23.04.2018
ANGELUS APATRIDA
Na novinku "Cabaret De La Guillotine", kterou španělská ..více

23.04.2018
TALES OF EVENING
Maďarská power´n´folková kapela vydá 4. května ..více

23.04.2018
DELAIN
Symfonici z Holandska oznámili, že pracují na novém ..více

23.04.2018
THE IRON MAIDENS
Pětice rockerek, jejichž repertoár je založený na ..více

23.04.2018
LÖVE RAZËR
Kanadská hairmetalová parta se propracovala k ..více

22.04.2018
CLUTCH
O dvanáctém albu alternativců z Marylandu je rozhodnuto. ..více






RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Romero to nezachrání! Kapela je tak dobrá, jak ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
...to se nejdřív vyblil Bezr se svou kritikou do ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
DP jsou ve formě. Jak naživo, tak ve studiu. O t ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Věk nezastavíš, ale Blackmorovi konkurenti (nep ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Souhlas, že to nemá jiskru, což je o to smutně ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Co jsem viděl na Youtube kvalitních záznamech, ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
No nevim .soused byl .lakal me -pry jsem usetril ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Pepsi, nevím, jestli jsi nebyl na jiném koncert ..

Blaze BAYLEY - The Redemption of William Black
Mě první díl vůbec nezaujal, dvojka se mi líb ..

Blaze BAYLEY - The Redemption of William Black
Blaze mám hodně rad, ale 2. a 3. díl mě vůbec ..




Za poslední měsíc:
BON JOVI - Keep The Faith
935x

Jon BON JOVI - Blaze Of Glory
922x

Richie SAMBORA - Stranger In This Town
841x

TEMPERANCE - Of Jupiter And Moons
795x

PRIMAL FEAR - New Religion
789x

BON JOVI - These Days
637x



24.04.2018
PALACE OF THE KING (Australia), DEAD DANIELS..
Praha, Klub Vagon, začátek od:20:30, vstupné: 299,-

27.04.2018
MELANCHOLY PESSIMISM, INNERSPHERE, KOLLOS, PURNAMA, FROM BEYOND..
PRAHA - MODRÁ VOPICE, začátek od:18:00, vstupné: 180

28.04.2018
NOVOVESKA, BRAK, ILLNESS, ABSOLUTE ZERO...
Chata Hubertka - Okrouhlička u Havl. Brodu, začátek od:20:00, vstupné: 100



článků celkem: 6268
recenzí: 5077
reportů: 521
rozhovorů: 348













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


RAINBOW - Rising

Doba letěla kupředu jako o závod. Po pionýrském začátku sedmdesátých let, kdy se hard rock plně definoval, přišly časy, kdy vznikala stále velká díla, ale bylo třeba hudbu posouvat dál, protože ve Velké Británii začalo bujet punkové podhoubí, což pro rockové klasiky nevěstilo vůbec nic dobrého. Velké kapely začátku desetiletí na tom byly prachbídně. Black Sabbath se rvali se svou kokainovou paranoiou a jejich lídr Ozzy Osbourne se stával čím dál nezvladatelnějším, Uriah Heep právě vyhodili frontmana Davida Byrona, který byl denně nacucaný jako houba a nebyl schopný důstojných koncertů, Led Zeppelin decimovala heroinová závislost Jimmyho Page a nezájem ze strany Roberta Planta a Deep Purple už neexistovali. Logicky se proto největší hardrockovou kapelou roku 1976 museli stát Rainbow.

Jenže Ritchie Blackmore je člověk nevypočitatelný a všemi mastmi mazaný. Debutové album sice žalo úspěchy, kdy jedenácté místo v domácí britské hitparádě a třicátá pozice v té americké byl hodně slušný start, ovšem principálovi se stav jeho kapely prostě nelíbil. Rozhodl se pro radikální řez. „Nic se za tím nedá hledat. Prostě přišli schopnější lidi,“ okomentoval Blackmore tehdejší personální rošádu uvnitř Rainbow. Po ní řady kapely museli opustit všichni muzikanti, kteří se podíleli na debutu. Až na jednoho. Zpěvák Ronnie James Dio totiž na Blackmorea udělal velký dojem a proto s ním kytarista počítal i do budoucna, přestože dnes už legendární spojení viselo na vlásku. Diovi se totiž nelíbilo, jak Blackmore s jeho spoluhráči z dob Elf vyrazil dveře. Jenže nová sestava byla natolik skvělá, že zpěváka přesvědčila o setrvání v kapele.

