RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ST. JAMES - Resurgence

St. James měli na konci osmdesátých let opravdu smůlu. V době, kdy točili desku „Crimes Of The Heart“ se jim úspěch obloukem vyhnul, protože se jim nepodařilo sehnat odpovídající smlouvu a album si tak vydali sami. Deska se dostala jen mezi malý počet lidí, ovšem nedalo se jí upřít, že by obsahovala opravdu dobrou hudbu. Byla sice poplatná tehdejší době, když prezentovala vcelku neškodný hair metal, který nebyl tak nablýskaný jako produkty tehdejších hvězdných spolků Warrant, Poison, Cinderella a další, ale slušné nápady šly poznat na sto honů. Jenže St. James neměli v zádech (alespoň nezávislou) společnost a byli mnohem křehčí, proto je vlna grunge spláchla mocnou silou. Nezbylo z nich nic a jen největší odvážlivec by si dovolil doufat, že se ještě někdy v budoucnu objeví.

Leč, stalo se tak a je obrovským překvapením, když se v prvních dnech roku 2017 dostává na veřejnost jejich deska „Resurgence“, která představuje St. James ve skoro totožné sestavě jako na „Crimes Of The Heart“, tedy jen s korekcí na postu bubeníka, který v současné době zastává Carl Canedy od vcelku známých amerických hardrockerů The Rods. Většina původní sestavy byla tak zachována, ovšem otázkou je, jestli St. James zůstalo zachované i to kouzlo, které měli kolem sebe koncem osmdesátých let a které z nich pro jistou skupinu lidí udělalo kultovní záležitost.

Na tomto místě si musíme nutně přiznat, že bohužel nezůstalo. „Resurgence“ se prezentuje jako jejich debutová deska a proto na ní můžeme najít i několik skladeb, které byly svého času na „Crimes Of The Heart“, včetně titulní hymny. Přestože novinka má samozřejmě lepší zvuk než stará nahrávka, zárukou kvality to není. „Crimes Of The Heart“ mělo možná demáčový zvuk, který se asi pořizoval v nejlevnějším studiu, ale skladby měly drajv, šťávu a mladickou energii. To je na „Resurgence“ všechno pryč. Navíc je paradoxní, že na novince nejlépe fungují staré skladby, i když už to není ono, jako tomu bylo před dávnými lety.

Nápady jsou v nich ale slyšet stále a proto jsou „Crimes Of The Heart“, „In Your Heart“, „Shelter Me“, „The Road“ a „Inside The Outside“ suverénně nejlepšími kousky celé kolekce. Kvůli jejich kvalitě (i po letech) působí srovnání s novějšími příspěvky tak trochu jako pěst na oko. Především když dojde na opravdu zlé věci jako „Let It Rain“ nebo „Rattled Bad“, kde kapela jako kdyby mlela z posledního a kde vysloveně špatné refrény (už od aranží) tahají za uši. Navíc je celá kolekce zbytečně natahována na počet sedmnácti skladeb, což je při současné skladatelské impotenci kapely mez skoro neúnosná.

Stačilo totiž málo a to, s pořádným zvukem a energií přehrát desetiskladbovou „Crimes Of The Heart“ a bylo by vystaráno. Takhle si člověk může jen lámat hlavu nad tím, proč na „Resurgence“ jsou místy opravdu tak slabé skladby a výborné věci z minulosti jako „How Can I Help You?“, „Baby Please“ nebo „New York City Skylites“ chybí. Možná se jich ale ještě jednou dočkáme, stejně jako podařeného reparátu celé kapely.

Jan Skala             


FB ST. JAMES

Seznam skladeb:
1. Attitude
2. Worth Fighting For
3. This Distance
4. Let It Rain
5. What s Your Situation
6. The Road
7. Rattled Bad
8. Castles in the Sand
9. Shelter Me
10. Somewhere Between Here And There
11. Toughest I Can Take
12. In Your Heart
13. Aint It Sad
14. Princess of Pain
15. Crimes Of The Heart
16. Inside The Outside
17. Fluffy Through The Hoop

Sestava:
John James - zpěv
James Jacobs - kytara
Bobby Jacobs - baskytara
Carl Canedy - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:00:13
Label: Sleaszy Rider Records
Země: USA
Žánr: hair metal/AOR

Diskografie:
1989 - Crimes Of The Heart
2017 - Resurgence

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.02.2017
Přečteno: 1449x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09204 sekund.