RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NOVERIA - Forsaken

Stejně jako se vyskytují šikovní lidé v nejrůznějších profesích, existují také zruční muzikanti, pro které není problém napsat poměrně složité kompozice. Jenže takových je hodně, takže pokud chtějí být výjimeční, měli by zároveň přijít s něčím, co je oddělí od širých houfů. Flák osobitosti, špetku jedinečnosti, nebo alespoň kus srdce. Zde už nám pomyslné davy značně řídnou a obávám se, že osamocené množinky nerozšíří ani členové kapely Noveria. Také v jejich progresivním power metalu je patrná nemalá řemeslná zručnost, nechybí ani vynikající zpěvák nebo zvuk, výsledné formě ale chybí onen abstraktní vklad, který by novince a v pořadí druhému albu „Forsaken“ dodával kýžený punc mimořádnosti.

Co se těmto Italům nedá upřít, je temná atmosféra, která prostupuje hudbou jako smogový mrak začínající u art-worku a pokračující přes intro „Lost“, v němž klavír vytváří soft-hororový motiv, a nakonec se nořící do těžkých metalových riffů, potažmo tuhé dramatické orchestrace. Zejména u té se ovšem brzy projeví úzké schéma, kdy většinou zaslechneme táhlé smyčce, u kterých se nelze zbavit pocitu, že je tvůrci okopírovali od jiných spolků (namátkou Pyramaze, Hollow Haze, Borealis). Ani v rovině progrese autoři nesrší bůhvíjakou originalitou, naopak, kytary kopírují ty nejzákladnější žánrové vzorce bez jakéhokoli obohacení. Zbývá tedy poslední naděje, a to, že Italové do svých tónů vkládají vášeň, jejíž hloubka si posluchače přece jen přikloní na svoji stranu…

Zde už je situace o něco zajímavější, ačkoli kdybychom ji měli měřit mírou chytlavosti, také se závratných výsledků nedočkáme. Občas se už už zdá, že se melodie konečně nadýchne k vzletnému výletu (refrény písní „Shock“ nebo „(W)hole)", jde ale pouze o náznaky, tvůrci jako by se vyloženě báli, že trochou cukru zkazí výsledný produkt. Jenže stejně jako hořká čokoláda obsahuje podstatný podíl sladidel, tak i zde by temný základ snesl oživení, kterým by nabyl na chutné variabilitě. Nejsilnější závan lehkosti proudí skladbou „Where Everything Falls“, a to zejména díky hostujícímu ženskému hrdlu Kate Nord. Pokud se rytmické dynamiky týká, není nouze o rychlejší pasáže, jejichž aromatický průnik dotváří thrashová odrůda s modernistickým přívlastkem (např. songy „Hatred“ a „If Only“). Zase jde ale spíše o pocitově umělý doping, nežli konstruktivní a promyšleně strategický autorský prvek. Škoda, našlápnuto bylo opravdu slušně, už jen díky zmíněnému vokalistovi, který patří k velmi dobrým zástupcům svého řemesla, o to víc mrzí výsledek, jenž je zaměnitelný s kdejakým výrazově obdobným spolkem.

Petr Štěpnička             


FB NOVERIA

YouTube ukázka - [W]hole

Seznam skladeb:
1. Lost
2. Shock
3. Denial
4. When Everything Falls
5. Hatred
6. If Only
7. Isolate
8. [W]hole
9. Regrets
10. Utopia
11. Acceptance
12. Archangel

Sestava:
Francesco Corigliano - zpěv
Francesco Mattei - kytara
Andrea Arcangeli - baskytara
Julien Spreutels - klávesy
Omar Campitelli - bicí

Hosté:
Kate Nord - zpěv

Rok vydání: 2016
Čas: 1:00:31
Label: Scarlet Records
Země: Itálie
Žánr: progresivní power metal

Diskografie:
2014 - Risen
2016 - Forsaken

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.01.2017
Přečteno: 1681x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09414 sekund.