RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GUNS N`ROSES - The Spaghetti Incident?

„Jsem pořád víc znechucenej z toho, kdo jsou Guns N`Roses. Je tam Dizzy a Izzy a Lizzy a Tizzy a Gilby a Giddy, na jevišti žesťová sekce, zpívající holky, dva hráči na klávesy, pilot, basketbalovej kapitán, několik automechaniků… Na tomhle turné jsem viděl víckrát Michaela Jacksona než Axla.” Roddy Botum (Faith No More), červen 1992

Megalománie, ale zároveň i šílenství dostupovalo vrcholu. Z “Use Your Illusion World Tour” se stal největší podnik světa, který ale kapele přivodil tak hluboké jizvy, že není divu, že se z nich nevzpamatovala. Společně s Izzym Stradlinem jako kdyby odešla i duše souboru. Bleskurychle sice byla sehnána náhrada v podobě Gilby Clarkea (ex-Kill For Thrills a Candy), ovšem ten nebyl nikdy brán jako plnohodnotný člen kapely. “Myslím, že tenkrát Slash vedle sebe potřeboval parťáka, dobrého koncertního kytaristu, ne skladatele,” vzpomínal na své angažmá u GN`R Clarke. Přesto nepůsobil jako rušivý element a do kapely lehce zapadl. Kolotoč se ale ne a ne zastavit. Docházelo i k mnoha konfliktům. Samozřejmě ten nejznámnější se stal v St. Louis, kdy si během skladby “Rocket Queen” Axl všiml člověka, který jej i přes jeho výslovný zákaz fotografuje, skočil do davu, aby zmíněnému uštědřil pořádný políček. Nato pódium opustil a rozlícený dav koncertní prostory zdemoloval. Ovšem přišly i památné události, jako byla tryzna za Freddieho Mercuryho na stadionu ve Wembley, kde GN`R byli hlavním lákadlem.

Hudební i společenské magazíny nepřestávaly své stránky plnit různými zaručenými informacemi z života členů souboru. A tak bylo veřejným tajemstvím Axlovo problematické chování k ženám, když jej jeho někdejší přítelkyně Erin Everly a Stephanie Seymour dali kvůli hulvátskému chování k soudu nebo propírané závislostí členů kapely, zejména Slashe a Duffa McKagana. Celý ten moloch jako kdyby začal kapelu požírat a konec turné byl v nedohlednu. Když pak přece jen dohrkalo do svého finále, které se uskutečnilo 16. a 17. července 1993 na stadiónu River Plate v Buenos Aires, byl v porovnání s prvním koncertem této šňůry playlist už skoro poloviční a kapela natolik vyčerpaná, že poslední vystoupení už dohrála jen silou vůle. Když se pak Axl v tričku s Charlesem Mansonem loučil s publikem, nikdo nemohl tušit, že tyhle chlápky uvidí pohromadě až za 23 let.

Střih. Návrat do L.A. Axl se zavírá ve své vile v Malibu, stále zničený z rozchodu se Stephanií Seymour, Slash a Duff nastupují dobrovolně na odvykací kůru. Firma okamžitě volá po nové desce. Jenže chybí Axl. Ten je neprodyšně zabarikádovaný ve svém domě a odmítá se s kýmkoliv setkat. Firma nátlak stupňuje a vypuká panika. Kapela nemá žádné nově věci, ovšem během turné nahrála v různých studiích několik převzatých skladeb, které poslouží jako základ pro album “The Spaghetti Incident?”. Nakonec se Axl přece jen objevuje a dotáčí se další skladby. Zpěvák ovšem pracuje odděleně a do studia chodí až tehdy, kdy si je jistý, že nikoho ze své kapely tam nepotká. Možná proto je malý zázrak, když 23. listopadu 1993 deska vyšla.

