RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DREAM THEATER - The Astonishing

Dream Theater stvořili dílo, o kterém se hodně mluví a ještě nějakou dobu bude. A to je vlastně ta největší odměna pro desku v době, kdy je hudby jak máku a drtivá většina alb profrčí éterem bez výraznějšího povšimnutí. „The Astonishing“ má dohromady přes sto třicet minut muziky! Logicky je dílo rozděleno do dvou disků. Příběh je zasazen do dystopické podoby Spojených států, kdy se rebelové rozhodli postavit Severní říši. A snaží se svých cílů dosáhnout pomocí hudby. Je to hezká myšlenka bojovat pomocí hudby, navíc v příběhu není v Severní říši místo pro zábavu a kulturu. Ozývá se jen industriální hluk mechanických robotů a strojů.

Příběh, který Dream Theater představují, je nesporně zajímavý a poměrně dobře textově zpracovaný, ale jde samozřejmě hlavně o hudbu. Dvě hodiny – to je ohromná porce muziky na strávení a tady Dream Theater předkládají materiál, který rozhodně není pro netrpělivé posluchače. Ono i klasické desky těchto progresivních velikánů potřebují více poslechů, aby odhalily své krásy, ale „The Astonishing“ je v tomto směru ještě náročnější. Bylo by snadné „odstřelit“ ji po dvou posleších a říct: „Je to prostě příliš dlouhé.“
Nemá cenu popisovat každou skladbu zvlášť, protože bychom tu byli ještě týden. Je zvláštní, že mnoho písní je samo o sobě vlastně na poměry Dream Theater jednoduchých, ale deska jako celek působí hrozivě složitě a komplikovaně.

Nápadů je tu mnoho a mnoho. Je skutečně neuvěřitelné, kolik se dá na albu najít detailů, melodií a rytmických změn. Už jen instrumentální úvod v podobě “Dystopian Overture“ je velkolepý a vy máte pocit, že se začíná dít cosi obrovského. Klipovka „The Gift of Music“ je příjemným uvedením do příběhu a jednotlivé písně jsou vlastně téměř všechny velmi dobré. I když kapela samozřejmě využívá prvky, které u nich dobře znáte, určitě překvapí muzikálovost celého díla. Chvílemi jako by Dream Theater byli spíše Trans Siberian Orchestrou a něco si vzali od velmistra muzikálu pana Webbera.

Jsou tu čistě prog rockové pasáže, heavy metal, zazní dokonce i blast beaty, ale i pop, muzikál, filmová hudba nebo trocha opery. Celkově je „The Astonishing“ měkčí než jeho předchůdci, ale vyznavači technické ekvilibristiky si přijdou stejně na své. Jak bylo řečeno, začátek je velmi působivý a samostatně písně zní velmi pěkně a propracovaně. Problém je v celku. Jen těžko udrží posluchačovu pozornost. Dát oba disky celé najednou je docela výkon a především jsem měl problém si po poslechu vzpomenout na nějakou dílčí melodii či pasáž. Vlastně jen na úvodní skladby. Dál se jednotlivé písně topí v celkové masivní stopáži.

Lépe se poslouchá druhý disk. Také je více „klasický“. „Moment of Betrayal“ je totální „Theatrovská“ skladba, jakou byste od skupiny čekali. Zaujme nádherný houslový začátek „Begin Again“ kterou pasuji do role nejlepší balady na desce. Ono jich je na dvojalbu docela dost a zejména závěr příběhu je prostě velmi pomalý až utahaný, díky umístění mnoha balad u sebe. Místo toho, aby napětí gradovalo, spíš usínáte. S celým „The Astonishing“ jste jak na horské dráze a tak nadšení se střídá s otrávením a takhle neustále dokola. Bohužel ke konci přišlo to otrávení. Čekal jsem po dvou hodinách dramatičtější finále. Kapela měla navíc k dispozici Pražský symfonický orchestr, který v průběhu desky (především v první půlce) dobře využívala, ale na konci to mohlo být prostě velkolepější.

Dream Theater udělali zajímavou rockovou operu. Je otázkou, zda by bylo lepší, kdyby přizvali více zpěváků, protože LaBrie je sice výborný, ale i různorodost hlasů by atraktivitě desky pomohla. Také si říkám, zda nebylo vhodnější vydat oba disky s časovým odstupem zvlášť. Dvě hodiny je prostě hodně a v poslední době vznikly lepší „příběhy“ v kratší stopáži. Ať už vloni Steven Wilson a „Hand. Cannot. Erase.“ nebo Between The Buried And Me se svou „Coma Ecliptic.“ Nebo si vzpomeňte na dvojalbum Ayreon „The Human Equation“, na kterém LaBrie hrál hlavní roli. Tam dlouhá stopáž nebyla na obtíž a materiál byl natolik pestrý a zábavný, že udržel pozornost po celou dobu.

„The Astonishing“ je rozhodně kvalitní nahrávkou a zaslouží si trochu času na vstřebání. Je to ojedinělý počin, spojující rock, metal a muzikál. Bohužel všeho moc škodí, a tohle je případ, kdy miliarda hudebních motivů přebila kontinuitu a dobrou dramaturgii celého díla.