Základem nové sestavy byl kromě Blackmorea a Dia bubeník Cozy Powell, který už v době nástupu k Rainbow byl hvězdou a jedním z nejuznávanějších muzikantů na hardrockové půdě. Měl za sebou účinkování v doprovodné kapele Jeffa Becka i vlastní alba na značce Cozy Powell Hammer. Basista Jimmy Bain si zase udělal jméno v kapele Harlot a klávesista Tony Carey platil i při svém věku (v té době mu bylo třiadvacet let) za veliký talent, který udivil i samotného Blackmorea. Definitivně tak vznikla asi nejslavnější sestava kapely.

Oproti debutu bylo nahrávání dvojky „Rising“ klidnější. Blackmorea nehonily termíny vystoupení s Deep Purple, mohl se tedy plně soustředit jen na svou kapelou. Rainbow se postupem času už skutečně stali plnohodnotným souborem, navíc s vysokým kreditem. Muzikanti v době nástupu do mnichovských Musicland Studios v únoru 1976 byli plni sebevědomí a z nahrávky je to rozhodně poznat. Přestože kolekce obsahuje jen šest skladeb, dá se počítat za jasnou hardrockovou klasiku, za rozhodné potvrzení pozic vydobytých debutem.

Stylově se samozřejmě na první desku navazuje, ovšem „Rising“ je sevřenější, tvrdší a rychlejší. Rainbow se tentokrát obešli zcela bez balad, přestože takové „Catch The Rainbow“ z debutu v jejich repertoáru naprosto zdomácnělo. Na „Rising“ jede Blackmoreova kytara už spíše v heavymetalovém duchu, kdy se rezignovalo na bluesové tendence, které byly na debutu patrné. Proto hned otvírák desky v podobě skladby „Tarot Woman“ je nekompromisním kouskem. Takovým, který v roce 1976 jasně definoval pojem heavy metal a rodící se Iron Maiden nebo Saxon jej museli slyšet hodněkrát, než se pustili do vlastních kompozic.

Ona celá deska, možná vyjma trochu slabší „Do You Close Your Eyes“, je skvělou procházkou po různých zákoutích zmetalizovaného hard rocku, kdy věci jako „Run With The Wolf“ a houpavá „Starstruck“ znějí tvrději, než kdy v minulosti byl Blackmore ochoten připustit. Co je na „Rising“ ale vysoce ceněné, je závěrečná dvojice (tedy vlastně celá druhá strana desky) skladeb. Epická „Stargazer“ je prodchnuta geniálními harmoniemi a naprosto dechberoucí souhrou Blackmorea s Careyem, přičemž závěrečná „A Light In The Black“ je sprintujícím osmiminutovým kouskem, kde se pro změnu zase překonává Dio, který si zde sáhl na dno svých možností.

Dopad desky na následující generaci heavymetalových hudebníků byl obrovský. Většina z pozdějších hvězd jmenovala „Rising“ jako jednu ze stěžejních desek, která ovlivnila jejich tvorbu a jako tu, která měla vliv na jejich pozdější směřování. Kapela se rovněž vyprofilovala po stránce textů, jenž měl pod palcem Dio, které už definitivně směřovaly do světa magie a čarodějnictví. Co se týče sestavy, která „Rising“ nahrála, považuje se sice za klasickou, ale ani ona neměla vydržet dlouho…

Pepsi Stone             


Tribute web Rainbow

YouTube ukázka – Stargazer

Seznam skladeb:
1. Tarot Woman
2. Run With The Wolf
3. Starstruck
4. Do You Close Your Eyes
5. Stargazer
6. A Light In The Black

Sestava:
Ronnie James Dio - zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Jimmy Bain - baskytara
Tony Carey - klávesy
Cozy Powell - bicí

Rok vydání: 1976
Čas: 33:28
Label: Polydor
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1975 - Ritchie Blackmore`s Rainbow
1976 - Rising
1978 - Long Live Rock N`Roll
1979 - Down To Earth
1981 - Difficult To Cure
1982 - Straight Between The Eyes
1983 - Bent Out Of Shape
1995 - Stranger In Us All

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.01.2017
Přečteno: 2336x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Když to vezmeme...24. 01. 2017 13:19 Pepsi Stone
Tahledeska je absolutně...24. 01. 2017 12:52 B.wolf
Big RisingJednoznačně...20. 01. 2017 15:12 Blackmore
Skvělá deska. K...20. 01. 2017 15:00 Deny
Rising je sice...19. 01. 2017 14:47 Zdeněk


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16529 sekund.