ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HULDRE - Tusmørke

„Tusmørke“ je název druhé desky dánských Huldre. Samotný název prozrazuje, že kapela zpívá ve své mateřštině, což už samo o sobě je atraktivní. A když už se v metalu někdo věnuje svému jazyku nebo jeho starým verzím, můžete očekávat, že se jedná o folk metal. V tomto případě však nejde o nic juchavého ve stylu finské humppy, nebo výpravného, jako u Equilibrium. Huldre jsou autentičtější. Máte z nich pocit radosti, uvěřitelnosti a dokáží vás zanést do dávných dob.

Tematicky se, jak se sluší na folk metal, Huldre věnují dánské mytologii a přírodě. Huldre znamená víla a jednu takovou má kapela u mikrofonu. Nanna Barslev je doslova poklad a její hlas vám prosvětlí den. Zpívá ve starém severském stylu zpěvu (díky tomu ta autenticita), což je velmi charakteristická věc pro tuto kapelu. Nanna však provětrá hlasivky klidně až k sopránu nebo naopak přijdou drobná překvapení v agresivnějším pojetí, občas si dokonce i pořádně zakřičí a dokonce si v klidu i zajódluje. To vše absolutně suverénně.

Hudebně se povedlo Huldre držet vyrovnané symbiózy folku a metalu, takže obě složky mají stejný prostor. Výrazné jsou housle a flétna, stejně ale pak zaujmou i výborné kytary, jejichž zvuk je pořádně masivní a Huldre nejsou žádná ořezávátka. Hudba je celkově pohodová, stejně jako poslechově bohatá. Kapela využívá hodně nástrojů, ale naštěstí to nečiní jejich hudbu přeplácanou. Vše má své místo a posluchač se baví. Hezká melodie střídá další a další.

Jednou z nejlepších skladeb na desce je „Hindeham“, který započne poměrně jednoduchý, ale účinný riff a uvolněná atmosféra. Jako by to Huldre všechno šlo samo. Skladba se však rozjede až do black metalové rychlosti a posluchače překvapí zvonivé kytary a blast beaty. Nanna si tu i zakrákorá, nedá se však říct že by Huldre byli tvrdí. nebojí se však svou hudbu oživit něčím nečekaným. Huldre umí i balady. Osmiminutová „Faestemand“ je klidnou písní, jejíž první půle je téměř čistě folková a metalové prvky se přidávají postupně. Píseň pluje jak po severním oceánu a hudebně se nakonec dotýká až doom metalu. Většina skladeb se drží středního tempa, přičemž jim nechybí metalové ostří, doprovázené lidovými nástroji a Nanniným jedinečným zpěvem.

Skvělý je zvuk. Čistý, sytý a přitom velmi živoucí. Huldre bych nerad k někomu přirovnával, protože mají v sobě kouzlo, které je činí jedinečnými. Skutečně jsem už dlouho neslyšel tak čerstvě a energicky znějící folk metalovou nahrávku (naposledy snad Northern Oak). Protože je „Tumørke“ teprve druhou deskou této kapely, nebojím se mluvit o opravdovém objevu scény. Doma v Dánsku byla za album skupina velmi chválena a dostávalo se jí nadšených ovací. Věřím, že to bude postupně pokračovat i v dalších zemích. Huldre natočili moderně znějící desku, která však dokáže člověka přenést až kamsi do středověku. Především se jedná o parádně poslouchatelné album, které má potenciál zůstat ve vašem přehrávači na hodně týdnů. Novou hvězdou folk metalu jsou Huldre!

Tomáš Marton             


www.huldre.dk

Seznam skladeb:
1. Jagt
2. Hindeham
3. Varulv
4. Underjordisk
5. Skifting
6. Fæstemand
7. Mørke
8. Tæring
9. Nattesorg

Sestava:
Nanna Barslev - zpěv
Laura Beck - housle
Troels Dueholm - flétna a další lidové nástroje
Lasse Olufson - kytara, loutna
Bjarne Kristiansen - baskytara
Jacob Lund - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 45:57
Label - Gateway Music
Země: Dánsko
Žánr: Folk metal

Diskografie:
2012 - Intet menneskebarn
2016 - Tusmørke

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.02.2017
Přečteno: 2297x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09735 sekund.