23.01.2018
NECRODEATH
Uplynulo plných 33 let od doby, kdy tato nesvatá italská ..více

23.01.2018
SODOM
Sestava německých thrashmetalových klasiků je zase ..více

23.01.2018
KIX
Zemřel původní bubeník a zakládající člen této ..více

23.01.2018
SLAYER
Thrashmetalová legenda ohlásila ukončení kariéry. Stane ..více

23.01.2018
LIFE OF AGONY
Crossoverová parta vedená transgenderovým ..více

23.01.2018
FIRE FOR EFFECT
Kapela někdejších členů deathmetalových klasiků ..více






EXOS - Time For A Change
Výborné album plné power melodic hitovek, avša ..

WOLVES IN THE THRONE ROOM - Thrice Woven
Zatím to v plánu nemáme, ale vůbec to není š ..

Daniel Šakal Švarc & GIWMÜR - Varuji nebe!!!
A mně se to líbí hodně. Musím říct, že to ..

WOLVES IN THE THRONE ROOM - Thrice Woven
Jenom tak mě napadlo, nechystá se nějaký black ..

WOLVES IN THE THRONE ROOM - Thrice Woven
Skvelý materiál.... ..

WOLVES IN THE THRONE ROOM - Thrice Woven
Díky za podporu, tohle mile potěší. :-) ..

WOLVES IN THE THRONE ROOM - Thrice Woven
Taky jsem rád, že se tu objevuje více blacku, j ..

EISLEY/GOLDY - Blood, Guts And Games
Proč hned masochismus? A divíš se, že tenhle o ..

EISLEY/GOLDY - Blood, Guts And Games
:-) Já osobně jsem velice rád za každou takovo ..

WOLVES IN THE THRONE ROOM - Thrice Woven
Koukám že v poslední době je tu trošku víc r ..




Za poslední měsíc:
KATAPULT - Železný Olda to táhne do čtyřicátého křížku (1978 - 2018)
2207x

AVANTASIA - The Metal Opera
1442x

PLETHORA - Age Of Changes
1147x

VINNIE VINCENT INVASION - Vinnie Vincent Invasion
1123x

STROKKUR - Vantablack
1055x

Redaktorská bilance roku 2017 (Pagan)
1013x



27.01.2018
SEKHMET , DEGORYEN , FAKULTURA , ORCHIDEA , PHYLACTERY , NIHILLIN ..
MELODKA, KOUNICOVA 20/22, 622 00 , BRNO, začátek od:19.HOD., vstupné: 150,- KČ

28.01.2018
RHINO BUCKET (USA), BLACK BULL..
Praha, Klub Vagon, začátek od:21:00, vstupné: 350,-

10.02.2018
KAAR, FORTIS NATURA, M.O.R, ANIMAL HATE..
Praha Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 50



článků celkem: 6097
recenzí: 4921
reportů: 517
rozhovorů: 341













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


GRAVE DIGGER - The Reaper

Každému muzikantovi, který někdy uvažoval o reunionu svojí rozpadlé kapely, bych vrazil do ruky album „The Reaper“, kterým se Grave Digger v roce 1993 opět vyhoupli do sedla. To je totiž návratová lekce jako hrom! Pokud totiž na „Heavy Metal Breakdown“ byli hrobníci zběsilí a agresivní, na „The Reaper“ jsou jak urvaní z řetězu, Chris Boltendahl se na adresu alba vyjádřil v tom duchu, že agresivnější desku Grave Digger nikdy předtím a ani nikdy potom již nenatočili a nelze jinak, než s tímhle tvrzením souhlasit. Jako by „The Reaper“ byli jakousi duševní terapií kapely, ve které Chris Boltendahl a jeho parta zhmotnili svojí frustraci z dění na přelomu osmdesátých a devadesátých let.

Chris Boltendahl společně s Uwe Lulisem se totiž po karambolu s Digger pustil do práce pod hlavičkou Hawaii a ještě na konci osmdesátých let vydali svojí první demonahrávku. Jenže „kačeří stigma“, které s sebou vláčeli po realizaci „Stronger Than Ever“ zřejmě bylo tak silné, že žádná z nahrávacích společností neměla o spolupráci zájem. Přičemž podíváte-li se na playlist dema kapely Hawaii „Bootles And Four Coconuts“ z roku 1989 a alba „The Reaper“, zjistíte, že počet shodných (nebo alespoň velmi, velmi podobných) názvů je úctyhodně vysoký. A když ještě připočtete fakt, že se do party podařilo (byť jen na krátkou chvíli) přilákat mlátičku Jörga Michaela a konečně prostřednictvím Tomiho Göttlicha na chvíli stabilizovat post basáka, byli Grave Digger na nové startovní čáře připraveni víc než dobře.

