RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GRAVE DIGGER - The Grave Digger

S přelomem století přistál zase jednou pod nohama Grave Digger pořádný problém. Vztah mezi Chrisem Boltendahlem a Uwe Lulisem těžce zaskřípal a to natolik důkladně, že se jejich cesty ve zlém rozešly. Po nějakém tom vyprání špinavého prádla a střetu o jméno kapely se Uwe Lulis spřáhnul s bývalým basákem Hrobníků Tomi Göttlichem a společně rozběhli kapelu Rebellion, z jejíž tvorby lze usuzovat, že rozpory, které mezi Chrisem a Uwem narostly, nepocházely úplně z rozdílného hudebního cítění. Chris Boltendahl, který coby zakladatel Hrobníků svá práva na jméno kapely zaslouženě uhájil, prázdné místo kytaristy zaplnil poměrně rychle a velmi vydařeným způsobem – ulovit bývalého kytaristu Rage Manniho Schimdta (o kterém v druhé polovině devadesátých let nebylo prakticky vůbec slyšet) bylo pro Grave Digger terno, jeho specifická hra nejen že dokonale sedla k výrazu kapely, ale přinesla i trochu čerstvého koření.

A tak mohla začít třetí etapa života Grave Digger. Pro první album v novém složení kapela zvolila lakonický název „The Grave Digger“, kterým chtěla vyjádřit nejen skutečnost, že otevírá novou kapitolu, ale že se při tom také vrací ke kořenům. Vzhledem k tomu, že se jednalo o možná logický, nicméně ne úplně očekávaný krok, je celkový výsledek poměrně rozporuplný a album lze označit nejen za svým způsobem zlomové, ale do určité míry i kontroverzní. Návrat ke kořenům, tedy výrazné zvýšení syrovosti a přímočarosti, částečně popřelo dosavadní vývoj kapely a příznivcům výpravnosti a vzdušných sborů, které Grave Digger vydatně v uplynulých pěti letech vykrmovali, nemohl být tenhle krok úplně po chuti.

Jednoduchá charakteristika alba „The Grave Digger“ zní - syrové a přímočaré album, které celkově zanechá velmi intenzivní pocit, ale skladeb, které mají šanci natrvalo uvíznout v závitech, je daleko méně, než obvykle. Opět nelze jinak než chválit individuální výkony všech zúčastněných (byť na klávesy HP Katzenburga tentokrát příliš mnoho prostoru nezbylo), podtržené čistým, přehledným a úderným zvukem, Manniho technická preciznost dá v některých momentech vzpomenout na jeho bývalé působiště, Chris je přesvědčivý nejen ve svém tradičním chrčáku, ale i když se pustí do čistého zpěvu, energie Stefana Arnolda nemá hranic, dostatek prostoru dostane i Jensovo brumlání. A které skladby mají největší potenciál na to, že si na ně i po letech vzpomenete? Klimprem zvýrazněná vyřvávačka „Son Of Evil“, živelná riffovka „King Pest“ a patrně nejchytlavější refrén na albu v melodické „Haunted Palace“. Z intenzivní, houževnaté a našlápnutě testosteronové nálady Boltendahlovci vyklouznu jen v závěrečné baladovce „The Silence“ (a pochopitelně i v bonusovce „Black Cat“), nicméně tentokrát jde spíš o uvolnění celkového tlaku, než o víření s emocemi.

V roce následujícím po vydání alba „The Grave Digger“ se Boltendahlovci dočkali svého prvního oficiálního živáku a bývalý zaměstnavatel GUN Records (novou kapitolu svého života vzala kapela vskutku z gruntu včetně podpisu nové smlouvy u Nuclear Blast) zaútočil na fanouškovské kapsy několika kompilacemi. Jenže to už Grave Digger spřádali plány na opětovný návrat k výpravnosti a koncepčním příběhům…

Savapip             


www.grave-digger-clan.com

YouTube ukázka - Raven

Seznam skladeb:
1. Son of Evil
2. The Grave Digger
3. Raven
4. Scythe of Time
5. Spirits of the Dead
6. he House
7. King Pest
8. Sacred Fire
9. Funeral Procession
10. Haunted Palace
11. Silence
12. Black Cat

Sestava:
Chris Boltendahl - zpěv
Manni Schimdt - kytara
Jens Becker- baskytara
HP Katzenburg - klávesy
Stefan Arnold – bicí

Rok vydání: 2001
Čas: 58:54
Label: Nuclear Blast
Země: Německo

Diskografie:
1984 - Heavy Metal Breakdown
1985 - Witch Hunter
1986 - War Games
1993 - The Reaper
1995 - Heart Of Darkness
1996 - Tunes Of War
1998 - Knight Of The Cross
1999 - Excalibur
2001 - The Grave Digger
2003 - Rheingold
2005 - Last Supper
2007 - Liberty Or Death
2009 - Ballads Of A Hangman
2010 – The Clans Will Rise Again
2012 – Clash Of The Gods
2014 – The Return Of The Reaper
2016 – Healed By Metal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.03.2017
Přečteno: 2583x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Spasitel ManniManni byl pro GD...25. 03. 2017 9:15 mr.deadhead


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09515 sekund.