DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EX DEO - The Immortal Wars

Kanadští Ex Deo, jejichž sestava je prakticky totožná s death metalovými Kataklysm (doplňuje ji jen baskytarista Dano Apekian), právě vydávají své třetí album „The Immortals Wars“, ačkoliv to v jednu dobu vypadalo, že vůbec nevznikne. Ex Deo totiž po druhém albu „Caligvla“ z roku 2012 vyhlásili přerušení činnosti. Tento boční projekt členů Kataklysm se v lyrice zaměřuje na období starého Říma a hudebně se soustřeďuje na symfonický death metal. Žánrově tudíž Ex Deo nejsou příliš vzdáleni od své mateřské kapely a s trochou nadsázky by se dali Ex Deo charakterizovat jako Kataklysm s orchestrem. První dvě desky této formace mě příliš neoslovily, lépe řečeno, obsahovaly vždy dvě tři opravdu dobré skladby, ale zbytek splýval.

Album obsahuje osm skladeb a jeho délka je lehce nad půl hodiny. A ten čas s Ex Deo prosviští pěkně rychle. Úvodní epická „The Rise Of Hannibal“ jasně naznačí, že kapela je ve formě. Orchestrace jsou mohutné a všudypřítomné. Přesto nezabíjejí atmosféru ani metalovost. Sice úvodní kousek není zrovna fofr, ale dostane vás do té správné bojové nálady. Ať se to Ex Deo líbí nebo ne, srovnání s Kataklysm se nevyhnou. Ty jsou prostě velmi příbuzné, podobně syté a stejně ničivé. Nechybí však ani melodické kytary a tak tahle hudba nemusí odradit ani melodičtěji orientované metalisty.

Monumentální úvod „Hispania (Siege Of Saguntum)“ se povedl, stejně jako následné orchestrace. Ty malinko připomínají tvorbu Hollenthon. "Crossing The Alps“ nasadí ve svém úvodu zádumčivé kytary a hudba stále více získává až filmový rozměr. Pak se skladba opět zlomí do death metalové řežby. Zpěvák Maurizio na desce nepřekvapil a předvádí svůj vysoký standard. Hluboký growl či téměř blackový skřehot zvládá na jedničku a nechybí jeho zvláštní a jedinečné frázování.

Po krátkém intermezzu pokračuje symfo-death metalová jízda. Hannibal se dostává do Itálie a válečná vřava naplno vypukne. „Ad Victorieam“ simuluje pochod legií a vy se ocitáte uprostřed bojiště. Tady tleskám, jak se kapele povedlo navodit atmosféru, která je skutečným soundtrackem k válce. Hudba zrychlí a krev teče. „The Spoils Of War“ pokračuje v uzavřené a monolitické náladě desky. „The Immortals Wars“ je stejně jako minulé desky v jistém ohledu jednotvárná, ale zde se jedná spíš o semknutost a logičnost materiálu. Navíc to kapela nepřehání se stopáží a tak není čas na nudu a nenastane bod, kdy by album ztrácelo sílu. Ba naopak. Příběh pomalu vrcholí, „The Romans“ je epickou kompozicí s mnoha orchestracemi a pořádným šlapavým death metalem. Skutečný vrchol alba!

Ex Deo mě s novou deskou překvapili. Sice samotné orchestrace nejsou tak povedené jako například v provedení školených Septicflesh a celková pestrost a síla nedosahuje kvalit Fleshgod Apocalypse, ale pravdou je, že „The Immortal Wars“ je nadmíru povedeným symfo-death metalovým dílem. Album je semknuté a hudba perfektně ladí s lyrickou náplní. Tohle se prostě povedlo.

Tomáš Marton             


FB EX DEO

YouTube ukázka - The Rise of Hannibal

Seznam skladeb:
1. The Rise of Hannibal
2. Hispania (The Siege of Saguntum)
3. Crossing of the Alps
4. Suavetaurilia (Intermezzo)
5. Cato Major: Carthago Delenda Est!
6. Ad Victoriam (The Battle of Zama)
7. The Spoils of War
8. The Roman

Sestava:
Maurizio Iacono - zpěv
Jean-François Dagenais - kytara
Stéphane Barbe - kytara
Dano Apekian - baskytara
Olivier Beaudoin - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 38:23
Label: Napalm Records
Země: Kanada
Žánr: Symfonický death metal

Diskografie:
2009 - Romulus
2012 - Caligvla
2017 - The Immortal Wars

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.03.2017
Přečteno: 2988x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
tak to jsem...16. 03. 2017 22:59 Supermartonátor
Super, díky...16. 03. 2017 14:39 Fenris 13
Bude....16. 03. 2017 14:15 Pagan
Kvalitka, jako...16. 03. 2017 12:07 Fenris 13


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1009 sekund.