„The Reaper“ je velmi konzistentní nahrávka. Úvodní horrorové intro „Tribute To Death“ i závěrečná tečka „The Madness Continues“ v sobě mají atmosférickou zlověstnost, která dokonale rámuje tu nekompromisně zběsilou jízdu na střele. Z té se náladově lehce vymyká odkaz na debutovou desku v podobě druhého dílu „Legion Of the Lost (Part II), která ve svých pomalejších pasážích úžasně zahušťuje atmosféru, se kterou se Chris Boltendahl parádně pomazlí, aby následně v rychlejších pasážích mohl plynule naskočit do agresivního kvaltu. Horrorové drápy Grave Digger vytasí i v závěru s rozladěným klimprem v „And The Devil Plays Piano“, trocha uvolnění přijde i ve vláčném zúčtování s rodinnými problémy ve „Wedding Day“. A zbytek alba? Jedním slovem masakr. Na kterém je úžasné to, že do kolektivní zběsilosti dokážou Grave Digger nacpat melodie i skandovatelné a natolik zapamatovatelné slogany, aby se tahle náladově soudržná, až neskutečně vitální, adrenalinová a agresivní deska neslila do jednoho nerozlišitelného nářezu. Z nezmíněných skladeb vyberte namátkou kteroukoliv, každá z nich má potenciál vystřelit vás z kecek. Rozpitvávat podrobněji individuální výkony členů kapely je také zbytečná práce, na „The Reaper“ se všechno sešlo v naprosto ideální formě. Nicméně nejde nezdůraznit jména Jörga Michaela. „The Reaper“ bylo jediným dlouhohrajícím albem, které pro Grave Digger (naprosto dokonale) nabubnoval, a protože na dalších deskách Grave Digger už zlehýnka měnili svou tvář, není až tak úplně od věci spekulovat nad tím, jak by to bylo u Hrobníků vypadalo, kdyby se u nich světoběžník Jörg zdržel o něco déle. Určitým argumentem v této diskuzi by asi mohlo být EP „Symphony Of Death“, které kapela představila jen devět měsíců po „The Reaper“. Je to sice stále ta stejná kapela a ta stejná vydařená písnička, ale přece jen drobný posun k o něco přístupnějšímu soundu a menší neurvalosti je již v některých skladbách patrný. I tak nelze nezmínit, že kdyby kluci s vydáním EP (po kterém Grave Digger předskakovali pro Manowar a důležitý je i fakt, že se hrobníci na pódiu potkávali s Capricorn, odkud měli již v brzké době znalařit Stefana Arnolda k bicím) malinko počkali a doplnili jej o dvě tři skladby, mohlo z něj být další skvělé album.

Coby vyhrabání se z hrobu bylo tohle období pro Grave Digger neskutečně vitální a člověk se neubrání rouhačské myšlence, že jediná delší pauza, kterou si Boltendahlovci ve své více než pětatřicetileté kariéře vybrali, kapele neuvěřitelně prospěla. Zároveň albem „The Reaper“ Grave Digger uzavřeli nejzběsilejší kapitolu svého života.

Savapip             


www.grave-digger-clan.com

YouTube ukázka - The Reaper

Seznam skladeb:
1. Tribute to Death
2. The Reaper
3. Ride On
4. Shadows of a Moonless Night
5. Play Your Game (and Kill)
6. Wedding Day
7. Spy of Mas`On
8. Under My Flag
9. Fight the Fight
10. Legion of the Lost (Part II)
11. And the Devil Plays Piano
12. Ruler Mr. H.
13. The Madness Continues

Sestava:
Chris Boltendahl - zpěv
Uwe Lulis - kytara
Thomas Göttlich- baskytara
Jörg Michael - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 47:29
Studio: Karo Studios Hamburg
Label: GUN Records
Země: Německo

Diskografie:
1984 - Heavy Metal Breakdown
1985 - Witch Hunter
1986 - War Games
1993 - The Reaper
1995 - Heart Of Darkness
1996 - Tunes Of War
1998 - Knight Of The Cross
1999 - Excalibur
2001 - The Grave Digger
2003 - Rheingold
2005 - Last Supper
2007 - Liberty Or Death
2009 - Ballads Of A Hangman
2010 – The Clans Will Rise Again
2012 – Clash Of The Gods
2014 – The Return Of The Reaper
2016 – Healed By Metal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.02.2017
Přečteno: 1014x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Kdybych mel vybrat...21. 02. 2017 11:26 sunstorm
výběr pecek....Tak jsem si asi...21. 02. 2017 8:49 martan
The ReaperOsbně mám tuhlke...16. 02. 2017 19:44 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18363 sekund.