DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GRAVE DIGGER - The Last Supper

Ačkoliv Chris Boltendahl před vydáním alba „Rheingold“ vyhlásil, že se Grave Digger opět pouští do příběhové trilogie, situace se vyvinula poněkud jinak. Jak Chris přiznal v dobových rozhovorech, koncept „Rheingold“ byl pro něj natolik vyčerpávající, že od svého původního záměru ustoupil a album „The Last Supper“, i přes to, že některé skladby k sobě mají tematicky blízko (to hlavní téma, kolem kterého se pohybují, není náboženství - i když název desky a vlastně i částečné propojení tří skladeb, týkajících se posledních dnů jistého populárního tesaře k této domněnce může svádět - ale reálné tragické události, odehrávající se různě ve světě), není sešněrované konceptem. Druhým důvodem pro tématickou „rozvolněnost“ prý byla i skutečnost, že se kapele nepodařilo najít dostatečně zajímavé téma, do kterého by měli chuť se ponořit a dopodrobna jej zpracovat.

Nicméně problém téhle desky není v rezignaci na příběhovost. Ta je v tom, že pokud jsem u nějakého alba trpěl pocitem, že Grave Digger až příliš sází na jistotu a snaží se držet svých vzorců až za hranici opotřebovatelnosti, je to právě ve druhé polovině alba „The Last Supper“. Přitom při přímém srovnání s předchozím albem sbírají Hrobníci v úvodu alba až nečekaně silné plusové body – po tajemnému intru „Passion“ totiž přijdou s jednou z nejpůsobivějších titulních skladeb ve své diskografii. Od úvodního pochmurného piána, přes drtivě těžký riff, výhružně znějící refrénový slogan, vláčnou pasáž s krátkým vyprávěním, až ke krátkému kytarovému sólu, u kterého mrazí, s dokonale vygradovanou temnou atmosférou, předvádí Grave Digger svou tradiční klasiku v naprosto strhující formě. Kvaltovka „Desert Rose“ je dokonalým obrazem agresivního výrazu kapely, ve kterém jsou Hrobníci především díky individuálním schopnostem každého svého jednotlivého článku velmi přesvědčiví, hrubost dokonce lehce zastře i tu tradiční snadno klouzavou zpěvnou melodičnost kapely. Po tradičně melodické syrovosti „Grave In The No Man`s Land“ a díky výrazné base a především pichlavé kytaře i provokativním klávesám poměrně neortodoxní a na poměry kapely až silně komplikované „Hell To Pay“ už nemají s čím překvapit. To samozřejmě není nic neobvyklého, kapela si jako obvykle zachová dynamičnost, melodie, proměnlivost temp, vysokou muzikantskou úroveň i silnou zvukovou průraznost. Jen vše jede v té jedné, hluboce vyjeté koleji, která pro jednoho může představovat příjemnou jistotu, pro druhého příliš velký stereotyp – tedy Grave Digger ve své nejryzejší podobě. V tomto kontextu jistou změnu přinese pochmurně depresivní finále v „Always And Eternally“, nicméně končit na takhle temnou notu není úplně na místě, takže opět je nutno doporučit bonusovou verzi alba, na kterém závěrečná jednoduchá halekačka „Jeepers Creepers“ působí velmi uvolněně a svěže.

Tvrdit, že je „The Last Supper“ prvním albem, na kterém se Grave Digger dostávají do osidel stereotypu, by nebylo úplně přesné, nicméně právě zde mne v souvislosti s Hrobníkem snad poprvé napadlo, že všeho moc škodí. Vzhledem k tomu, že Grave Digger tímhle albem završili pětadvacet let své existence, je ovšem optimistická charakteristika alba „starý dobrý Grave Digger“ zcela na místě.

Savapip             


www.grave-digger-clan.com

YouTube ukázka - Desert Rose

Seznam skladeb:
1. Passion
2. The Last Supper
3. Desert Rose
4. Grave in the No Man`s Land
5. Hell to Pay
6. Soul Savior
7. Crucified
8. Divided Cross
9. The Night Before
10. Black Widows
11. Hundred Days
12. Always and Eternally

Sestava:
Chris Boltendahl - zpěv
Manni Schimdt - kytara
Jens Becker- baskytara
HP Katzenburg - klávesy
Stefan Arnold – bicí

Rok vydání: 2005
Čas: 51:42
Label: Nuclear Blast
Země: Německo

Diskografie:
1984 - Heavy Metal Breakdown
1985 - Witch Hunter
1986 - War Games
1993 - The Reaper
1995 - Heart Of Darkness
1996 - Tunes Of War
1998 - Knight Of The Cross
1999 - Excalibur
2001 - The Grave Digger
2003 - Rheingold
2005 - Last Supper
2007 - Liberty Or Death
2009 - Ballads Of A Hangman
2010 – The Clans Will Rise Again
2012 – Clash Of The Gods
2014 – The Return Of The Reaper
2016 – Healed By Metal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.04.2017
Přečteno: 2533x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Velká parádaKdyž jsem si toto...8. 04. 2017 8:09 mr.deadhead


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09337 sekund.