RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Gary MOORE - Old New Ballads Blues

Komerční přetlak nebo znovuobjevená radost z hraní? Ať už za tím bylo cokoliv, je jasné, že v minulé dekádě Gary Moore sekal jedno album za druhým. Naštěstí kvalita nešla úplně výrazně dolů a i když poslední desky „Back To The Blues“, „Scars“ a „Power Of The Blues“ lze v nejlepším případě označit jako mírně nadprůměrné, nikdy se nejednalo o žádné propadáky, za které by se kytarista musel stydět. Pryč už ale byly pionýrské doby, kdy se desky vydávaly každý rok a každý rok to byla skutečná bomba. Ne, trend v letech nedávno minulých velel jinak, ovšem Moore jej stejně neposlouchal. Necelé dva roky od „Power Of The Blues“ tu byla nahrávka další.

Mezi tím ovšem došlo k dalším změnám v sestavě jeho kapely. Odešel basista Bob Daisley, který s Moorem prožil polovinu jeho kariéry. Tentokrát ovšem už odešel naposled a přestože plánoval další spolupráci, osud jim to už nedovolil. Naopak v sestavě opět lze zaregistrovat klávesistu Dona Aireyho, který se slovutným Irem prožil jeho hardrockovou éru a jenž se k němu znovu připojil po nahrání desky „Rapture Of The Deep“ domovských Deep Purple, kde nahradil ikonického Jona Lorda. Daisleyho vystřídal Jonathan Noyce, který svou kariéru začínal u popového zázraku raných devadesátých let Take That, aby se posléze připojil k Jethro Tull. Stejně zůstal obsazen pouze bubenický post, kde pořád seděl Darrin Mooney.

Na desku „Old New Ballads Blues“ můžeme dnes nahlížet jako na vymetení šuplíků, protože nových skladeb je zde pouze polovina. Zbytek tvoří čtyři coververze, z nichž vynikající „All Your Love“ od Otise Rushe vyšla už na desce „Still Got The Blues“, odkud pochází i další zde zastoupená skladba, znovu nahraná výtečná „Midnight Blues“. Obě skladby jsou zde hrané s úctou k verzím z roku 1990, jen jsou oděny do soudobého zvukového kabátku. Coververzemi také celá kolekce startuje a ne náhodou se jedná o dvě nejtvrdší věci celé sbírky. Bluesový standard „Done Somebody Wrong“ od starého pardála Elmorea Jamese startuje skřípavou kytarou a pokračuje v až hendrixovském dovádění, zatímco „You Know My Love“ z roku 1960 (kdy ji napsal Willie Dixon pro Otise Rushe) provází všudypřítomné dechy a stupňované kytarové sólování. Poslední coververzí pak zůstává tklivá „I´ll Play The Blues For You“ od Jerryho Beeche, která celou kolekci symbolicky uzavírá. Symbolicky proto, že svou potemnělou atmosférou a ladným, pomalým tempem definuje náladu celé nahrávky.

Tentokrát si totiž Moore vystačil spíše s pomalejšími skladbami, na které měl vždy talent. Jeho nových pět autorských věcí se nese spíše na baladických vlnách, kdy vzteklé kytary koušou jen v „Ain´t Nobody“ a částečně v instrumentálce „Cut It Out“. Ostatní tři věci, „Gonna Rain Today“, „Flesh & Blood“ a „No Reason To Cry“, jsou zasněné kompozice, které si pohrávají více než s muzikantskými výkony spíše s náladou a celkovou atmosférou, kterou v případě „No Reason To Cry“ lze označit až za vánoční. Moore se také vrátil do starých osvědčených vokálních kolejí a přestal evokovat barvou hlasu a některými manýry Bona Scotta.

Přestože, jak zmíněno výše, se dá „Old New Ballads Blues“ označit za desku vymetených šuplíků, obsahuje kvalitnější a mnohem dotaženější kompozice, než tomu bylo v případě posledních tří alb, které mohli člověku připomínat díla spíchnutá horkou jehlou. Tady tomu tak není a Moore dokázal, že ani po padesátce nezapomněl psát slušné skladby a tentokrát měl i dobrou ruku při výběru coververzí. Na prodejnosti se to ovšem až tak moc neprojevilo, přestože oproti „Power Of The Blues“ poskočila „Old New Ballads Blues“ o pár příček nahoru, výsledkem byla i tak nepříliš lichotivá 148. pozice britské hitparády. Ovšem nevypadalo to, že by to tomu muži s tváří nýtovací stolice vadilo.

Jan Skala             


www.gary-moore.com

YouTube ukázka - Flesh & Blood

Seznam skladeb:
1. Done Somebody Wrong
2. You Know My Love
3. Midnight Blues 2006
4. Ain´t Nobody
5. Gonna Rain Today
6. All Your Love 2006
7. Flesh & Blood
8. Cut It Out
9. No Reason To Cry
10. I´ll Play The Blues For You

Sestava:
Gary Moore - zpěv, kytara
Jonathan Noyce - baskytara
Don Airey - klávesy
Darrin Mooney - bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 55:49
Label: Eagle
Země: Severní Irsko
Žánr: blues/blues rock

Diskografie:
1973 - Grinding Stone (jako The Gary Moore Band)
1978 - Back On The Streets
1980 - G-Force
1982 - Corridors Of Power
1983 - Dirty Fingers
1983 - Victims Of The Future
1985 - Run For Cover
1987 - Wild Frontier
1989 - After The War
1990 - Still Got The Blues
1992 - After Hours
1995 - Blues For Greeny
1997 - Dark Days In Paradise
1999 - A Different Beat
2001 - Back To The Blues
2002 - Scars
2004 - Power Of The Blues
2006 - Old New Ballads Blues
2007 - Close As You Get
2008 - Bad For You Baby

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.05.2016
Přečteno: 5230x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8/10Midnight Blues a...21. 05. 2016 20:24 Zdeněk
Zajímavé album....19. 05. 2016 17:25 Deny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09145 sekund.