Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Luděk STRUHAŘ (MOTORBAND) - Motorband je pořád v plné síle!

Možná to zní neuvěřitelně, ale teplický Motorband se chystá na oslavu svých třicátin. V souvislosti s tímto výročím kapela chystá mimo jiné i novou desku a jak je vlastně tradicí, opět ve značně pozměněné sestavě od posledního albového zápisu. Frontmanem Motorbandu je od loňského roku Luděk Struhař, kterého si mnozí jistě budete pamatovat z jeho působení v kapele Vindex. Kromě forntmanství se Luděk stal aktuálně i mluvčím kapely Motorband, jak můžete vidět z následujících řádků.

V loňském roce si se stal novým frontmanem Motorbandu. Jak k téhle spolupráci došlo a co tě na angažmá v Motorbandu lákalo nejvíc?
Byla to víceméně náhoda. De facto tomu dost napomohl Pepa Cigánek, protože jsem hrával v kapele s jeho technikem přes bicí Radkem Gahurou, který pustil klukům z MB nějaké mé nahrávk,y a pak jsme se zkontaktovali, dali si zkoušku a plácli jsme si.

Je asi ještě brzy hodnotit, zda tvá očekávání byla naplněna, proto se zeptám, jak se cítíš v kapele a jak bys zhodnotil atmosféru, která v kapele aktuálně panuje?
V kapele je to v pohodě, myslím, že si vzájemně sedíme. Kluci mají zažitý trochu jiný systém, co se týká fungování na zkouškách a skládání nových věcí, ale jinak je to prakticky stejné, jako ve všech ostatních kapelách. Momentálně děláme všechno proto, aby všechno vyšlo tak, jak jsme si naplánovali, a čas ukáže, jestli se všechna naše očekávání naplní.

Motorband jsou známí mimo jiné i neustálým personálním kolotočem. Můžeš tedy představit současné složení vaší kapely?
Zpěv Luděk Struhař, kytara Libor Matějčík a Honza Jiříček, basa Karel Adam, bicí Standa Jahoda.

Aktuálně připravujete dvojalbum k 30. výročí Motorbandu. Můžeš prozradit, v jaké podobě tohle album vyjde, co na něm posluchače čeká? Bude to vyloženě vzpomínková záležitost nebo bude deska zaměřená na novou tvorbu?
Na albu budou určitě nové skladby a k tomu průřez celou tvorbou MB. Z každého CD by se tam měla nějaká skladba objevit.

Motorband za svoji dosavadní historii vydal čtyři alba a každé z nich nazpíval jiný zpěvák. Jak přistupujete ke starým skladbám, snažíte se zachovávat jejich původní podobu nebo si je nějak výrazně přizpůsobuješ svým hlasivkám?
Vždycky, když člověk zpívá něco po někom jiném, tak mu nesedí úplně všechno, ale v podstatě se to snažím zachovat v původní podobě. Někde se změnilo ladění, ale to spíš z důvodů, že deska byla původně nahrána v ladění jiném, než používá MB dnes a bylo by zbytečně komplikované to v průběhu vystoupení měnit.

Předpokládám, že tvorbu Motorband jsi před nástupem do kapely znal, které z alb Motorbandu tě oslovuje nejvíc?
Myslím, že co se týká mého hudebního vkusu, tak nejbližší je mi asi „Heart Of The Machine“. Mám rád metal v angličtině, ono se to k tomu tak nějak víc hodí než čeština a líp se to zpívá. Angličtina je tvárnější, dá se krásně přizpůsobit, jak je potřeba. Čeština v tomto člověka hodně omezuje. Ještě co se týká toho, co se mi líbí - asi bych vypíchnul některé skladby z „Made In Germany“. Ale tím nechci říct, že by některé album bylo špatné. Na každém jsou skladby, které mě nějakým způsobem oslovily a líbí se mi.

Jsou v repertoáru Motorband nějaké skladby, na které ses vyloženě těšil, že si je budeš moci zazpívat?
Už to bylo asi zčásti řečeno v předešlé odpovědi. Mám rád skladby jako „Heart Of The Machine“, „The Best Of You“, „I´m Rockin Hero“… ale taky například „Krejčí“ a „Jean Marais“, „Vzpomínej“ a z těch nových „Kam jdou“.

Chystáte kromě vydání výročního alba ještě nějaké další aktivity spojené s výročím? Plánujete nějaké tour, kde vás bude možné vidět koncertovat a jaké jsou vaše nejbližší plány?
To je spíš otázka na managera. Jsou naplánovány koncerty s Kamilem Střihavkou, který by si měl zazpívat s MB některé skladby z desky „Made In Germany“ a možná ještě i něco dalšího, uvidíme. Co se týká tour, tak se něco připravuje na podzim, uvidíme, jak se to podaří zorganizovat. Bližší informace zatím nemám.

Jak budete sestavovat koncertní repertoár, bude zaměřen převážně na nové skladby nebo spíš na historii kapely? Na vašich stránkách se objevila výzva fanouškům, aby si napsali o skladby z prvního alba, které by chtěli slyšet na koncertech, které písně jsou tedy favoritem vašich příznivců?
Na živých vystoupeních zazní jak skladby starší, tak novinky, na kterých pracujeme. Bude to taková všehochuť ze všech vydaných CD. Uvidíme, jak dopadne anketa, která stále probíhá a podle toho se to ještě doladí.

Co tvoje působení ve Vindex? O téhle kapele nebylo dlouho slyšet, nenakopne je tvoje nové angažmá k nějaké výraznější aktivitě?
Myslím, že Vindex je minulostí, protože moji bývalí spoluhráči z téhle kapely momentálně hrají s kapelou Signum Regis, takže se naplno věnují této formaci. Jsme spolu v kontaktu, ale o znovuoživení kapely Vindex určitě neuvažujeme.

Svého času jsi nabubnoval i debutovou desku Signum Regis. Neláká tě občas sednout si ještě za bicí soupravu, máš kromě Motorband a Vindex ještě nějaké další hudební aktivity?
Za bicíma sedím stále poměrně často. V Signum Regis jsem na prvním CD hostoval , to je pravda, protože já jsem v podstatě víc bubeník než zpěvák. Bicí mě baví stejně tak jako zpěv, ale dohromady to úplně naplno dělat nejde. Proto působím ještě i jinde, kde hraju na bicí, ale nezpívám. Jedná se o kapelu Warning Vision. Ještě mám i nějaké další hudební aktivity, kde hraju např. na cajon (trio Horst)…

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se Tě na to zeptal.
Na závěr bych jen řekl, že už se těším, až se s MB objevíme na pódiu a doufám, že se nám podaří ukázat všem fanouškům, že MB je pořád v plné síle a že každého z nás muzika baví. Přijďte si to užít s námi.
Stay heavy !!!

Savapip             


www.motorband.cz

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.03.2016
Přečteno: 4430x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
NázorBohužel se...2. 04. 2016 9:41 Gogo
Otázkou spíše...31. 03. 2016 20:56 Pepa z Depa
sem zvědavý jak...30. 03. 2016 8:22 čéééši do toho
Motorband aktivně...28. 03. 2016 22:17 mača
Česká kapela4 alba za 30...28. 03. 2016 17:47 Dejvátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09082 sekund.