ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLACK SABBATH - Vol. 4

„Byli jsme naprostí blázni. Tenkrát jsme opravdu jeli naplno v kokainu… Nazval bych to nejprostopášnějším období Sabbath,“ vzpomínal na dobu, kdy si kapela plnými doušky užívala úspěchu „Master Of Reality“, Geezer Butler. Management kapele doporučil malou pauzu, ovšem ta nespravila vůbec nic a proto, když v květnu 1972 začíná kapela v Record Plant Studios v Los Angeles nahrávat svou další desku, je takřka v troskách. Nejhůře na tom v té době byl Bill Ward. „Během nahrávání mě skoro vyrazili z kapely,“ řekl Ward, „dostal jsem se natolik mimo, že jsem zapomínal, co vlastně děláme.“ Butler a Iommi pak na natáčení „Vol. 4“ vzpomínali jako na mnohem, mnohem těžší než cokoliv, co do té doby absolvovali.

Poprvé Black Sabbath nespolupracovali se svým producentem Rodgerem Bainem, místo kterého si na tuto stoličku sedl Patrick Meehan. Ten do té doby spolupracoval s umělci, kteří se pohybují na pomezí rocku a popu. Možná proto, je z „Vol. 4“ znát posun směrem k uhlazenějšímu soundu. Hned otvírák „Wheels Of Confusion“ není tak hřmotný, jako byly předchozí úvodní skladby „Black Sabbath“, „War Pigs“ a „Sweet Leaf“, a to nejen proto, že jeho úvod je vyloženě bluesrockový. Celkově skladba nezanechává tak hluboký dojem, jako tomu bylo dříve a z hudebního hlediska se jeví zajímavěji její druhá část, někdy nazývaná „The Straightener“. Stoprocentně nefunguje ani pilotní singl desky, protože kapela tentokrát vsadila na nevýraznou „Tomorrow´s Dream“, která přece jen v porování s funkčností a jednoduchostí „Paranoid“ nebo i „After Forever“ poněkud bledne. Největším hitem alba se ale stala balada „Changes“. Zde už nelze vystopovat prvky z „Planet Caravan“ a „Solitude“, jedná se o zcela netypický klavírní kus, který místo kytarových sól je propleten všudypřítomnými smyčci a mnohem více než Black Sabbath té doby evokuje Ozzyho pozdější sólovou kariéru.

Instrumentální „FX“ je jen jakýmsi psychedelickým rytmickým kouskem bez melodie a s příchodem „Supernaut“ už si na své přijdou milovníci starých Black Sabbath, které musela „Changes“ vyděsit doslova až k smrti. „Supernaut“ je totiž typickým kouskem sabbathovské galerie, kde dominuje výrazný, těžký riff a opět, stejně jako v případě několika starších věcí, došlo i na bubenickou exhibici Billa Warda. Nejvýraznější riff pro tohle album si Iommi schoval pro kokainovou oslavu „Snowblind“ (u nás jí pro album „Legendy“ pod názvem „Sněžná slepota“ vcelku slušně předělal Arakain), tvrdý, plíživý, s vyjícím Ozzym v pozadí, se skoro až poprockovým refrénem a opět zrychlujícím závěrem. Právě „Snowblind“ se „Supernaut“ a „Changes“ představují vrchol celé kolekce.

Velmi slušná je i „Cornucopia“, prodírající se hustotou doommetalových bažin, která by se pravděpodobně nejlépe vyjímala na debutu, instrumentálka „Laguna Sunrise“ pak navazuje na skladby „Orchid“ a „Embryo“, tedy věci podobného ražení, které byly na „Master Of Reality“, ovšem s tím rozdílem, že barokní, respektive renesanční atmosféru nahradila až bytostná přítomnost Karibiku. „St. Vitus Dance“ zase zaujme zajímavě pojatými kytarami, i když než se motiv stačí rozvinout, je náhle konec a proto tahle věc může působit jako jakýsi polotovar, možná jen jako příprava na monstrózní finále „Under The Sun“, které si pět vykračuje na titánských riffech, umocněných nekonečným opakováním.

„Vol. 4“ poprvé fanoušky Black Sabbath rozdělila. Zejména ti, kteří si libovali v bahenních riffech a zhusta pomalých tempech, poukazovali až na přílišný příklon k odlehčenějšímu soundu a leckde („Wheels Of Confusion“, „Under The Sun“) ke složitěji psaným kompozicím. Jisté je, že v tomto případě se už Black Sabbath nepodařilo zapůsobit naprosto uchvacujícím dojmem, jak tomu bylo u prvních třech alb kapely. Ovšem i tak se jedná samozřejmě o vynikající dílo, bez kterého by rocková hudba bylo o dost chudší.

Jan Skala             


www.blacksabbath.com

YouTube ukázka - Snowblind

Seznam skladeb:
1. Wheels Of Confusion
2. Tomorrow´s Dream
3. Changes
4. FX
5. Supernaut
6. Snowblind
7. Cornucopia
8. Laguna Sunrise
9. St. Vitus Dance
10. Under The Sun

Sestava:
Ozzy Osbourne - zpěv
Tony Iommi - kytara
Geezer Butler - baskytara
Bill Ward - bicí

Rok vydání: 1972
Čas: 42:38
Label: Vertigo
Země: Velká Británie
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1970 - Black Sabbath
1970 - Paranoid
1971 - Master Of Reality
1972 - Vol. 4
1973 - Sabbath Bloody Sabbath
1975 - Sabotage
1976 - Technical Ecstasy
1978 - Never Say Die! 1980 - Heaven And Hell
1981 - Mob Rules
1983 - Born Again
1986 - Seventh Star
1987 - The Eternal Idol
1989 - Headless Cross
1991 - Tyr
1992 - Dehumanizer
1994 - Cross Purposes
1995 - Forbidden
2013 - 13

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.07.2016
Přečteno: 3644x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
No vida,...22. 07. 2016 10:21 Pepsi Stone
vol. 4 Pro mě nejlepší...21. 07. 2016 15:01 rumcajs
Čtyřka......se mi líbila...21. 07. 2016 14:50 Kolík
hledám fošny...21. 07. 2016 13:39 b.wolf
Tak tak, úžasný...21. 07. 2016 11:16 V.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09908 sekund.