DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DRESCHER - Steinfeld

Když sloučíte thrash metal s folkem, prý z toho vznikne dresch-metal. A kdo může být v dresch-metalu lepší, než Drescher? Rakouské pětici bych tohle prvenství rozhodně neupíral, protože je pravdou, že jejich svérázný mix je poměrně neobvyklý, takže hledat někoho, s kým se kapela může smysluplně poměřovat, je poměrně náročné. Ve prospěch kapely mluvím i fakt, že tři roky starý debut „Erntezeit“ vzbudil v hudebním světě natolik ohlas, aby kapelu do svých sítí ulovili Napalm Records, ale troufnu si tvrdit, že důvodem je spíš než hudební genialita pouze jistá neotřelost.

Je celkem dost témat, která by v souvislosti s loňským albem „Steinfeld“ stálo za to probrat. Tím, které se nakonec pro finální hodnocení stalo v podstatě zásadním, je zvuk. Vzhledem k tomu, že ta nepřehledná a špinavá deka, kterou Drescher na svojí desku hodili, schovává řadu věcí prakticky po celu dobu (vykují snad jen momenty, kdy přednost před vším ostatním dostane buď pouze harmonika anebo zpěv, což zase není tak často), předpokládám, že to byl účel. Jenže důsledkem je docela solidní chaos, ze kterého musíte poměrně pracně dolovat chytlavost motivů. Ta je nesporná, ne nadarmo byla jako jedna z prvních pro prezentaci alba vybraná lehce potemnělá skákačka „Unten“, dokonale reprezentující umírněnou a zpěvnou podobu kapely, funkční je i občasná atmosféričnost, prezentovaná např. ve zpočátku ležérně vláčné, později stále víc vyhrocující se „Regen“.

Pochopitelně, že to proklamované spojení thrashe (byť on je to spíš reklamní tahák, hledejte v tvorbě Drescher spíš divočejší heavík) a folku, je ale postavené především na agresivně divokých skladbách, ve kterých Drescher občas zabrousí do naprosto uvolněné vyřvávací humpoláckosti, kterou rozšafná harmonika docela silně umocňuje a díky tomu zní kapela i docela zábavně – důkazem budiž zběsilá adrenalinovka „Adrenalin“, s naprosto zdivočelým harmonikářem a refrénovým nápěvem, náladově evokujícím finské lesní mužíky Korpiklaani. O tom, jak těžce může kombinace uvedených stylů drhnout, asi nejlépe vypovídá „Es Reignt Bluat“ (což by měla být výpůjčka od Slayer), která v některých pasážích zní jako nasamplované zvuky, pouštěné pozpátku. K nesrozumitelnosti nahrávky přispívá i fakt, že Drescher zpívají v rodném dialektu, což by při větší čitelnosti mohlo k té lidové náladě něčím přispět, takhle se jen umocňuje pocit neprostupnosti.

Jsem docela zvědav na to, zda si Drescher udrží i do dalšího kola pozici stájové akvizice Napalmu. Upřímně řečeno, tím, že doba přeje neokoukaným úletům, bych se tomu nedivil, ryze hudební důvody k tomu až tak nevidím.

Savapip             


www.diedrescher.com

YouTube ukázka - Unten

Seznam skladeb:
1. A bissl Glick
2. Adrenalin
3. Unten
4. Guade oide Zeit
5. Endlich leben
6. Es reignt Bluat
7. Olles ok
8. Regen
9. I will di ausbliatn sehn
10. Der Held
11. Die Marie
12. Vater vergib mir

Sestava:
Bernd Wograndl - zpěv
Gernot Engel - kytara
Roland Engel - baskytara
Filip Rado - harmonika
Sigi Meier - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 48:20
Label: Napalm Records
Země: Rakousko

Diskografie:
2014 - Erntezeit
2016 - Steinfeld

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.03.2017
Přečteno: 1418x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0943 sekund.