ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRAPPING YOUNG LAD - Strapping Young Lad

Po albu „City“ se Strapping Young Lad uložili ke spánku. Jejich hlavní mozek Devin Townsend se věnoval sólovým deskám a produkování, Gene Hoglan, ten měl vždycky kde bubnovat a Jed Simon založil své Tenet. V roce 2001 se však kapela probudila, začala koncertovat a o dva roky později vydala eponymní album. „Strapping Young Lad“ má podobnou naštvanou a nekompromisní náladu jako jeho předchůdce, ale jde na to malinko jinak. Především ubylo industriálních prvků (ale nezmizely úplně) a přibylo death metalových kytar.

„Consequence“ na vás vybafne mohutnou zvukovou hradbou a Townsendovým řevem. Klasická „SYL“ nasranost tu nechybí a energie je tu na rozdávání. Využití a zvuk kláves je opět zcela klasickou věcí pro tuto kapelu. Celkově jako by album bylo takovou sázkou na jistotu. Všude divoká rytmika, brutální kytary a chameleonský Devinův řevozpěv. „Relentless“ je však i přes svou brutalitu hitovkou celé desky. Devin především většinu písně zpívá čistě a kontrast s tvrdými riffy je tak velmi efektivní.

Opravdovou perlou alba je téměř sedmiminutová thrashmetalová kompozice „Aftermath“. Skladba se naprosto geniálně rozjíždí, kdy se po takřka apokalyptické atmosféře rytmus úplně změní a píseň se začne rozvíjet zcela od začátku. Riffy a rytmika se předhánějí, kdo z nich je lepší a střední pasáž nabídne opravdový nářez. Jedna z nejlepší skladeb SYL vůbec. První půle desky tedy nabídne tradiční a velmi kvalitní tvář kapely. Tohle nemůže žádného fanouška kapely zklamat. Bohužel druhá půlka alba silně zaostává.

„Devour“, „Last Minute“, „Force Feed“ nezní sice zle, ale najednou se začne člověk nudit, což je u Townsendovy tvorby zcela neobvyklý jev. Skladby sice nepostrádají energii a jsou řádně extrémní, ale chybí jim něco navíc. Neslyším tu melodie, co by přivábily k opětovnému poslechu. A prostě kapela má v arzenálu silnější kousky. Přesto před koncem přijde ještě jedna nakopávačka, která dokáže rozmlátit obličej. Tou je krátká, ale úderná „Dirt Pride“. Stejný postup jako například u „Oh My Fucking God“ z předchozí desky, ale je to účinné a tak moc drtivé, že tohle je to, proč jsou SYL tak výjiímeční. „Bring On The Young“ je poněkud rozpačitá skladba, která jako by na desku ani nepatřila. Je poměrně melodická, pomalá a bohužel není až tak silná, aby se zachytila v paměti a nutila vás si ji znovu pouštět.

„Strapping Young Lad“ má hodně skvělých skladeb, nicméně také pár nepříliš výrazných a navíc desku jako takovou trochu podkopává zvuk. Je to trochu paradox, protože v té době byl Townsend velmi vyhledávaným producentem, který dělal na deskách Stuck Mojo nebo Soilwork, ale jeho vlastní kapelu se mu tentokrát nepovedlo tak dobře ozvučit. Cílem měl byt dravý, agresivní a především syrový zvuk, jenže ve výsledku je spíš mírně nečitelný a zahuhlaný. To daleko starší „City“ ve zkoušce časem po produkční stránce obstojí lépe. Třetí deska kapely nedopadla na výbornou, přesto obsahuje skvělé kousky a zaslouží si poslechnout. Co však přišlo za další dva roky, to byla hudební lahůdka.

Tomáš Marton             


FB STRAPPING YOUNG LAD

YouTube ukázka - Relentless

Seznam skladeb:
1. Dire
2. Consequence
3. Relentless
4. Rape Song
5. Aftermath
6. Devour
7. Last Minute
8. Force Fed
9. Dirt Pride
10. Bring On the Young

Sestava:
Devin Townsend - zpěv, kytary, klávesy, programování, produkce
Jed Simon - kytara
Byron Stroud - baskytara
Gene Hoglan - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 39:01
Label: Century Media
Země:Kanada
Žánr: industrial/thrash/death metal

Diskografie:
1995 - Heavy as a Really Heavy Thing
1997 - City
2003 - Strapping Young Lad
2005 - Alien
2006 - The New Black

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.08.2016
Přečteno: 2156x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
meresz: rád...26. 08. 2016 0:35 Supermartonátor
Inak budes robit aj...26. 08. 2016 0:20 Meresz
Meresz: máš...25. 08. 2016 22:35 Supermartonátor
Eponymny album...25. 08. 2016 18:01 Demonick
Tu je potrebné...25. 08. 2016 10:06 Meresz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09103 sekund.