Už předem bylo jasné, že půjde o coververze starých punkových klasik a proto je úvod alba v podobě “Since I Don`t Have You” velice překvapující. Jedná se totiž o popovou skladbu z roku 1958, kterou ale kapela zahrála svým stylem a nakonec se z ní stal singl, který desku nejvíce propagoval. V klipu se pak ukázala modelka Jennifer Driver, která se stala na čas Axlovou přítelkyní. Po “Since I Don`t Have You” už deska upaluje v ostrém rock n`rollovém duchu. Po “New Rose” od The Damned, “Down On The Farm” z repertoáru UK Subs a “Human Being” od New York Dolls následuje vrchol v podobě dvojice skladeb – “Raw Power” od The Stooges a “Ain`t It Fun” z pera newyorských Dead Boys. Je překvapivé, že ani v jedné skladbě se o vokály nepostaral sám Axl, v “Ain`t It Fun” si party rozdělil s vokalistou Hanoi Rocks Michaelem Monroem a v “Raw Power” s Duffem McKaganem. Ostatně ten začínal být mnohem ambicióznější, protože po odchodu Stradlina se stal třetím nejdůležitějším členem souboru a stale častěji se dral do úlohy vokalisty. Na “The Spaghetti Incident?” kromě “Raw Power” ještě (zcela sólově) nazpíval zmíněnou “New Rose” od The Damned, dále pak “Attitude” od The Misfits a poklonu Johnnymu Thundersovi “You Can`t Put Your Arms Around A Memory”. Naopak Axlův mečivý projev se objevuje jen zřídkakdy a je jasně vidět, že zpěvák se tehdy rozhodně necítil ve své kůži.

Když se bavíme o albu “The Spaghetti Incident?” nelze se nezmínit o skandálu s utajenou třináctou skladbou, kterou je “Look At Your Game Girl” od masového vraha Charlese Mansona (jeho podobiznu nosil Axl během “Use Your Illusion World Tour” často na tričku). Tuhle věc nahrál jen sám Axl s pomocí Dizzyho Reeda a jen s ní přilil oleje do ohně svárů s ostatními členy, kteří z ní nebyli zrovna nadšeni. I široká veřejnost tenhle Axlův vtípek nevzala zrovna s pochopením, navíc když hudebně je “Look At Your Game Girl” až primitivní věc.

“The Spaghetti Incident?” se samozřejmě prodávalo jako o závod. Tedy, ve dnech po vydání. Absence hitového singlu (k vydání singlu “Since I Don`t Have You” došlo až v roce 1994) a nevýrazná propagace způsobila to, že deska zůstává ve stínu právě skončeného turné a přestože je nahrána s přehledem, který by GN`R mohla závidět nejedna konkureční kapela, je tohle album v diskografii kapely asi nejslabším kouskem.

Co následovalo dál už ví každý. Axla čekal soud s jeho expřítelkyněmi, který jeho už tak nabouranou psychiku rozložil definitivně. Pro Duffa bylo směrodatné léčení, protože mu praskla slinivka a doktoři mu dávali měsíc života, pokud okamžitě nepřestane pít. Navíc do světa vypustil sólovou desku “Believe In Me”, se kterou odjel na turné v předprogramu Scorpions. I Slashovo léčení se zdálo být úspěšné. Ovšem Axl stále nikde. Čekání na něho se táhlo dny, týdny, měsíce…

“Axl pak přišel a přinesl své věci. Mě nezajímají žádné trendy a Axl tvrdil, že je třeba jít s dobou. Materiál, který připravil, mi připomínal pomalejší Pearl Jam nebo něco takovýho. Byla tam kvanta syntezátorů a všech těch elektronických zbytečností. Od té doby se s Axlem nemůžeme shodnout. Já chci točit pořádnou rockovou desku s poctivým feelingem.” Slash, leden 1995

Jan Skala             


www.gunsnroses.com

YouTube ukázka – Since I Don`t Have You

Seznam skladeb:
1. Since I Don`t Have You
2. New Rose
3. Down In The Farm
4. Human Being
5. Raw Power
6. Ain`t It Fun
7. Buick Makane (Big Dumb Sex)
8. Hair Of The Dog
9. Attitude
10. Black Leather
11. You Can`t Put Your Arms Around A Memory
12. I Don`t Care About You
13. Look At Your Game Girl

Sestava:
W. Axl Rose - zpěv
Slash - kytara
Gilby Clarke - kytara
Duff McKagan - baskytara
Dizzy Reed - klávesy
Matt Sorum - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 46:03
Label: Geffen
Země: USA
Žánr: hair metal/hard rock

Diskografie:
1987 - Appetite For Destruction
1988 - GN`R Lies
1991 - Use Your Illusion I.
1991 - Use Your Illusion II.
1993 - The Spaghetti Incident?
2008 - Chinese Democracy

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.12.2016
Přečteno: 2850x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tentokrát......tu sedmičku...1. 12. 2016 8:58 Kolík
The Spaghetti Incident?Oceňuji Pepsiho za...1. 12. 2016 7:33 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10099 sekund.