MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EDENBRIDGE - The Grand Design

Více než dva roky uplynuly rychleji než voda v Dunaji a Lanvall se svojí životní partnerkou Sabine se popáté hlásí o slovo. Po vydání alba „Shine“ se dostavil slušný úspěch, tak kapela procestovala Evropu a Asii a skladatel mezitím začal spřádat další hudební plány, jejichž výsledkem je právě recenzované album. Bohužel se nepodařilo udržet sestavu (kapelu opustil kytarista Andreas Eibler), takže nezbylo, než se poohlédnout jinde a kapelníkův vybíravý prst ukázal na drtiče pěti tlustých drátů Franka Bindiga, který sestavu plnohodnotně doplnil.

Jak jsem již zmiňoval minule, kapela se postupně vydávala spíše k rockovějším vodám a koncem této cesty se stalo právě „The Grand Design“. Nejen, že nezaslechneme ani náznak rychlých temp, ale dosti se pošetřilo i na dvojšlapkách. Nalezl bych i několik (převážně rytmických) paralel například s Argemou. Nejvýraznější novinkou je ale zásadní posílení sborů v refrénových pasážích, o čemž nás přesvědčí hned první takty úvodní „Terra Nova“, v níž, jako jediné, párkrát dvojšlapka zatepe do spánků. Celá skladba je poměrně sofistikovaná a lze v ní nově nalézt i progové prvky, jakož i nepříliš povedený refrén. „Flame Of Passion“, singl „Evermore“, „See You Fading Afar“ a „On The Top Of The World“ představují zmiňovanou rockovou tvář. Jedná se o příjemné, jednoduché a svižné písničky, které se krásně hodí jako podklad pro poklidné večerní procházky nebo přípravu důležité semestrální zkoušky, ovšem nic víc od nich očekávat nelze. „The Most Beautiful Place“ a „Taken Away“ jsou pianem vedené balady. Sice mají slušný otisk Lanvallova rukopisu a půvabné melodické linky, ale posluchač se při nich celou dobu ptá, proč nebylo využito celé kapely a do refrénů nezařvou kytarové boostery a úderné baterie. Zbývá nám finální a titulní, více než desetiminutová kompozice (aneb taky se vám zdá, že celého metálku je na desce příliš málo?). V první části jde o typickou kapelní kompozici s velmi výraznou sborovou sekcí, v té druhé pak o přehlídku nudy, nezábavných meziher a umělého natahování už tak poměrně krátké stopáže (celá placka má slabou třičtvrtěhodinku).

Situaci zachraňuje remasterovaná verze, kdy se krom alba samotného na trh dostala i kompletní přehlídka bonusového materiálu, která by jinak zůstala pouze v paměti nejzatvrzelejších fandů a hlubin internetu. Písně „The Silent Wake“ a „Thin Red Line“ nás svojí kompoziční šikovností vrací zpět mezi druhé a třetí album, „Empire Of The Sun“ a Images In The Sand“ pak až mezi Lanvallovy oblíbené náladovky. No a u prvního oficiálního coveru, „For Your Eyes Only“, kapela dá zavzpomínat na osmdesátá léta a neohroženého agenta 007.

Produkce si s celým materiálem opět pohrála o něco lépe, tak je logické, že zvuk je prvotřídní, jakož i všechny vokální a instrumentální výkony - Sabine pěje jako o život a Lanvall si láme prsty při svých etudách. Výrazně slyšitelné změny se nekonají, ale nezapomeňme na rok vydání, což již dávno byla doba, kdy ke kvalitnímu albu nesmazatelně patřil i luxusní zvuk.

„The Grand Design“ uzavírá první kapitolu v životě skupiny. Kapitolu, která světu dala pět vysoce nadprůměrných, skvěle poslouchatelných desek a množství opravdu skvělých písní, která nijak nezestárly a zub času jim neohlodal ani jedinou notu. Lanvall se jakožto skladatel příště poposune už jinam, do vod, ve kterých kapela bez výraznějších změn pluje doteď.

Pro pořádek ještě dodám, že v říjnu 2013 světlo světa spatřily remasterované edice, tzv. „The Definitive Editions“ všech prvních pěti alb, a to rovnou ve dvoucédéčkové formě, přičemž na nich krom všech natočených bonusových materiálů nalezneme i jinak smíchanou a nikdy předtím nevydanou verzi („Sunrise In Eden“), karaoke úpravy bez hlavního vokálu, pouze se sbory („Arcana“, „Shine“ a aktuální „The Grand Design“) a živák („Aphelion“). K tomuto všemu kapela přidává ještě mnoho fotografií, komentáře jednotlivých písní a podpisy obou hlavních protagonistů. Pokud je někdo zásadní fanda Edenbridge, jistě podobné raritky ocení, pro běžného fanouška se ale jedná o vcelku zbytečnou investici, protože zvukový rozdíl mezi tímto a původním vydáním je nepostřehnutelný.

Hermes             


www.edenbridge.org

YouTube ukázka - The Grand Design

Seznam skladeb:
1. Terra Nova
2. Flame of Passion
3. Evermore
4. The Most Beautiful Place
5. See You Fading Afar
6. On Top of the World
7. Taken Away
8. The Grand Design

Sestava:
Sabine Edelsbacher - zpěv
Lanvall - kytara, klávesy
Frank Bindig - baskytara
Roland Navratil - bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 43:54
Label: Massacre Records
Země: Rakousko
Žánr: Melodický metal

Diskografie:
2000 - Sunrise In Eden
2001 - Arcana
2003 - Aphelion
2004 - Shine
2006 - The Grand Design
2008 - MyEarthDream
2010 - Solitaire
2013 - The Bonding

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.04.2016
Přečteno: 2987x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12943 sekund.