RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NEVERMORE - Dreaming Neon Black

Příprava třetí alba Nevermore zabrala trochu více času a tak album „Dreaming Neon Black“ vyšlo až tři roky po svém předchůdci a Nevermore se na něm pustili do koncepčního příběhu, pojednávajícímo muži, který ztratí ženu a pomalu se propadá do šílenství. Hudební stránka kapely pokračuje v tom, co začalo na „The Politics Of Ecstasy“. Tedy velmi hrubý power metal s progresivními prvky.

Po krátkém intru "Ophidian" přijde pořádný kopanec do obličeje. „Beyond Within“ představuje velmi důrazný začátek desky, charakterizovaný nekompromisní rytmikou, thrashovými riffy a Warrelovým silným hlasem. „The Death Of Passion“ pokračuje v naléhavosti. Je sice pomalejší, ale brutální riffování dělá ze skladby skutečně intenzivní zážitek. Atmosféra se stává temnější a hutnější. Nevermore vyprávějí příběh a ten se stává hororovým. S „I Am The Dog“ nastává psycho. Valivé, téměř groove metalové riffy doprovází Warrelův relativně normální zpěv, ale v refrénu už křičí a řve. Někdy máte pocit, že ve vaší hlavě je jen jeho hlas. Nálada skladby je jak bomba při explozi. První tři skladby na albu jsou tvrdé, nekompromisní a přitom progresivní. Pořádně nevíte, kde vám hlava stojí a tady se Nevermore už poměrně dost vzdálili od škatulky obyčejného US power metalu.

Oddech nabídne šestiminutová titulní píseň. Není to vyloženě balada, ale představuje Nevermore jako ryze progmetalovou kapelu. Podobný styl skladeb si kapela osvojí a v budoucnu zopakuje. Zajímavostí a vítaným zpestřením je pak prostředek skladby, kde si zazpívá zpěvačka Christine Rhoades (později spolupracovala na sólovém albu Jeffa Loomise a naposled s kapelou Melted Space). Další šestiminutovka „Deconstruction“ po poklidném úvodu nabere prog/thrashový směr. Kytary řežou podobně účinně jako Warrelův hlas. Ten svůj projev opět zdokonalil a z mého pohledu patří mezi nejexpresivnější zpěváky na metalové scéně.

Stejně jako u předchozích alb i zde je druhá polovina nahrávky ve stínu té první. „The Fault Of Flesh“, „Poison Godmachine“ nebo „All Play Dead“ jsou rubačky a představují klasické pojetí power/thrashe jak ho Nevermore umí, ale zajímavost klesá. Naopak okouzlí dosud nejlepší balada kapely a to „The Lotus Eaters“ se zajímavou baskytarou a atmosférou, která by se hodila k seriálu Městečko Twin Peaks. Velmi emotivní, smutné a silné. Zajímavá a „jiná“ je „Cenotaph“. Bicí jsou nenápadné, kytary mirné a tak vyniká výpravný zpěv Warrela Danea. Dýchá z toho Seattle, trocha grunge a deprese. Závěrečná „Forever“ je takovým krátkým rozloučením, skladba se sice tváří, že má devět minut, tóny, v reálu však v kombinaci zpěv a kytara zní pouhé dvě minuty. Náladově smutné, ale pěkné.

„Dreaming Neon Black“ potvrdilo pozici kapely mezi špičkou power/thrash metalu a zároveň zdůraznilo její progresivní smýšlení. Třetí deska Nevermore zas posunula dál ve skladatelském umu a Jeff Loomis oslňoval svou jedinečnou kytarovou hrou. Jenže teprve čtvrté album bylo pro kapelu to nejzásadnější.

Tomáš Marton             


FB NEVERMORE

YouTube ukázka - Dreaming Neon Black

Seznam skladeb:
1. Ophidian
2. Beyond Within
3. The Death of Passion
4. I Am the Dog
5. Dreaming Neon Black
6. Deconstruction
7. The Fault of the Flesh
8. The Lotus Eaters
9. Poison Godmachine
10. All Play Dead
11. Cenotaph
12. No More Will
13. Forever

Sestava:
Warrel Dane - zpěv
Jeff Loomis - kytary
Tim Calvert - kytara
Jim Sheppard - baskytara
Van Williams - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 1:05:59
Label: Century Media
Země: USA
Žánr: Progresivní power/thrash metal

Diskografie:
1995 - Nevermore
1996 - The Politics of Ecstasy
1999 - Dreaming Neon Black
2000 - Dead Heart in a Dead World
2003 - Enemies of Reality
2005 - This Godless Endeavor
2010 - The Obsidian Conspiracy

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.03.2017
Přečteno: 2689x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10435 sekund.