15.01.2018
STRATOVARIUS
Zpěvák Timo Kotipelto má pro fanoušky dobrou zprávu. ..více

15.01.2018
SALTY DOG
Dnes už skoro zapomenutá čtveřice z Los Angeles, která ..více

15.01.2018
EARTHLESS
Po dva roky starém počinu "Acid Crusher/Mount Swan" se ..více

15.01.2018
XTASY
Po debutu "Revolution" z roku 2014 předkládá tahle ..více

15.01.2018
RED SUN RISING
Post-grungeová kapela z amerického Ohia se ohlašuje se ..více

14.01.2018
LYNCH MOB
Kapela někdejšího kytaristy Dokken George Lynche je bez ..více






EXOS - Time For A Change
Rádo se stalo, projekt Exos potřebuje fanoušky ..

EXOS - Time For A Change
parádního melodického metalového pohlazení! H ..

THE DARK ELEMENT - The Dark Element
Aj podľa mňa je to zbytočne prísne hodnotenie. ..

THE DARK ELEMENT - The Dark Element
Zbytecne prisny hodnoceni. Je to moc prijemna desk ..

Redaktorská bilance roku 2017 (Pagan)
taberah - sinner´s lament ? pro mě objev roku.. ..

THRESHOLD – Legends of the Shires
Mauglí: Nechybí, ta už byla napsaná v době vy ..

THRESHOLD – Legends of the Shires
Díky za moc krásný seriál o nejúžasnějš í ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
měli solidní první tři fošny, zvlášť ty s ..

MORBID ANGEL - Kingdoms Disdained
Na první poslech parádní nářez! ..

THRESHOLD – Legends of the Shires
Zatím ještě komplexně nehodnotím, ale to, co ..




Za poslední měsíc:
KATAPULT - Železný Olda to táhne do čtyřicátého křížku (1978 - 2018)
1420x

Tarja TURUNEN - From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)
1388x

AVANTASIA - The Metal Opera
1356x

BLACK SABBATH - The End: Live In Birmigham
1108x

PLETHORA - Age Of Changes
909x

STROKKUR - Vantablack
901x



19.01.2018
DEBUSTROL, AGGRESSIVE TYRANTS, D.O.P., ZODIAC, SOTURY...
Havlíčkův Brod - Oko Klub, začátek od:19:00, vstupné: 200

27.01.2018
SEKHMET , DEGORYEN , FAKULTURA , ORCHIDEA , PHYLACTERY , NIHILLIN ..
MELODKA, KOUNICOVA 20/22, 622 00 , BRNO, začátek od:19.HOD., vstupné: 150,- KČ

28.01.2018
RHINO BUCKET (USA), BLACK BULL..
Praha, Klub Vagon, začátek od:21:00, vstupné: 350,-



článků celkem: 6081
recenzí: 4909
reportů: 517
rozhovorů: 340













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


MILOŠ DODO DOLEŽAL - Ohněm

Miloš Dodo Doležal svůj styl definoval a vybrousil už dávno. O tom, že právě on je průkopníkem české metalové kytary bylo rozhodnuto už v bájných osmdesátých letech a postupem času svou pověst Dodo jen potvrzoval. Sem tam sice nechával své příznivce čekat na desky delší dobu, ovšem každé album, které potom vydal, vždy neslo jistý punc kvality, což zaručovalo, že každá další nahrávka prostě svůj standard nepodleze. Holt všechno si žádá svůj čas… Možná proto novinka „Ohněm“ vychází čtyři roky od poslední desky „Gen Sumerian“.

O tom, jak rámcově zní, bylo rozhodnuto už dávno, protože Dodo rozhodně nepatří mezi ty, kteří by svým fanouškům připravovali nečekaná překvapení (když si odmyslíme alba „Dodo hraje Hendrixe“ nebo „Nejvyšší vibrace“, která ovšem i tak nesla jeho jasný otisk). Jeho kytara je jasně čitelná už od starých skladeb Vitacitu, kdy jejím prostřednictvím hlavní protagonista vnášel do tuzemské produkce kousek Ameriky. Ani na novince se to nemění, takže by se dalo říct, že „Ohněm“ stojí v jedné lajně s deskami jako „Navostro“, „Despekt“ nebo poslední „Gen Sumerian“.

