RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLACKFOOT - Southern Native

Tohle je tak trochu oříšek. Lze současné Blackfoot ještě za Blackfoot považovat? Samozřejmě, muzikanti dostali požehnání od samotného Rickeyho Medlockea, ovšem v současné sestavě nehraje nikdo z původních členů, ba co víc, vůbec nikdo, kdo by se v minulosti podílel byť na jediné studiové nahrávce. Ani sám Medlocke nebyl součástí žádného z reunionů, ke kterým došlo po (donedávna by se chtělo říct definitivním) rozpadu v polovině devadesátých let. Ale co, je třeba zahodit předsudky a podívat se na desku „Southern Native“, která vychází dvaadvacet let od poslední nahrávky „After The Reign“.

Shrnout novinku jedinou větou, stačí říci, že ctí tradice. Ty jsou u Blackfoot určitě důležité, protože kapela je pojmem od poloviny sedmdesátých let, kdy debutovala deskou „No Reservations“. Největší úspěch pak dosáhla o pár let později, když se jejich desky jako „Strikes“, „Tomcattin“ a „Marauder“ umisťovali na slušných hitparádových pozicích. Sláva ale postupem let začínala hasnout a dnes už jsou Blackfoot jen kapelou pro znalce a pamětníky. K dobru jim rozhodně lze přičíst fakt, že se nikdy nezaprodali a zůstali věrni svému jižanskému rocku, který v sobě vždy absorboval vlivy blues a boogie. Tohle dodržuje i nová sestava, která je letos doplněna o nového vokalistu Roberta Krasowskiho. Pro něho i pro ostatní členy je „Southern Native“ debutem pro názvem Blackfoot.

Tuhle nezáviděníhodnou zkoušku ale kapela ustála docela se ctí. Na albu je totiž cítit Medlockův vliv, který na celé nahrávání dohlížel. Muzikanti se drží přesných formulí a přestože vpád do desky je velice energický a otvírák „Need My Ride“ má tempo, za které by se nestyděli ani Motörhead, celkově je „Southern Native“ přemýšlivější deskou, která hodně čerpá právě z blues a boogie. Už následující titulní věc směřuje k těmto stylům, i když je stále kořeněna hard rockem. To totiž byla po celou dobu kariéry hlavní deviza Blackfoot a její poznávací znamení. Na rozdíl třeba od stylově spřízněných Lynyrd Skynyrd (jejich součástí byl Medlocke rovněž dlouhá léta) jsou ale Blackfoot dnes klubovou záležitostí, kde se sejde zástup muzikantů, aby se podívali, jak se dělá hudba na špičkové úrovni.

Instrumentálně totiž jsou i ti současní Blackfoot výborní. Stylově jsou jasní, ale i když ten songwritting místy lehce pokulhává, stále se deska drží na jakési kvalitativní mezi, pod kterou nikdy nespadne. Místy sice dojde ke skutečně skvělým místům, jako je baladická bluesovka „Everyman“ nebo „Whiskey Train“, jejíž riff může lehce evokovat slavnou „Are You Gonna Go My Way“ od Lennyho Kravitze, ale jinde zase Blackfoot až trochu nudí. Kapitolou sama pro sebe je určitě závěrečná instrumentálka „Diablo Loves Guitar“, což je exkurz do hudby původních obyvatel Ameriky, ke kterým se někteří členové kapely vždy také řadili.

„Southern Native“ je pro skalní příznivce Blackfoot samozřejmě nutností. Už jen proto, že nikdo asi nedoufal, že tahle deska někdy vyjde. Lze jí ale doporučit i těm, kteří mají rádi gruntovní blues/hard rock. Není to sice žádné přelomové dílo, ale ukazuje, že poctivá práce se ještě úplně nezapomněla. Teď jen záleží na tom, jak se fanoušci kapely srovnají s tím, že už tam neuvidí nikoho, koho znali z minula.

Jan Skala             


www.blackfootband.com

YouTube ukázka - Southern Native

Seznam skladeb:
1. Need My Ride
2. Southern Native
3. Everyman
4. Call Of A Hero
5. Take Me Home
6. Whiskey Train
7. Satisfied Man
8. Ohio
9. Love This Town
10. Diablo Loves Guitar

Sestava:
Robert Krasowski - zpěv, kytara
Tim Rossi - kytara
Brian Carpenter - baskytara
Matt Anastasi - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 40:50
Label: Loud And Proud
Země: USA
Žánr: blues/southern rock

Diskografie:
1975 - No Reservations
1976 - Flyin` High
1979 - Strikes
1980 - Tomcattin
1981 - Marauder
1983 - Slogo
1984 - Vertical Smiles
1987 - Rick Medlocke And Blackfoot
1990 - Medicine Man
1994 - After The Reign
2016 - Southern Native

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.08.2016
Přečteno: 1868x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jo, to je Bobby...24. 08. 2016 18:23 JonathanGray
Kdo to zpívá? To...24. 08. 2016 17:02 Pepsi Stone
Ona právě...22. 08. 2016 16:54 JonathaGray
Tím, že je tam...22. 08. 2016 15:21 Pepsi Stone
Jen doplnim, ze s...22. 08. 2016 13:01 JonathanGray


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14185 sekund.