ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRAPPING YOUNG LAD - City

V roce 1997 měl Devin Townsend konečně pohromadě kapelu, ve které byli kytarista Jed Simon, basák Byron Stroud a bubenická mašina Gene Hoglan. Strapping Young Lad byli kompletní a přišli otřást světem extrémního metalu. Townsend chytře pokračoval v tom, co načal na debutu, ale nyní jako by mu v hlavě secvakly ty nejlepší možné nápady a přišel s hudební bombou.

Energie. Maximální energie. To je první, co člověka ve spojení s „City“ napadne. Dílo otevírá industriální intro „Velvet Kevorkian“, které vás připraví na nálož v podobě „All Hail The New Flesh“. Thrash, industrial a death v jednom. Co nelze už od úvodu přeslechnout jsou naprosto brilantní a divoké Hoglanovy bicí. Devin řve a v refrénu přidává čistý zpěv. Vše ale velmi na doraz a člověk má pocit, že je tím úplně obklopen. Skladba má i své klidnější místa, kde objevíte i spoustu melodických linek, ale brutální pasáže mají hlavní slovo. Zatímco tato skladba je především ve středním tempu, následná „Oh My Fucking God“ je rychlá a naprosto šílená. Brutální bicí a otvírací smrtící riff doprovází Devinův nejextrémnější řev, jakého je schopen. Ultrarychlé sloky si asi těžko zazpíváte, protože jsou interpretované v masakrálním tempu. Tohle není píseň, ale mlátička. Jako by někdo kapelu nutil týden v kuse poslouchat One Direction a oni se pak museli vymlátit z té frustrace. Závěr skladby už postrádá jakoukoliv strukturu, je to prostě rámus a bordel. Ale nejde to nemilovat.

Následný mentální „Detox“ vám protřepe hlavu a mozek vám pravděpodobně vyletí ven ušima. Industriální thrash metal se zabijáckým a naprosto megapovedeným riffem. Píseň vlastně neustále opakuje pár frází, ale zažere se do hlavy takovým způsobem, že se nebojím ji označit za opravdový hit. Něco tak silného už kapela víc nenapsala. Oproti debutu je „City“ velmi natlakované vztekem a metalovou agresí. To, co na první desce bylo naznačeno, je zde dotažené do dokonalosti.

„Home Nucleonics“ je dvě a půl dlouhý hudební výmaz, před kterým se drtivá většina super tvrdých death metalových kapel musí stydět. Tohle je dámy a pánové královský výplach mozku! Šílenost po hudební i vokální stránce! A konečně s „AAA“ (to není reklama na bazar s automobily) přichází malé uklidnění. Townsendova parta přitlačí na industriální i trochu nu-metalovou pilu. Strojní atmosféra a výrazný melodický vokál. Riffy jsou velmi groovy a je to zase trochu jiná tvář SYL. Další ohromný (i přes svou extrémnost) hit „Undernarth The Waves“ nabídne brutální vokální party a drsné death metalové sloky, avšak refrén exploduje v nádhernou a naléhavou melodii. Skladba se vlní a mění každou chvilku. Energie v ní by vám nabila mobil alespoň na měsíc. Zajímavou skladbou je „Room 429“, protože se jedná o cover verzi hitu americké industriálně rockové kapely Cop Shoot Cop. Cover se vydařil a píseň zní snad i lépe než originál. Směrem do spirituálna, industriálu a trocha ambientu nás zavede závěrečná „Spirituality“ Jako by v závěru desky chtěl Townsend ubrat z tempa. Poslední dvě položky zní dobře, ale zároveň jsou tím nejslabším, co deska nabízí.

„City“ je ve výsledku naprosto zásadní (klidně bychom mohli použít i slovo progresivní) deska pro extrémní metal. Spojuje death, thrash a industrial metal. Jedinou deskou, která v té době byla podobně silná a žánrově lehce příbuzná bylo „Demanufacture“ od Fear Factory. Ta však vyšla o něco dříve a byla komerčně úspěšnější (o parník). Uznání se však „City“ dostalo velkého a je považováno za kultovní desku. Metal Hammer ho zařadil mezi dvacet nejlepších desek toho roku. Časopisy Terrorizer či Revolver ho řadí mezi sto nejlepších metalových desek všech dob. Absolutní hodocení nepadlo jen kvůli posledním dvěma slabším skladbám a také kvůli skutečnosti, že má kapela v katalogu ještě jednu, troufnu si říci lepší desku. „City“ je každopádně poklad, který byste měli vykopat a naplno si ho užít.

Tomáš Marton             


FB STRAPPING YOUNG LAD

YouTube ukázka - Detox

Seznam skladeb:
1. Velvet Kevorkian
2. All Hail the New Flesh
3. Oh My Fucking God
4. Detox
5. Home Nucleonics
6. AAA
7. Underneath the Waves
8. Room 429
9. Spirituality

Sestava:
Devin Townsend - zpěv, kytary, klávesy, programování, produkce
Gene Hoglan - bicí
Jed Simon - kytara
Byron Stroud - baskytara

Rok vydání: 1997
Čas: 39:22
Label: Century Media
Země:Kanada
Žánr: Extrémní industrial metal/bordel/masakr

Diskografie:
1995 - Heavy as a Really Heavy Thing
1997 - City
2003 - Strapping Young Lad
2005 - Alien
2006 - The New Black

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.08.2016
Přečteno: 2429x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Kerim: to kdyby se...21. 08. 2016 22:30 Supermartonátor
A příští rok...21. 08. 2016 7:40 Kerim
A ešte by som...19. 08. 2016 12:51 Meresz
Brutálny bordel...19. 08. 2016 12:36 Meresz
City je fajn, ale...18. 08. 2016 18:58 steff


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11011 sekund.