ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PLACE VENDOME - Close To The Sun

Počtvrté a nejokázaleji! Alespoň pokud se skladatelské sestavy týká, vždyť na novince Place Vendome spolupracoval nebývalý počet zajímavých tvůrců, jako je Jani Liimatainen (Cain´s Offering), Simone Mularoni (DGM), Olaf Thorsen (Labyrinth), jenž vytvořil nečekanou autorskou dvojici s Fabio Lionem, dále starý známý Magnus Karlsson (Primal Fear) a samozřejmě Dennis Ward, který to se zpěvákem Michaelem Kiskem táhne již od samého počátku. No a pak zde máme další velká lákadla v podobě hostujících muzikantů v čele s Kai Hansenem či Gusem G. (Firewind), a přesto nakonec není možné novinku jednoho z prémiových klusáků stáje Frontiers Records zahrnout vyloženě obdivnými přívlastky.

Nevím, jestli se to zdá jenom mně, nicméně taktika šéfa labelu Serafina Perugina začíná být malinko nefunkční. Nic proti snaze seskupit dohromady velmi atraktivní hudebníky, poslední dobou z toho ale spíše čouhá marketingový kalkul, nežli upřímná touha nabídnout posluchačům něco speciálního a ojedinělého (což neznamená, že tomu tak nebylo vždy). A tak si v tomto konkrétním případě představuji Perugina, jak díky úspěchu zejména druhé fošny Place Vendome zas a znova přemlouvá Warda s Kiskem do tvorby nového alba, aniž by se však pánům vyloženě chtělo. Ale jelikož to jsou profesionálové (plus každé euro dobré), tak Ward v oficiálních prohlášeních srší entuziazmem, a pokud se Kiskeho týká, ten zase zpívá par excellence a představuje nejpádnější důvod ke spuštění desky „Close To The Sun“. Škoda, že těch dalších skutečných motivací již mnoho není.

Co na tom, že album celkem pohodově plyne a občas se zaskví nějaká líbivá melodická linka, když na něm neobjevíme jedinou opravdovou chuťovku, která by si naklonila přízeň s automaticky naléhavou grácií (jako se to např. povedlo několika položkám z již zmíněné druhé řadovky "Streets Of Fire"). Vzhledem k počtu autorů je vlastně neuvěřitelné, jak jsou si po kvalitativní stránce písně podobné, jakoby se pánové nějakým meditačním způsobem naladili na jednu vibrační úroveň a v té pak společně tvořili. Problémem je, že ona úroveň není vysoká a spíše tvůrce usvědčuje z rutinérského rozpoložení, nežli skutečné vášně a touhy napsat něco mimořádného (čímž se vracíme k možnému tlaku principála Frontiers). Nabízí se však také možnost, že se ani jeden z autorů zkrátka nenachází v adekvátní skladatelské formě, což si ale nechci tak snadno připustit (zejména s ohledem na dubnovou novinku Thorsenova Labyrinthu).

Za (mírné) vrcholy lze označit Liimatainenův příspěvek „Welcome To The Edge“ s dynamickou stavbou a působivě hravými zpěvy, baladicky uvolněný a postupně vtahující kus „Strong“ z dílny Alessandra Del Vecchia, dále song „Falling Star“ (Magnus Karlsson) s jedním z mála chytlavějších refrénů, a nakonec skladbu „Yesterday Is Gone“ (opět Del Vecchio) s popově nasládlým piánem a pěkně vykrouceným sólovým partem. K (opět mírným) záporům můžeme počítat celkem otravný chorus tracku "Breathing" nebo zbytečný cover songu "Hereafter" od DGM (některé oficiální materiály navíc zamlčují fakt, že jde o převzatou věc, což asi není úplně v pořádku). Zbytek písní pak hlavně díky Kiskemu nemůže propadnout, žádná z nich ale nepatří mezi pamětihodné skvosty, což lze přeneseně říct také o celém albu, které více než na kvalitní hudbě staví na jménech jeho autorů. Na to se však ostřílený fanoušek melodického hard rocku jen těžko nechá nachytat.

Petr Štěpnička             


FB PLACE VENDOME

YouTube ukázka - Welcome To The Edge

Seznam skladeb:
1. Close To The Sun
2. Welcome To The Edge
3. Hereafter
4. Strong
5. Across The Times
6. Riding The Ghost
7. Light Before The Dark
8. Falling Star
9. Breathing
10. Yesterday Is Gone
11. Helen
12. Distant Skies

Sestava:
Michael Kiske – zpěv
Dennis Ward – baskytara, kytara
Gunther Werno - klávesy
Dirk Bruinenberg – bicí

Hosté:
Alessandro Del Vecchio - zpěv
Uwe Reitenauer - kytara
Michael Klein - kytara
Alfred Koffler - kytara
Magnus Karlsson - kytara
Gus G. - kytara
Simone Mularoni - kytara
Mandy Meyer - kytara
Kai Hansen - kytara

Rok vydání: 2017
Čas: 56:00
Produkce: Dennis Ward
Label: Frontiers Records
Země: mezinárodní
Žánr: melodický hard rock

Diskografie:
2005 - Place Vendome
2009 - Streets Of Fire
2013 - Thunder In The Distance
2017 - Close To The Sun

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.03.2017
Přečteno: 3378x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jasný, věci s...7. 04. 2017 17:41 Pagan
DreamstoriaRecenzentovi jako...7. 04. 2017 17:10 htaedas
Tedateďka jsem to u...14. 03. 2017 12:50 b.wolf
Place Vendome a Michael KiskePlace Vendome je...14. 03. 2017 12:09 Pepa
zatím Place...14. 03. 2017 11:01 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09305 sekund.