RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KILLSWITCH ENGAGE - Incarnate

Killswitch Engage se již v roce 2002 zapsali zlatým písmem do novodobé metalové historie svým debutem „Alive or Just Breathing“, který se velkou měrou zasloužil o výchovu nové generace metalcorových skupin a stal se vzorem a inspirací pro řadu kapel podobného ražení. Je to ale už skoro patnáct let – kapelu postihla výměna zpěváků a na dlouhou dobu za mikrofonem řádil Howard Jones. Album „Disarm the Descent“ bylo naopak ve znamení velkého návratu původního zpěváka Jesseho Leache a vyšlo na výbornou. Po třech letech od comebacku Jesseho pokračuje nově ukuté „Incarnate“ v zajetých kolejích a zároveň hledí do budoucnosti.

Ptáte se v čem? Návrat ke kořenům je patrný – vrací se typické vybrnkávačky a rozmanitá outra; kytarový postup je z většiny případů velmi dobře známý, takže od prvního tónu kapelu bezpečně poznáte. Zvuk je rovnovážný, Jesse Leach střídá bravurně growly s čistými vokály a kytarista Adam Dutkiewicz kouzlí v refrénech své klasické melodie a harmonicky doplňuje Jesseho ve zpěvu. Nahrávka je z 80% napěchovaná výše vyjmenovanými proprietami a fanoušky nezklame. Těch dejme tomu zbylých 20% však nenápadně laškuje s očekáváním posluchačů a snaží se rozehrát podvratnou hru plnou nečekaných akordů, vokálních linek a žánrově odlišně zabarvených postupů. To je zřejmé hlavně ve druhé polovině alba, která často zabředne i do powermetalových vod plných čiré rychlosti a melodiky („Quiet Distress“, „Until the Day“).

Největší novinkou je určitě polechtání progresivních choutek, což je onen proklamovaný příslib do budoucna. Kapela se chce vyvíjet a logicky nechce znít pořád stejně. Odpovědí může být propracovanější rytmika, kdy kupříkladu hned ve slokách úvodní „Alone I Stand“ zní riff v 9/8 taktu příjemně svěže a netradičně. Bohužel obdobných hrátek najdeme v celém albu poskrovnu a právě tohle je jedna z cest, jak posunout skladbu písní v budoucnu na další úroveň. Hvězdou „Incarnate“ je bezpochyby Jesse Leach, který se lyricky (údajně měl sepsat na 80 stran textu!) i pěvecky na desce vyřádil a předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů kariéry. Slyšet je to paradoxně v klidnějších polohách a čistých vokálech, které jsou napěchovány emocemi a hraničí až s něžností a křehkostí. Na albu obecně zatěžkané riffy a breakdowny ustupují do pozadí a spíše se zde hraje na melodičnost a čistý zpěv. Původ tohoto přístupu lze vysledovat v projektu „Times of Grace“, který se dočkal realizace ještě během éry předchozího zpěváka Howarda Jonese. Je to opět jedna z dalších cest, kudy se ubírat a obohatit tak svůj čitelný rukopis.

Nová placka se povedla a Killswitch předvádí opět nadstandardní výkon. Písně jako „Hate By Design“, „The Great Deceit“ nebo „Strength of the Mind“ umí tnout do živého a zároveň mít dobře vymyšlený melodický refrén. Ostatní věci mají buď emotivnější vyznění („Cut Me Loose“) anebo jsou instrumentálně vypiplanější a korespondují s nabízeným textem („Ascension“). Škoda, že se progresivnějším pasážím nedalo více péče a prostoru a že se písně se slibným náběhem zabily krátkou stopáží a nestačilo se v nich rozvinout více nápadů („Just Let Go“, „Until the Day“) a naopak („Embrace the Journey...Upraised“). „Incarnate“ zajímavě rozehrálo hru s budoucí tvorbou kapely, ale zároveň zůstalo standardním kusem, který potěší všechny věrné fanoušky. Sám jsem zvědavý, jak bude znít další album a jestli se v něm rozvinou zde zakořeněné nápady.

Radek Neuman             


www.killswitchengage.com

YouTube ukázka - Strength of the Mind

Seznam skladeb:
1. Alone I Stand
2. Hate By Design
3. Cut Me Loose
4. Strength of the Mind
5. Just Let Go
6. Embrace the Journey… Upraised
7. Quiet Distress
8. Until the Day
9. It Falls on Me
10. The Great Deceit
11. We Carry On
12. Ascension

Sestava:
Jesse Leach – zpěv
Adam Dutkiewicz – kytara, zpěv
Joel Stroetzel – kytara, zpěv
Mike D'Antonio – baskytara
Justin Foley – bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 43:52
Země: USA
Label: Roadrunner
Žánr: Metalcore

Diskografie:
2000 - Killswitch Engage
2002 - Alive or Just Breathing
2004 - The End of Heartache
2006 - As Daylight Dies
2009 - Killswitch Engage
2013 - Disarm The Descent
2016 – Incarnate

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.03.2016
Přečteno: 3134x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10377 sekund.