RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SIX FEET UNDER - Torment

Six Feet Under jsou v deathmetalovém světě už dávno jistotou. Vlastně, byli jí už v době svého vzniku, protože ve svém ranku byli jednou z prvních superskupin. Vždyť zakládající sestava (Chris Barnes – zpěv, Alan West – kytara, Terry Butler – baskytara a Greg Call – bicí), která se opírala o angažmá členů v takových kapelách, jako Cannibal Corpse, Obituary, Massacre či Death, byla skutečně k pohledání. Dnes z ní zbyl už jen Barnes (první odpadl West, který se už dlouhá léta pohybuje mezi kriminálem a vlastní drogovou pastí), jenž své fanoušky pravidelně zásobuje přídělem alb a proto je aktuální „Torment“ už dvanáctou nahrávkou.

Co je na Six Feet Under chvályhodné, je fakt, že se zuby nehty nedrží starého death metalu a své posluchače s rovněž železnou pravidelností zásobují svými „Graveyard Classics“, což jsou interpretace zásadních skladeb celé rockové historie. Na řadovkách je to ale přece jen trochu jinak, tam zelenou dostává vlastní deathmetalová tvář, která se pohybuje ve skutečně úzkých stylových mantinelech a každé vybočení se trestá… ehm, smrtí. Proto v případě „Torment“ vlastně fanoušek nemůže ani sáhnout vedle. Jistěže původní entuziasmus raných nahrávek „Haunted“, „Warpath“ a „Maximum Violence“ se už dávno vytratil a Six Feet Under jedou po rutinní lajně, ovšem Barnes dobře ví, že pod určitou laťku nikdy nepůjde.

Neděje se tak ani v případě „Torment“, přestože jde o nahrávku nad mnohé předvídatelnou. Obsahuje opět výborné kytarové riffy, ovšem člověk má pocit, že už je někdy někde slyšel (co také v death metalu vymýšlet nového, že jo…), moc se nemění ani Barnesův projev, který ovšem na druhou stranu patří k poznávacímu znamení kapely a sám Barnes je rozhodně jeden z nejosobitějších (ne-li vůbec nejosobitější) vokalistů na deathové scéně. Na novince Six Feet Under si jej člověk užije dosytosti. Je to prostě ten starý Barnes, který se nikdy nebude pokoušet o melodie, i když v takové „Slaughtered As They Sleep“ náznak hitovosti (čeho?) může být ke slyšení.

Nejvíce lze pak na „Torment“ ocenit kytarovou práci (přestože na sóla opět dochází velice, velice zřídka), která přesně zapadá do bicí kanonády Marca Pitruzzelly a chorobně tak připravuje půdu pro samotného Barnese. Jeho hlas opět o trochu více zhrubl a stal se ještě animálnějším. Leckterým skladbám to prospívá, protože „The Separation Of Flesh From Bone“, asi nejlepší kousek „Roots Of Evil“ nebo další zajímavá věc (hlavně kytarovými motivy) „Bloody Underwear“ se tak mohou zařadit do koncertního repertoáru vedle tutovek z prvních tří desek, které se už v diskografii Six Feet Under staly nepřekonatelnými monolity.

Vlastně ani „Torment“ nemá ambice stát se lepší deskou než byl právě první trojlístek počinů. U Six Feet Under už to jaksi nejde. Zaprvé laťka byla tehdy nasazena velice vysoko, v čemž určitě měla prsty počáteční řevnivost mezi Barnesem a jeho bývalými kolegy z Cannibal Corpse a zadruhé po více než dvaceti letech a dlouhé řadě alb už prostě musí být ty nejlepší nápady vystříleny. Ne že by Six Feet Under úplně docházely, ale jisté přežvykování dávno vyřčeného v jejich tvorbě už nalézt zde. Ale to není případ jen „Torment“, za něco podobného byla kapela pranýřována i u předchozích desek.

Jan Skala             


FB SIX FEET UNDER

YouTube ukázka – The Separation Of Flesh From Bone

Seznam skladeb:
1. Sacrificial Kill
2. Exploratory Homicide
3. The Separation Of Flesh From Bone
4. Schizomaniac
5. Skeleton
6. Knife Through The Skull
7. Slaughtered As They Slept
8. In The Process Of Decomposing
9. Funeral Mask
10. Obsidian
11. Bloody Underwear
12. Roots Of Evil

Sestava:
Chris Barnes - zpěv
Jeff Hughell - kytara, baskytara
Ray Suhy - kytara
Marco Pitruzzella - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 46:59
Label: Metal Blade
Země: USA
Žánr: death metal

Diskografie:
1995 - Haunted
1997 - Warpath
1999 . Maximum Violence
2001 - True Carnage
2003 - Bringer Of Blood
2005 - 13
2007 - Commandment
2008 - Dead Rituals
2012 - Undead
2013 - Unborn
2015 - Crypt Of The Devil
2017 - Torment

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.03.2017
Přečteno: 3021x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Sorry, ale dosť...24. 03. 2017 7:25 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.56096 sekund.