Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JINJER - King of Everything

Někdy se vynoří výtečná kapela z docela nečekaných končin, jako třeba Jinjer, pocházející z Ukrajiny. Mladá skupina vznikla v roce 2010 a nyní vydává třetí album, které často bývá vnímáno jako zlomové. V případě Jinjer by i zlomové být mohlo, protože dle jeho kvalit máme co dočinění s metalovou špičkou.

Deska „King of Everything“ začíná kratičkou „Prologue“, příjemnou rockovou věcí, která z klidného začátku postupně přitvrzuje. Je to ale pohodička a zpěvačka Tatiana zde zpívá velmi uvolněně. S „Captain Clock“ už ale kapela ukazuje svou pravou tvář. Brutální metalcore se silným příklonem k death metalu. Tatiana tu dává na odiv svůj vynikající growl. K Jinjer patří i chytlavé melodie a growl se tu střídá s čistým zpěvem, ale nutno říci, že velmi šikovně a nikoliv zcela předvídatelně. Chvílemi slyším i nu-metalové prvky. V půlce skladba změní výraz a přichází silný melodický part, je zjevné, že Jinjer nad svými skladbami přemýšlí a po kompoziční stránce vás už od počátku přesvědčí, že jsou výborní.

„Words Of Wisdom“ je valivá věc. Groove metal se kamarádí s corem a nátlakový refrén dělá z tohoto kousku jasnou hitovku. Tatiana tu používá velmi hluboký až zvířecí growl. Následující „Just Another“ zní maličko volněji a pasuje do současné podoby metalcoreu. Jenže to by nesměla zpívat Tatiana. Skladbě dodává nesmírnou energii, nejen v řevu, ale i když zpívá melodicky. Její hlas je silný a sebevědomý, občas mi přijde jako metalcoreová Pink.

Jinjer se nebojí experimentů a v „I Speak Astronomy“ se naplno rozvine jejich záliba v progresivnějším přístupu. Počáteční djentování přejde do jednoduchého riffu a sloku „udělá“ Tatiana zcela sama. Její zpěv je brilantní a pro metal zcela netypický. Zpívá popově nebo jazzově? Její hlas a styl je velmi ohebný. Tajemnou a vesmírnou atmosféru naruší jen brutální blast beatový refrén a zpěvaččin řev. Dojde na velmi krásnou uklidňující část, kdy kytary vybrnkávají melodii nekonečnosti a zcela naplno vás obklopí skvělý zvuk nahrávky. Ten se na dece nadmíru povedl. Deska zní moderně, silně, čitelně a přesto živelně. V závěru „I Speak Astronomy“ se vydá Tatiana ze všech sil a pustí se do vesmírných výšek. Za jednu skladbu ukázala zpěvačka všechny možné podoby svého hlasu. Úžasné.

„Sit Stay Roll Over“ udělá stylový kotrmelec k brutálnímu deathcoreu. Divoké bicí, vynalézavá baskytara a zabijácké riffy. Refrén je opět melodický a přirovnal bych ho dokonce až ke Guano Apes. Ovšem jako celek je skladba nesmírně drtivá. Blast beaty, neustálé rytmické změny a divoký growl. V podobném duchu pokračuje i „Under The Dome“, po ní následuje největší smažba celé desky. „Dip A Sail“ totiž zapluje až k brutálnímu death metalu. Skvělé bicí, kytary, prostě všechno. Tatiana dokazuje, že má jeden z nejlepších hlasů na extrémní scéně. Ani zde se nakonec nevyhneme čistému zpěvu, což je na jednu stranu škoda, protože skladbě by to jako čistě death metalové slušelo, ale na stranu druhou, Jinjer předhazují kvalitní melodie. Píseň sice poté ztratí původně deathový punc, ale přidá promakané goove metalové riffy. Bubeník Dmitriy Kim (nyní však už bývalý) zaslouží absolutorium. Parádní.

„Pisces“ začíná velmi jemně. Kytarové vybrnkávání a něžný zpěv. Neposloucháme tu popovou nahrávku? Kdepak. Jinjer přidají svůj groove metalový příspěvek. Přesto zůstává pomalý a příjemný rytmus, nikam se nespěchá. Groove metalová balada jak vyšitá, navíc s kvalitním vrcholením v konci. Závěrečná „Beggars Dance“ je spíš takovým bonusem a jiným stylovým zpracováním úvodní „Prologue“. Tentokrát nás zavedou Jinjer až do první poloviny dvacátého století. Opět musím smeknout před Tatianou , jejíž chameleonství nebere konce.

Musím říci, že Jinjer se mnou zatraceně zahýbali. Opravdu jsem nečekal, že se mi něco s nálepkou „metalcore či groove metal“ takhle zaryje do hlavy. Jenže Jinjer nejsou typickou kapelou tohoto ražení. „King Of Everything“ je zatraceně promyšlená deska, která je příliš pestrá na to, abychom ji označili „jen“ za metalcore. Kapela skvěle pracuje se strukturou skladeb a vždy dokáže něčím překvapit. Kompozice jsou často až prog metalové a Jinjer dokáží během pár minut provést totální výplach mozku, stejně jako pohladit duši. Tam kde většina „moderních“ metalových kapel končí, tam Jinjer teprve začínají. Tohle je výborná deska a velký příslib do budoucna.

Tomáš Marton             


FB JINJER

YouTube ukázka - I Speak Astronomy

Seznam skladeb:
1. Prologue
2. Captain Clock
3. Words Of Wisdom
4. Just Another
5. I Speak Astronomy
6. Sit Stay Roll Over
7.Under the Dome
8. Dip a Sail
9. Pisces
10. Beggars Dance

Sestava:
Tatiana Shmailyuk - zpěv
Roman Ibramkhalilov - kytary
Eugene Kostyuk - baskytara
Dmitriy Kim - bicí

Rok vydání: 2016
Čas:
Label: Napalm Records
Země: Ukrajina
Žánr: Groove/metal/core

Diskografie:
2013 - Inhale. Dont Breathe
2014 - Cloud Factory
2016 - King of Everything

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.08.2016
Přečteno: 5908x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Souhlasím s...11. 06. 2017 19:22 asdfgh


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09813 sekund.