ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ivan JEKI JEKIELEK (AHARD) - Jsme o deset let starší, více bolí klouby a jiné části těla, ale stále do toho jdeme a půjdeme naplno

První zastávky má za sebou dvojnásbná oslava narozenin, na které se potkali Ahard, slavící svoji první desetiletku s Motorbandem, který završil již třetí dekádu. Za Ahard se nejen do lehkého bilancování, ale i do povídání o vloni vydaném albu “Freestyle” pustil kytaristaa zakladatel Ahardu Ivan “Jeki” Jekielek, jehož slova berte i jako pozvánku na zbývající štace tour “Rockové narozky”.


Můžeš prosím krátce představit kapelu Ahard a její členy?
Vítězslav „SARGO“ Sargánek – hraje stejně rychle jako mluví. Bohatá hudební minulost a zkušenost. V současné době „bouchá“ mimo Ahard i v kapele Ingott. Petr Galambica – nejpohodovější člověk, jakého znám.Taktéž bohatá hudební minulost a zkušenosti. Působil také mimo jiné v kapele Bastard. Lukáš Lipina – prostě náš klávesák s dobrým hudebním sluchem, pohoda, klídek. Jan Bernátek – zpěvák, a budu se opakovat, s bohatou hudební minulostí a zkušenostmi se zpěvem i hrou na kytaru. Také působil dva roky jako zpěvák v kapele Salamandra. No a já – no comment…

Aktuálně za sebou máte deset let činnosti, což je dost dlouhá doba, který okamžik z vaší historie tedy je pro tebe ten nejdůležitější?
Nejdůležitější okamžik – založení Ahardu samotného, to mě pak nakoplo dělat vše pro to, aby kapela fungovala. No, a už je to deset let.

Jsi z aktuální sestavy jediný, který pamatuje začátky kapely Ahard. Ahard nebyli první kapelou, ve které jsi působil, takže už jsi nějaké zkušenosti měl, proto by mě zajímalo, s jakými ambicemi jsi Ahard rozjížděl a co z nich se ti podařilo do dnešních dnů naplnit? Můžeš porovnat Ahard po deseti letech kariéry, v čem jste silnější a o jaké představy jsi během téhle cesty přišel?
Ahard jsem založil po rozpadu kapely Knockout, kde už to tak nějak šlo „do kopru“ pro to, abych mohl dále tvořit, skládat, psát texty a vše pak předávat našim fanouškům a posluchačům. Ambice jsem neřešil, hledal jsem dobré muzikanty a kamarády a snažil se big beat dělat srdíčkem a na pohodu. To, že se nám povedlo hrát, mimo jiné, i na velkých festivalech, to je třešnička na dortu. A navíc vydaná tři řadová CD, natočeny tři videoklipy, kus práce(snad dobré) za sebou kapela má. A Ahard po deseti letech? Jsme o deset let starší, více bolí klouby a jiné části těla, ale stále do toho jdeme a půjdeme naplno. O jaké představy jsem přišel? Asi o žádné, to že jsou v naši branži podrazáci a šmejdi jsem věděl.

V srpnu loňského roku jste vydali svoje třetí album „Freestyle“, kterému předcházela poměrně citelná a výrazná změna v sestavě kapely. Jak obtížné pro tebe bylo hledání nových spoluhráčů?
Personální změny v kapelách probíhaly, probíhají a probíhat budou. Nikdy jsem nikoho nenutil v Ahardu hrát, každý má svou svobodnou volbu. Hledání obtížné nebylo, Ahard už má tak trochu své jméno a hudební minulost, takže personální obsazení se vyřešilo rychle.

Ahard mají mezi svými alby pravidelně tříletý odstup. Je to náhoda, že vaše alba vychází v pravidelných tříletých intervalech nebo ti tenhle rytmus vyhovuje a nové album Ahard tak můžeme očekávat v roce 2019?
Zatím to tak vychází a zřejmě v tříletém cyklu budeme pokračovat, ale zcela jisté to není. Nápadů je celkem dost, takže je možné, že bude cyklus zkrácen, ale to ukáže až čas. A navíc se o své skladatelské místo hlásí i bubeník „Sargo“.

