RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LIMETAL - Limetal

Omílat na tomto místě okolnosti vzniku Limetalu by bylo nošení dříví do lesa. Beztak je každý zná a jejich další opakování by bylo jen přilévání oleje do pomalu hasnoucího ohně. Stačí jen říct, že Limetal právě vydal své debutové CD, které je postaveno pouze na vlastních, autorských písních, které už netěží ze slavné minulosti (zejména dvou) členů u legendárního Citronu. Limetal tak po trochu podivném CD „Pravdu ukáže čas“, kde přetextoval největší hity Citronu, čímž nezasvěceného posluchače musel dozajista zmást, konečně nabízí ukázku své tvorby.

Instrumentálně má Limetal nabito jako skoro nikdo jiný, protože ve svém středu má jednoho z nejlepších (a nejnedocenějších) českých kytaristů, Jaroslava Bartoně. Právě na jeho hře stavěl Citron zejména v době vydání desky „Bigbítový pánbů“, jenže ani Bartoň nebyl všemocný a přestože hrál jak o život, nemohl zastínit fakt, že Citron v té době byla opravdu unavená kapela. Citron ale krev omladil a tak mohla panovat obava, jestli se ona únava nepřenese do Limetalu, kde přece jen působí z dob zmíněné desky Citronu hned tři členové. Odpověď na tuto otázku mohl dát singl „Na tenkém ledě/May Day“ a částečně i „Pravdu ukáže čas“, kde byly kromě citronovských jistot i dvě nové skladby.

Bezejmenný debut Limetalu jich nabídne hned osm dalších. Ty se drží stylové linie předchozích věcí, tedy jedná se plnokrevný hard rock, který čerpá z tradic sedmdesátých a osmdesátých let, kdy hudba této party může připomenout vliv takových legend jako Whitesnake, Deep Purple (dávné roky citovaní Bartoňovi oblíbenci), UFO nebo mladších Mr. Big. Rozhodně zde nehledejme heravymetalové pnutí, to zůstalo u bývalé kapely. Limetalu hardrocková tvář sluší, což dokladuje úvodní trojice skladeb „Amerika“, „Sex N`Roll“ (připomene dávná léta Kabátu) a stará známá „Na tenkém ledě“. Tady Limetal staví laťku hodně vysoko a překonává se i zpěvák Fany Michalík, ze kterého přece jen po dlouhých letech vyrostl osobitý frontman, který sice nesahá k hardrockovým velikánům, ovšem na debutu Limetalu je jeho projev více než slušný.

Řetěz ale začne padat a Limetal se svého dna dotkne ve skladbách „Stará garda“, „Posel špatných zpráv“ a „Chiméra času“, kdy se z něho stane v podstatě tuctová kapela, která nestaví na své výjimečnosti, ale spíše směřuje na tancovačkové parkety, což dokladuje i hrozivý refrén („...ten den se hrál v nebi metal, heavy metal…") v „Poslu špatných zpráv“. Situaci pak zachraňuje opět stará známá „May Day“, která se zprvu zdála jako béčko jasné tutovky „Na tenkém ledě“, ale po čas začala žít vlastním životem, kde posluchače rozhodně potěší pulzující refrén. Následující „Chlípná víla“ sice nefunguje, ale závěr v podobě „Armageddon“ a srdceryvná balada „Karolína“ už ano. Konec dobrý, všechno dobré? Až potud ano, kdyby desku neuzavírala rádio verze „S větrem v zádech“, což je zbytečná úlitba komerčním rádiím ve stylu Marka Ztraceného, které ovšem nějaký Limetal vůbec stejně zajímat nebude.

Limetal si se svým debutem ostudu neudělal. Předložil pravděpodobně to nejlepší, co ze sebe dokáže v současné době vydolovat. Při poslechu této desky je už naprosto jasné, že se cesty členů starého Citronu musely rozejít. Nebudu zde porovnávat alba „Rebelie rebelů“ a „Limetal“, to ať si každý posluchač udělá každý sám pro sebe, protože to jsou značně rozdílné záležitosti. Limetal svým debutem ale potvrdil právo na další existenci, přestože rezervy jsou tam ještě slyšet. Místy víc, místy méně.

Jan Skala             


www.limetal.cz

YouTube ukázka – Na tenkém ledě

Seznam skladeb:
1. Amerika
2. Sex N Roll
3. Na tenkém ledě
4. Nepustím svůj stín
5. S větrem v zádech
6. Stará garda
7. Posel špatných zpráv
8. Chiméra času
9. Mayday
10. Chlípná víla
11. Armagedon
12. Karolína
13. S větrem v zádech (radio verze)

Sestava:
Fany Michalík - zpěv
Jaroslav Bartoň - kytara
Jiří Šperl - kytara
Václav Vlasák - baskytara
Lukáš Pavlík - bicí

Rok vydání: 2017
Čas:
Label: Limetal
Země: Česká republika
Žánr: hard rock

Diskografie:
2017 - Limetal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.02.2017
Přečteno: 4547x




počet příspěvků: 28

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
LimetalSuper CD. Pravdu...6. 03. 2017 8:25 Jenda
Po dlouhé době...6. 03. 2017 7:51 Baník
Pro...5. 03. 2017 17:56 Rockline
Limetal je pro mě...4. 03. 2017 19:46 orre
Limetal moje nová...4. 03. 2017 19:29 Jarek Jedlička


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09691 sekund.