Tomáš Marton             

Vydat koncepční album v žánrech s přívlastkem progressive (dříve art) bylo vždycky žádoucí. Dnes, kdy je navíc hodně v kurzu i spojení s filmovou hudbou a tím i velkolepým orchestrem a sborem, už to logicky není nic výjimečného. I přesto se dá mluvit o jedné z nejvýznamnějších událostí roku. Na tuhle ambiciózní cestu se totiž vydali samotní Dream Theater, kteří si pro nás připravili sto třicet minut nadupané muziky.

Tahle dlouhá stopáž je vlastně alfou i omegou aktuální desky. Zatímco zarytí fanoušci jásají, že mohou strávit dlouhé chvíle objevováním všech detailů, odpůrci nad novými skladbami jen mávají opovrženě rukou s vědomím, že se té nudy raději ušetří. Jak píše kolega výše, „The Astonishing“ je bezpochyby jedno z nejnáročnějších alb Dream Theater, ačkoliv jednotlivé skladby tak rozhodně nepůsobí. Poslechnout je však všechny v kuse chce mít opravdovou trpělivost.

Jenže Dream Theater jsou snad jediní na světě, kteří si něco podobného můžou dovolit. Za ty roky jsme ostatně měli nespočet příležitostí si na jejich sofistikované hudební myšlení zvyknout. Vydání tak rozsáhlého díla proto vnímám jako logické a očekávané vyústění, které ukazuje genialitu amerických muzikantů ještě v širším měřítku. „The Astonishing“ totiž není jen další řadové album, ale je to velkolepý příběh, kterému chybí snad jen uvedení na velká plátna. To sblížení se světem kinematografie je zde opravdu úzké. Od nástrojového využití přes velkolepý příběh až po již zmiňovanou více než dvouhodinou délku. Kapela tak třeba často přizpůsobuje svoji hru a zapojuje do ní více akustických pasáží a chytře využívá orchestr nejen jako podkresovou výplň, ale jako důležitého průvodce, který by si stejně dobře vedl i samostatně. I přes relativně dost nových prvků je zde ale stále cítit návaznost na předešlou tvorbu. Škoda jen toho, že „The Astonishing“ postrádá nějaký velký vrchol (něco na způsob „Confortably Numb“ z desky „The Wall" od Pink Floyd) a více si nepodmaňuje posluchače a jeho emoce v důležitých částech a zvratech. Z tohohle pohledu stále trvám na tom, že Dream Theater se ve svoji kariéře vždy řídili spíše rozumem než srdcem.

„The Astonishing“ každopádně splnilo má očekávání a zařadilo se mezi díla, která se snad nikdy neoposlouchají. Dream Theater možná riskují, zároveň ale moc dobře ví, co dělají.
Mikka 8/10

www.dreamtheater.net

Seznam skladeb:
Act I:
1. Descent of the NOMACS
2. Dystopian Overture
3. The Gift of Music
4. The Answer
5. A Better Life
6. Lord Nafaryus
7. A Savior in the Square
8. When Your Time Has Come
9. Act of Faythe
10. Three Days
11. The Hovering Sojourn
12. Brother, Can You Hear Me?
13. A Life Left Behind
14. Ravenskill
15. Chosen
16. A Tempting Offer
17. Digital Discord
18. The X Aspect
19. A New Beginning
20. The Road to Revolution

Act II:
1. 2285 Entr'acte
2. Moment of Betrayal
3. Heaven's Cove
4. Begin Again
5. The Path That Divides
6. Machine Chatter
7. The Walking Shadow
8. My Last Farewell
9. Losing Faythe
10. Whispers on the Wind
11. Hymn of a Thousand Voices
12. Our New World
13. Power Down
14. Astonishing

Sestava:
James LaBrie - zpěv
John Petrucci - kytary
John Myung - baskytara
Jordan Rudess - klávesy
Mike Magnini - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 79:49 + 50:34
Label: Roadrunner Records
Země: USA
Žánr: Progresivní metal

Diskografie:
1989 - When Dreams And Day Unite
1992 - Images And Words
1994 - Awake
1997 - Falling into infinity
1999 - Scenes from a memory
2001 - Six Degrees Of Inner Turbulence
2003 - Train Of Thought
2005 - Octavarium
2007 - Systematic Chaos
2009 - Black Clouds & Silver Linings
2011 - A Dramatic Turn of Events
2013 - Dream Theater
2016 - The Astonishing

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.03.2016
Přečteno: 6810x




počet příspěvků: 15

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
taky mi pada bradaukradli mi hit!! ...8. 07. 2016 10:26 F.R. Cech
Není to špatný...8. 07. 2016 4:50 Carloss
Áno, čo si...22. 03. 2016 10:20 Meresz
Dnes jsem to dostal...22. 03. 2016 0:59 Petr Kavan
Podobné to mám s...6. 03. 2016 9:32 david.ch


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13681 sekund.