale postupně začaly být písně stále symfoničtější až se to nakonec vyvinulo v cosi, čemu pracovně říkám Cosmic Rock. Celkem dobře to vystihuje náturu těch písní. Za sebe můžu říct, že nejvíc se mi vždycky líbí má nejnovější nahrávka. Což v této době je „Bring Me The Horizon“. U fanoušků je však jednoznačně nejpopulárnější „On My Way“.

Jak velký význam přikládáš textům, jaká témata tě zajímají, nakolik se v nich odrážejí tvoje vlastní pocity a prožitky?
Každé album Mephista bude nějak tematicky laděné. Kupříkladu „Mea Inferno“ bude velmi ateistické. Dojde na řešení různých náboženských (i satanistických) otázek a problémů. „Apocalypse Menu“ se naproti tomu zabývá možnostmi zániku naší civilizace. Každá skladba je však zároveň také alegorií na životní situace, které mnozí z nás znají a možná si jimi i prošli. Všechny písně budou také doprovázeny amatérskými sestříhanými atmosférickými videoklipy, které pěkně dokreslí náladu (již teď jsou čtyři dostupné na YouTube).

Které kapely jsou tvému hudebnímu cítění blízké?
Pink Floyd, Anathema a AtomA. Zejména poslední jmenovaní se nejvíce stylem blíží mému Cosmic Rocku.

Jak jsi na tom s živým koncertováním, plánuješ nějaké? Snažil ses oslovit nějaké potenciální spoluhráče nebo jsi vyloženě vlk samotář, co ke své hudbě nikoho dalšího nepotřebuje?
Koncert by byl fajn a určitě bych chtěl nějaký zrealizovat. Prozatím si ale na vše vystačím sám. Vyhovuje mi nebýt omezován schopnostmi či počtem spoluhráčů, nikdo mi do mé tvorby nemluví. Jinak ale nejsem vyloženě samotář – krom Mephista působím ještě ve dvou blackových kapelách. V jedné jako kytarista, v druhé jako bubeník. A do budoucna plánuji v Mephistu na nahrávkách jednorázové spolupráce např. se zpěvačkou, houslemi či saxofonem.

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se Tě na to zeptal.
Už je to rok od poslední novinky. Bohužel, není dost prostoru. Ale release songu „Lighthouses“, který by měl být zatím tím nejepičtějším, co jsem doposud vydal, je již na spadnutí a v rychlém sledu bude následovat i jistá lehce djentová kytarovka. Na poli djentu bych se posléze rád trochu zdržel (smích). Všechny důležité informace, aktuality, písně i videa projektu Mephisto lze dohledat na bandzonovém profilu či Facebooku nebo na YouTube kanálu. Po završení vesmírného „Apocalypse Menu“ budu pracovat na dokončení blackového „Mea Inferno“ a následně patrně dojde na trochu ryzího gothic metalu. Fanoušci se tedy mají nač těšit a já doufám, že se jim má tvorba bude líbit.

Savapip             


FB MEPHISTO

BZMEPHISTO


Vydáno: 10.01.2016
Přečteno: 2364x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Doporučoval bych...10. 01. 2016 21:06 septik


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09405 sekund.