23.06.2018
MAXXWELL
Švácarská hard rocková parta MAXXWELL vydá 21.září ..více

23.06.2018
PANTERA
Zemřel bubeník Vinnie Paul. Tato smutná zpráva v ..více

23.06.2018
BACKYARD BABIES
Comeback má pokračování. Přestože před pár lety to ..více

23.06.2018
COHEED AND CAMBRIA
Vyznavači progresivního rocku mají hotové ambiciózní ..více

23.06.2018
KILLSWITCH ENGAGE
Respektovaní metalcoristé, kteří jsou v současné době ..více

23.06.2018
WILSON
Alternativci z Detroitu si připíší třetí zářez do ..více






This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Zadni druzi Iron Maiden uz nikdy nebudou. A fakt t ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Rammstein určitě, ale ti právě ohlásili, že ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Všichni ti vypsaní plní největší arény prot ..

REFUGE - Solitary Men
Stará sestava se nevrátí! Mají to jen jako hob ..

Don AIREY - One Of A Kind
Opravdu špičková záležitost. ..

REFUGE - Solitary Men
Rage jsem kdysi hodně poslouchal, ale časem mě ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Mě vždycky přišlo, že jednu píseň desetkrá ..

REFUGE - Solitary Men
to Metamorphic Dreamer: těžko říct, na stránk ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Sabaton, Battle Beast a Powerwolf mají alespoň d ..

REFUGE - Solitary Men
No já na oficiálních stránkách Rage našel da ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
2419x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
1050x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
1022x

GHOST - Prequelle
970x

LOST DOMAIN - …In The Waiting Room Of Death
893x

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
830x



04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-

14.07.2018
NOKTURNAL MORTUM, SEKHMET, INFERNO, KURGHAALL, DARK FURY, APOCRYPHAL, NORNÍR, N..
Nýrsko-Areál pod sjezdovkou., začátek od:14:00, vstupné: 450Kč.Předprodej.

14.07.2018
POPPY SEED GRINDER, HORRIBLE CREATURES, INCARNATE, CRIPPLED FINGERS, DILIGENCE, ..
Česká Lípa Vodní hrad Lipý, začátek od:15:00, vstupné: 200



článků celkem: 6396
recenzí: 5193
reportů: 525
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


NEVERMORE - This Godless Endeavor

V roce 2005 byli Nevermore už zavedenou kapelou, která měla za sebou několik výborných desek a byl čas na další v pořadí. Album dostalo název „This Godless Endeavor“ a velmi působivou obálku od Hugha Symeho, který spolupracuje například s Dream Theater nebo Rush. Stejně jako na milníku s názvem „Dead Heart In A Dead World“ se o zvuk postaral Andy Sneap a i tentokrát se jednalo o naprostou výhru. I dnes, po dvanácti letech, zní deska drtivě a dnešní alba se tomuto zvuku jen těžko přibližují. Zvuk „This Godless Endeavor“ je stejně ničivý a monstrózní, jako čistý, srozumitelný a živelný.

Hned úvodní „Born“ vás udeří Hulkovskou silou přímo mezi oči. Takřka deathmetalový úvod je střídán brutální pasáží, kdy do riffové vichřice zpívá svým typickým expresivním projevem Warrel Dane. Úvodní část je natolik tvrdá, že i fandovi Nevermore to ve své době muselo vyrazit dech. Pak přijde druhý šok. Jeden z nejkrásnějších refrénů, co znám. Vzletný, až nebesky znějící. Warrelův úžasný výkon a moment, kdy kapela ukazuje svou výjimečnost. „Final Product“ je o něco klidnější, či spíše písničkovější, než její předchůdce, ale temná aura nahrávky a tvrdé thrashové kytary zůstávají. Skladba, která se vám ihned zakotví v hlavě a už nikdy nezmizí.

