DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RAINBOW - Bent Out Of Shape

Po turné k „Straight Between The Eyes“ si Rainbow na britských ostrovech libovali v pozici dobře zapsaných rockových stálic, které sice nemůžou až tak úplně konkurovat mladým vlkům, jenž najednou vyvrhlo dělnické podhoubí největších anglických měst, ale na které je spoleh, že vždycky přijdou s porcí kvalitní hudby. Přestože se už nějakou dobu šuškalo o tom, že by mohlo dojít k obnovení klasické sestavy Deep Purple, zpěvák Ian Gillan však mezitím nastoupil k Black Sabbath a všem spekulacím udělal přítrž. Další deska Rainbow byla proto nasnadě, i když znovusetkání s bývalými spoluhráči bylo pro Blackmorea rovněž lákavé. To i s hlediska finančního, protože nahrávací společnosti nabízeli za comeback Deep Purple nemalý obnos.

Sestava opět doznala drobné korektury, když kapelu opustil bubeník Bobby Rondinelli, na jehož místo Joe Lynn Turner přivedl svého známého Chucka Burgiho. Apropó Turner… Jeho pozice po dvou vydařených albech byla v kapele už tak silná, až Blackmoreovi pomalu tento zpěvák, kterého si sám vybral a v dobových rozhovorech jej stavěl na vyšší úroveň než Gillana či Dia, začal lézt na nervy. Přesto se do skladatelského procesu další desky pustil právě s ním, čímž na vedlejší kolej odstavil Rogera Glovera, který ale přece jen nakonec zůstal v producentském křesle.

Pro nahrávání si tentokrát Rainbow vybrali opět Sweet Silence Studios v dánské Kodani, kam se kapela odebrala začátkem léta 1983. „Bent Out Of Shape“ zachytila kapelu v jakési udržovací fázi, protože Blackmore, soudě podle toho, co tehdy ventiloval do tisku, ještě o obnovení Deep Purple tak konkrétně neuvažoval. Sice se mluvilo o turné, ale celkově dával spíše přednost Rainbow. Jenže těm jako kdyby trochu docházel dech. „Bent Out Of Shape“ sice není průměrná nebo dokonce špatná deska, ale už je na ní slyšet jasné přešlapování na místě a absolutně nulová progrese. Deska totiž navazuje na své dvě předchůdkyně, ale občas už si člověk řekne, že už je toho trochu přes čáru.

I tentokrát ale kapela dokázala vyplodit hit, který navazoval na „Stone Cold“ a „I Surrender“. Jmenoval se „Street Of Dreams“ a je samozřejmě největším tahákem desky. Ta startovala trochu opatrněji než její předchůdkyně a proto otvírák „Stranded“ není na poměry Rainbow ničím významným. To spíše zaujme následující „Can`t Let You Go“ s intrem v podobě klavírních varhan, které zkomponoval klávesista David Rosenthal. Ovšem co je kromě „Street Of Dreams“ na desce nejcennější, jsou dvě Blackmoreovi instrumentálky, jeho vlastní „Anybody There“ a adaptace „Snowman“ od anglického skladatele Howarda Blakea pro stejnojmenný animovaný film z roku 1982. Právě zde se opět projevuje Blackmoreův jedinečný cit pro skladby tohoto typu, kde se jeho kytara proplétá různými zvukovými zákoutími o stupeň výše nad ostatními nástroji.

Ani zbytek desky není špatný, protože skladby jako „Desperate Heart“ a „Fire Dance“ určitě mají svou vnitřní sílu, ovšem vše už je moc předvídatelné. Přesto se úspěch (alespoň v Británii) dostavil a především díky skladbě „Street Of Dreams“ to deska dotáhla na jedenácté místo hitparády. Úspěšné bylo rovněž i turné, které zasáhlo celý starý kontinent a skončilo v březnu 1984 v Japonsku, kde jako vrcholové číslo předvedl Blackmore titulní věc z „Difficult To Cure“, tedy Beethovenovu devátou symfonii, s klasickým orchestrem za zády. Ale to už bylo jasné, že je po všem. Horečné snahy o znovuzrození klasické sestavy Mark II Deep Purple konečně slavily úspěch a pomalé postrkání Blackmorea a Gillana, dvou nesmiřitelných kohoutů na jednom smetišti, k sobě, se najednou zdálo reálné. Už chybělo jen oficiální prohlášení a za Rainbow se na dlouhých dvanáct let zavřely dveře.

Jan Skala             


Tribute web Rainbow

YouTube ukázka – Street Of Dreams

Seznam skladeb:
1. Stranded
2. Can`t Let You Go
3. Fool For The Night
4. Fire Dance
5. Anybody There
6. Desperate Heart
7. Street Of Dreams
8. Drinking With The Devil
9. Snowman
10. Make Your Move

Sestava:
Joe Lynn Turner - zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Roger Glover - baskytara
David Rosenthal - klávesy
Chuck Burghi - bicí

Rok vydání: 1983
Čas: 40:25
Label: Polydor
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1975 - Ritchie Blackmore`s Rainbow
1976 - Rising
1978 - Long Live Rock N`Roll
1979 - Down To Earth
1981 - Difficult To Cure
1982 - Straight Between The Eyes
1983 - Bent Out Of Shape
1995 - Stranger In Us All

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.02.2017
Přečteno: 13105x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Já bohužel taky neTy čtyři datumy...28. 02. 2017 20:19 Cipísek*
Já ne......nepočítám s...28. 02. 2017 19:11 Kolík
Otočme listChlapi, máte...28. 02. 2017 18:49 Zdeněk
Tvl, já jsem jenom...28. 02. 2017 18:46 Cipísek*
Podle mě chybí...28. 02. 2017 18:44 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09501 sekund.