RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PERC3PTION - Once And For All

Brazilská kapela Perc3ption produkuje progresivní power metal tak zajímavý, že si o recenzi říká s automatickou naléhavostí. Leccos napoví již motiv na obalu, jenž nabízí mrazivě vtahující surrealistické dění, nutící udělat si kafe a obalit tělo několika vrstvami dek. Samotná hudba desky „Once And For All“, kterou se pětice muzikantů již podruhé představuje metalovému světu, je o dost přívětivější, aniž by však postrádala chytré tvůrčí zápletky. Ta nejpikantnější se rozvine hned v úvodní položce „Persistence Makes The Difference“, která je přirozeně vrstevnatá jako poctivá farmářská cibule. Krom základní progresivní stavby se kupříkladu dočkáme (poprvé a naposled) power-speedové jízdy, epických sborů nebo hardrockově ovoněného refrénu, jenž v momentě zpěvákova zařvání silně evokuje rané Bon Jovi. Jde rovnou o nejpůsobivější skladbu nahrávky, což ale vůbec neznamená, že poté přijde nuda a šeď.

O různorodost následujícího songu „Oblivion´s Gate“ se postarají hymnické klávesy, vyklidněné vyhrávky nebo uvolněné pěvecké linky v chorusu. Velkou devízou kapely je zpěvák Dan Figueiredo, jehož hrdlo úměrně podpírá kvalitu hudby a tam, kde instrumentální složka zlehka upadá, je schopen ji svým výkonem kooperativně zvednout. Jako v případě písně „Rise“, kde je jeho působivý projev hlavním lákadlem. Dále zaujme ještě gotický feeling kláves, který se ozve také v nejdelší kompozici „Braving The Best“. Ta se ve své bohaté struktuře vyrovná první skladbě, uslyšíme např. akustickou mezihru, melodické vyhrávky nebo atmosférické zvuky dětského křiku a mořského příboje. Na temnější notu zahraje kus „Magnitude 666“ s technickými prog riffy a dramaticky vedenými smyčci. Ale ani zde nebude „zatažená obloha“ trvat věčně, slunečným paprskem ji totiž brzy probodne chytlavý refrén.

Variabilitu díla dále prohloubí ženské popěvky a hardrockový chorus v celkově zřejmě nejpřístupnější položce „Welcome To The End“, jež se plynule přelije do dalšího záseku „Extinction Level Event“, který jako náladotvorný prostředek využije harshové vokály, epické sbory a thrashově hrozící kytary. Opusem se stal více než osmiminutový příspěvek „Through The Invisible Horizons“, jenž umělecky shrne předešlé dění od klidných klavírních pasáží až po instrumentálně složité progové prvky. V tu chvíli máme za sebou přes hodinu trvající hudební příběh, v němž se sice občas nevyhneme slabším místům, ty zdařilé ovšem převládají. K dobrému dojmu navíc přispívá kvalitní ozvučení (o pre-produkci se postaral Edu Falaschi), a tak nezbývá než dodat, že pokud se počítáte mezi příznivce strukturovaně vychytaného progresivního power metalu, nemusíte s poslechem druhé řadovky Brazilců vůbec váhat.

Petr Štěpnička             


www.perc3ption.com

YouTube ukázka - Magnitude 666

Seznam skladeb:
1. Persistence Makes the Difference
2. Oblivions Gate
3. Rise
4. Immortality
5. Braving the Beast
6. Magnitude 666
7. Welcome to the End
8. Extinction Level Event
9. Through the Invisible Horizons

Sestava:
Dan Figueiredo - zpěv
Rick Leite - kytara
Glauco Barros - kytara
Wellington Consoli - baskytara
Peferson Mendes - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 1:02:00
Země: Brazílie
Žánr: progresivní power metal

Diskografie:
2013 - Reason and Faith
2016 - Once And For All

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.10.2016
Přečteno: 1528x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09997 sekund.