„My Acid Words“ začíná rozvážně, aby se změnila v thrash metalovou smršť a všem nakopala zádele. „Bittersweet Feast“ na to jde pomaleji. Posluchače si kouskuje postupně. Má silnou a takřka hmatatelnou atmosféru. Loomis sází jeden extrémní riff za druhým, ale zpěvák Warrel Dane si jede to své a skvěle tak vytváří melodie. Skladby jsou i přes svou hutnost dobře poslouchatelné a vlastně i hitové. To platí pro všechny ze čtyř úvodních písní. Rovněž se dá říci, že pokračují v tom, co Nevermore započali před dlouhými lety, ale jejich vlastní evoluce je dovedla do podoby progresivní kapely. Prvky death metalu, veliký podíl thrashe, ale i ozvěny power metalu se tu dají nalézt.

Je čas na něco jemnějšího. Balada „Sentient 6“ patří k tomu nejlepšímu, co Nevermore složili. Zaujme klavír, který jinak kapela vůbec nepoužívala. Ještě více však zaujme silný refrén, ale překvapí druhá půlka skladby. „Sentient 6“ nabírá na dramatičnosti a v závěru se z písně stává poměrně drsná věc, která má ohromnou emoční sílu. Něco tak epického doposud Nevermore nesložili. Oproti tomu působí „Medicated Nation“ zcela obyčejně. Avšak jedná se o výborný mix tradičních Nevermore postupů s groove metalem. Po krátké a příjemné mezihře „The Holocaust Of Thought“ přichází tentokrát čistokrevná balada „Sell My Heart For Stones“. Za sebe můžu říct, že se jedná o jednu z nejsilnějších balad, co jsem kdy slyšel. A Warrel je machr.

Asi nejslabší kousek desky je "The Psalm Of Lydia“. Je to výborná skladba klasického Nevermore stylu, ale prostě je ve stínu ostatních písní. Možná je to i pro to, jakou sílu mají následující dva eposy, které desku uzavírají. Prvním z nich je „A Future Uncertain“ jejíž akustický začátek vykouzlí příjemnou náladu. Pak ale začnou Nevermore kousat. Tohle je progmetalový olymp! Neustále se tu něco děje a vy toho chcete víc a víc. To přijde se závěrem celého alba. Takřka devítiminutová titulní kompozice je vším, co jste kdy chtěli od Nevermore slyšet. Je tu úplně všechno. Pěkně v epickém a obrovitém balení. Těch devět minut je oslavou hudby. Velmi dramatické, tvrdé, melodické a plné nápadů. Hovořit o tom, jak skvěle hrají jednotliví muzikanti, by bylo zbytečné. Všichni jsou skvělí, nicméně z Loomisovy kytary budete úplně mimo. Tohoto pána prostě musím vypíchnout pokaždé.

O „This Godless Endeavor“ se dají říkat jen samé superlativy. Stejně jako na „Dead Heart In A Dead World“ se zde kapela potkala s výtečnou skladatelskou formou. Tohle album je jedna velká jízda a z mého pohledu se jedná o naprostou oslavu metalu. Nadčasové album, které mi i dnes přijde svěží a čerstvé. Neztratilo nic ze své síly. Album, které by žádný metalový fanda neměl minout.

Supermartonátor             


FB NEVERMORE

YouTube ukázka - Final Product

Seznam skladeb:
1. Born
2. Final Product
3. My Acid Words
4. Bittersweet Feast
5. Sentient 6
6. Medicated Nation
7. The Holocaust of Thought
8. Sell My Heart for Stones
9. The Psalm of Lydia
10. A Future Uncertain
11. This Godless Endeavor

Sestava:
Warrel Dane - zpěv
Jeff Loomis - kytary
Steve Smyth - kytara
Jim Sheppard - baskytara
Van Williams - bicí

Rok vydání: 2005
Čas: 57:10
Label: Century Media
Země: USA
Žánr: Progresivní power/thrash metal

Diskografie:
1995 - Nevermore
1996 - The Politics of Ecstasy
1999 - Dreaming Neon Black
2000 - Dead Heart in a Dead World
2003 - Enemies of Reality
2005 - This Godless Endeavor
2010 - The Obsidian Conspiracy

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.04.2017
Přečteno: 1808x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Absolutníbomba!!! Tohle...14. 04. 2017 15:21 b.wolf
Ani vyborni...14. 04. 2017 8:15 Kerim
Jediná...13. 04. 2017 22:01 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19637 sekund.