Ono je to s „Ohněm“ trochu složitější. Pro toho, pro koho jméno Miloše Doležala znamená rovnítko s jeho největším hitem „Soudím“, bude novinka dozajisté největším oříškem v novodobé Dodově diskografii (možná stejně jako pro Vitacit byla deska „Zaživa mrtví“). „Ohněm“ je totiž méně přístupným albem než byla alba „Despekt“ i „Gen Sumerian“, a na první poslech neobsahuje takový hit, jako byla skvostná „Vítr a mrak“ z minulé desky. Do „Ohněm“ se neproniká vůbec lehce. Slyšíte sice Doda tak, jak je na něj člověk zvyklý, ovšem na celé desce je všudypřítomný klubový duch, jasná undergroundová atmosféra.

Ta je patrná hned od úvodní a zároveň titulní „Ohněm“, která kupodivu nejede v ostrém tempu, jako před pár lety „Hrdej českej lev“, ale spíše sází na zahuštěné riffy a houpavé, možná až panterovské groove. To je jedno z prvních překvapení, ale rozhodně ne poslední. Melodie jsou čistě doležalovské (tady se člověku hned vybaví starý Vitacit), ale zdá se, že změna je tak trochu v přístupu. Proto je hned následující „Nesmíš se vzdát“ poháněna kousavým thrashovým riffem a předposlední „Dýchej“ zaskočí rázným punkovým akcentem, kdy si člověk v divokém úvodu vzpomene na The Exploited. A nakonec překvapí i „Velkej Zeppelin“ a to zejména rozostřenou kytarou, která ale zapadá do celého konceptu skladby a evokuje právě dávné dny raných Led Zeppelin. Tu atmosféru konce květinové éry…

Jsou tu samozřejmě tradičnější kousky, ke kterým pochopitelně patří i balady. Ty jsou na „Ohněm“ dvě a obě nesou typický Dodův rukopis. Hitověji se ale tváří závěrečná „Viny“, což je poloha, ve které hlavního protagonistu kdysi znala i komerční rádia. Tam se ani „Viny“, ani druhá balada „Tvá stopa“ dnes už nedostane, přestože kvalitativní rozdíl mezi nimi a „Soudím“ je takřka nepatrný.

Když se bavíme o nové desce, nelze se nezmínit o Dodově největší pýše, což je jeho syn Miloš junior, který jej provází jako basista už delší dobu a možná i jeho studium na prestižní Berkeley byl důvod, proč „Ohněm“ vychází až teď. Kdo kdy byl na Dodově koncertě, ví, že junior prostě umí a moc dobře to ví i jeho otec a sám jako spoluproducent a člověk, který má na svědomí závěrečný mix a mastering, nechal baskytaru promlouvat mnohem více nahlas, než je na podobných deskách zvykem. Ale jak bylo řečeno, junior umí a tady je to jasně slyšet.

A co tedy „Ohněm“ ukazuje komplexně? Rozhodně je to fakt, že Dodo nepřešlapuje na místě, a i když se nemění rukopis, mění se forma vyjadřování. A to je osvěžující, protože česká scéna každé další dobré rockové album potřebuje jako sůl.

Pepsi Stone             


www.milosdododolezal.cz

Seznam skladeb:
1. Ohněm
2. Nesmíš se vzdát
3. Bílá zář
4. Blaf (Slova plynou)
5. Tvá stopa
6. Hra
7. Eso a král
8. Velkej Zeppelin
9. Spin
10. Dýchej
11. Viny

Sestava:
Miloš Dodo Doležal - zpěv, kytara
Miloš Doležal junior - baskytara
Pavel Slechan - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 48:16
Label: vlastní náklad
Země: Česká republika
Žánr: heavy metal/hard rock

Diskografie:
1991 - My Little World
1992 - Dráždivý dotek
1994 - Miloš Doležal a Guy Mann-Dude
1997 - Dodo hraje Hendrixe
2005 - Nejvyšší vibrace
2010 – Despekt
2012 - Gen Sumerian
2016 - Ohněm

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.12.2016
Přečteno: 3760x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Výborné! Klasik...21. 03. 2017 18:59 orre
Recenze na úrovni...23. 12. 2016 13:16 Vincent


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18237 sekund.