RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SLIPKNOT - Iowa

Iowa je devětadvacátým státem USA s hlavním městem Des Moines. Jedná se o nížinatou zemi s asi třemi miliony obyvatel a důrazem na pěstování kukuřice, sóji či chov dobytka. Je to ale taky domov maskovaných Slipknot a název v pořadí druhé desky, která jim naplno otevřela vrátka hudebnímu světu. Jak už to tak bývá, úspěch a sláva často způsobují nejeden konflikt…zvlášť, když se musí rozdělit mezi devět lidí zároveň.

Nahrávání druhého alba s názvem „Iowa“ nebylo ideální. Sladit kalendáře se zájmy členů kapel a vyhovět si navzájem bylo čím dál častěji větší problém a následná ponorka z nekonečného koncertování na pohodě uvnitř skupiny také moc nepřidala. V rozhovorech později členové souboru přiznali, že počátek nového tisíciletí a práce na „Iowě“ bylo nejtemnějším obdobím kapely. Na druhou stranu z toho Slipknot vytřískali to nejlepší, co mohli – brutalitu, agresi, hněv a nekompromisnost, což nádherně korespondovalo s jejich nastartovanou kariérou. Fanoušci chtěli tvrdší riffy, rychlejší dvojšlapku a nasranějšího Coreyho, který by svým specifickým hlasovým projevem do davu chrlil jednu depresivnější myšlenku za druhou. Vše padlo na úrodnou půdu – „Iowa“ vzala nejvýraznější rysy, které vytvořily debutové album, a nesčetněkrát je znásobila.

Už úvodní riff, blast beaty a fuckující Corey v „People=Shit“ ukazují, že tady se půjde nadoraz. Tvrdá hudba s nasranými vokály byla esencí kapely, která se zde vytěžila opravdu na maximum. K podobně laděným kouskům můžeme směle přiřadit i nekompromisní kopákovou salvu „The Heretic Anthem“ nebo přímočarý direkt „I Am Hated“. Hutné riffy a dvojšlapka jsou rozesety víceméně po celé stopáži desky, nechybí ovšem i větší variabilita a melodičnost. Dobře je to vidět na prověřených věcech jako „My Plague“ , „Everything Ends“ nebo až u skoro rádiové „Left Behind“. Čistý vokál nepřekáží a naopak zdůrazňuje kontrast v písních, které čím dál častěji cílí na zapamatovatelné a zpěvné refrény. Skladby se na „Iowě“ prodlužují, jsou složeny z více vrstev („Disasterpieces“) a už se nespoléhají pouze na jeden-dva motivy, které popohání celý song kupředu jako v případě debutu.

Experimentálnější zvuk a soubor různých nástrojů naskládaných vedle sebe vystřídal mnohem konzervativnější důraz na bicí soupravu a kytary. „Iowa“ pokročila ve zvuku a naopak v tvorbě se více přizpůsobila konvenčnějším metalovým kapelám. Svůj ksicht ale Slipknot přeci jen neztratili a důkazem toho jsou nejen všechny známé zářezy („People=Shit“, „My Plague“, „Left Behind“, „The Heretic Anthem“, „Disasterpieces“) a obdobně uchopené postupy, ale i písně vybočující z řady jako např. „Gently“ nebo „Skin Ticket“. V obou věcech si Corey Taylor víc pohrává s hlasem a ve společnosti atmosféricky dotvářejících nástrojů vymačkává z kapely i velkou dávku muzikantského umu. Zatímco „Skin Ticket“ vítězí především plíživými slokami, „Gently“ zase buduje píseň pozvolna až k mohutné závěrečné minutě s opakujícím se tvrdým riffem. Příjemné změny a ukázky tvůrčího potenciálu. Tady však měla deska skončit.

Poslední trojlístek písní totiž až na pár dobrých míst nebaví a zbytku nestačí. „Metabolic“ i „New Abortion“ jsou příliš dlouhé, postrádají potřebný atak a nemají pořádně nosnou linku v refrénu. Poslední skladba už jen pokračuje v neduhu z předchozí desky a utápí se ve zbytečně dlouhé stopáži. Závěrem je třeba říct, že Taylorovo řezání sebe samého střepy při nahrávacím procesu a další libůstky, čítající zejména drogové závislosti ostatních členů kapely, se zúročily maximálně. „Iowa“ funguje jako terapie a zároveň nabízí velmi slibnou muzikantskou stránku kapely, která se do budoucna rozvine ještě do větších rozměrů. Veškerý kladný i záporný vklad členů se přetavil v DVD „Disasterpieces“, které můžeme dnes již s klidným svědomím označit za kultovní. Neshody a hádky devítky z Iowy nakonec vedly k pauze a vlastním projektům, z nichž hlavně vzkříšení Stone Sour mělo zdaleka největší vliv na směřování Slipknot po další hudební pouti.

Radek Neuman             


www.slipknot1.com

YouTube ukázka - Left Behind

Seznam skladeb:
1. (515)
2. People = Shit
3. Disasterpiece
4. My Plague
5. Everything Ends
6. The Heretic Anthem
7. Gently
8. Left Behind
9. The Shape
10. I Am Hated
11. Skin Ticket
12. New Abortion
13. Metabolic
14. Iowa

Sestava:
Corey Taylor – zpěv
Jim Root – kytara
Mick Thomson – kytara
Paul Gray - baskytara, vokály
Joey Jordinson - bicí
Shawn Crahan – perkuse, vokály
Chris Fehn – perkuse, vokály
Craig Jones – samply, klávesy
Sid Wilson – mixážní pult

Rok vydání: 2001
Čas: 66:19
Label: Roadrunner
Země: USA

Diskografie:
1999 - Slipknot
2001 - Iowa
2004 - Vol. 3: (The Subliminal Verses)
2008 - All Hope Is Gone
2014 - .5: The Gray Chapter

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.06.2016
Přečteno: 5665x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mereszno jisteeee severni...9. 06. 2016 14:01 Matus Csak
Rovnaký shit, ako...9. 06. 2016 12:37 Meresz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10292 sekund.