MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MAD HATTER´S DEN - Excelsior

V hnízdě šíleného klouboučníka odkudsi z Tampere se odehrály poměrně bouřlivé události. Pokud byl úspěch debutového alba „Welcome To The Den“ před třemi lety spojován s působením křiklouna Taageho Laiha, mají Mad Hatter´s Den příležitost na letošním pokračování s názvem „Excelsior“ své posluchače přesvědčit, že ta kvalita, kterou nabídli na debutu, má zdroje jinde. Na cestě k druhému albu kapela totiž vyměnila kompletní rytmiku, přičemž nový basák Jarno Vitri si po odchodu Taageho, který dal přednost domovským Ghost Machinery, přibral do výbavy i mikrofon. Jeho hlasivky sice nejsou tak barevně pružné (což v zásadě nemusí být nějaký zásadní problém, jelikož vokální přesvědčivost Jarnovi nechybí), jako tomu bylo u předchůdce, ale autorské schopnosti kytaristy Jaakka Hänninena a klávesáka Petii Puumalainena nic neztratily ze své obratnosti, takže zdravý základ pro úspěch druhého alba zůstal zachován.

I když to v úvodu tak nevypadá. Intro „Eye Of The Storm“ s orientálním motivem celkem nic moc nenaznačí, následující „Break The Chains (Into The Black]“ jako by chtěla signalizovat úkrok od přímočaře šťavnatého melodického heavy metalu kamsi do zašmodrchanějších progresivních vod. Nutno přiznat, že hráčsky by Mad Hatter´s Den tahle poloha určitě nepřekážela, jen melodicky jsou kloboučníci nezvykle těžkopádní a houževnatí. Již úvodní klávesový motiv v „Birds Of Prey“ vrací vše do obvyklých svižně strhujících kolejí, jiskřivá symbióza kytar a černobílých klapek je maximálně funkční, v instrumentální pasáži nabídne působivou výpravnost, nekomplikovanost melodií, vokálních linek a zpěvného refrénu pak dělá z téhle skladby velice přístupnou záležitost.

Ve své pestrobarevné hře se nebojí sáhnout až k popovým klávesám („Masters Of Hate“), nekomplikované power metalové chytlavosti s vypjatým zpěvem („Trail Of Fears“), divoké vypalovačce s poeticky vybrnkávaným ocáskem („Through The Unknown“), která je autorským příspěvkem Jarna Vitriho, dokazujícím, že s jeho příchodem Mad Hatter´s Den mohou do svého pestrého portfolia přihodit další odstín, stejně tak jako emotivnost v pomalé „Guardian Angel“ (asi největší plus oproti minulému albu, které právě při baladě ztrácelo tlak). Kloboučníci neminou ani hard-rockový nádech (skvěle vygradovaný „Hero´s End (At The Silver Gates“)) s roztomilou hammondovskou staromilskostí, ani vzrušující dramatičnost v závěrečné „Not Of this World“, chytře spojující hrubý a masivní riff s jedovatostí ve slokách a melodickou erupcí v refrénu. Ke všemu si doplňte výrazné zpěvné (občas stylově příjemně uhalekané) sbory, výborné instrumentální výkony a především již zmíněné bezchybné spojení kláves a kytar.

Mad Hatter´s Den opětovně předvedli, že dovedou do klasického heavíku otisknout svoje vlastní já, že jim nedělá problém do klasického korpusu naroubovat řadu stylově odlišných příchutí a přitom že svojí pestrobarevnost dokáží ukočírovat bez jakéhokoliv nebezpečí rozklížení soudržnosti alba. Mají dobré nápady, čistý a sytý zvuk, dokáží si pohrát s detaily skladeb a neztrácí švih a lehkost. Povedené album!

Savapip             


www.madhattersden.com

YouTube ukázka - Birds of Prey

Seznam skladeb:
1. Eye of the Storm
2. Break the Chains (Into the Black)
3. Birds of Prey
4. Masters of Hate
5. Trail of Fears
6. Through the Unknown
7. Guardian Angel
8. Hero's End (At the Silver Gates)
9. Ascension
10. The Aftermath
11. Not of This World

Sestava:
Jarno Vitri – zpěv, baskytara
Kari Korhonen - kytara
Jaakko Hänninen - kytara
Petia Puumalainen - klávesy
Arto Pitkänen - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 53:24
Label: Inverse Records
Země: Finsko

Diskografie:
2013 - Welcome To The Den
2016 - Excelsior

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.05.2016
Přečteno: 2066x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Veliceslušné album,...25. 05. 2016 13:10 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09761 sekund.