Od vydání alba „Freestyle“ už uběhla nějaká doba, jak jsi s ním spokojený nyní, když už od jeho vzniku sis k němu mohl získat určitý odstup?
Je to jako u každého vydaného CD, po určitém časovém odstupu by člověk vše udělal jinak (smích). Ale spokojenost s CD samozřejmě je. Nevyšla jediná záporná recenze, CD se líbí jak u nás, tak i na Slovensku.

Můžeš album „Freestyle“ představit, můžeš přiblížit, jak album vznikalo? U řady skladeb je jako autor ať už hudby nebo textu uveden Honza Bernátek, znamená to, že na desce jsou převážně naprosto čerstvé písně, které vznikaly až v nové sestavě?
Všechny písně se aranžérsky dokončovaly až v nové sestavě, napsáno jsem měl já i Honza skladby už dříve, ale společným „souzněním“ jsme dodělávali finální verze, jak hudby, tak i textů. A finálně přihodil „své polínko“ každý člen kapely.

Jak bys charakterizoval hudbu Ahard někomu, kdo o vás ještě neslyšel, jaké z písní z nového alba bys doporučil jako ideálního reprezentanta vaší aktuální formy?
Je to takový klasický rock až hard and heavy. Charakteristikou je český text, melodický zpěv a jde z naši hudby určitě cítit, že jsme odkojeni osmdesátými a devadesátými lety. Na hudbu však pohlížíme novodobě a snažíme se do ní dávat současný sound. Doporučené písně, to si netroufnu, sto lidí, sto názorů. Ideální je si koupit (stáhnout) CD „Freestyle“ a udělat si vlastní názor.

Aktuálně slavíte desetileté výročí, asi nejvýraznější součástí oslav tohoto výročí bude aktuální miniturné „Rockové narozky“, kde se na pódiu potkáte s o něco starším Motorbandem. Co si od těchto koncertů slibuješ a je nějaká šance, že byste jej následně mohli tour protáhnout i do Čech?
Na tour se chceme hlavně bavit a bavit fanoušky. Jestli jich bude na koncertě pět set nebo padesát lidí neřešíme, dáme do toho maximum a kluci z Motorband to mají úplně stejně. O pokračování tour v Čechách jsme určitě přemýšleli, ale řešit to budeme až po skončení moravské části.

Jaké další plány mají Ahard pro letošek?
Je to hromada letních koncertů u nás i na Slovensku. Na festivalu Rocktherapy, který již devět let organizuji a pořádám, bude speciální koncert k našemu desetiletému výročí. Vystoupí bývalí členové kapely i speciální hosté. Na podzim budeme součástí jednoho zajímavého tour, ale to necháváme jako překvapení.

Občas bývá užíváno klišé, že třetí album je pro kapelu velice důležité, ne-li rozhodující. Souhlasíš s tímhle tvrzením a jakou podle dosavadních ohlasů tedy vidíš budoucnost Ahard?
Tady bych asi nesouhlasil. Cítím já i ostatní členové kapely, že náš potenciál určitě není vyčerpán, ba naopak. Stále nacházíme možnosti, jak naši hudbu posunout dále a na tom budeme určitě stavět a pracovat.

A můj tradiční dotaz na závěr – je nějaká otázka, na kterou se Tě dosud nikdo z novinářů nezeptal a Ty by sis na ní přál odpovědět?
Vzhledem k tomu, že krom své ženy, dcery, našeho psa a muziky, miluju i fitness, nikdo se mně ještě nezeptal: „tak co sporťáku,už máš chlapa ?????“ Nemám! (smích)

Savapip             


www.ahard.cz

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.03.2017
Přečteno: 2207x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09721 sekund.