20.10.2017
WHITESNAKE
"The Purple Tour (Live)", to je název novinkového záznamu ..více

20.10.2017
HARDCORE SUPERSTAR
Po vlažné přijatém albu "HCSS" z roku 2015 se nenechali ..více

20.10.2017
BEAUTIFUL CREATURES
Formace kde působí zpěvák Bang Tango Joe Leste, ..více

20.10.2017
PESTILENCE
Druhdy velmi vlivná deathmetalová parta z Nizozemí slaví ..více

20.10.2017
10 YEARS
Příznivci alternativního metalu v podání těchto ..více

20.10.2017
HOOBASTANK
Post-grungeová formace z Los Angeles dokončila po pěti ..více






POSTCARDS FORM ARKHAM - Manta
Rosie....opravd u máš pravdu, že je tam uveden j ..

POSTCARDS FORM ARKHAM - Manta
Text k poslední písni "Her Cosmic Song" napsal O ..

Elektronika jako budoucnost metalu?
To jsi snad četl jiný úvodník ne? :-) Já pře ..

Elektronika jako budoucnost metalu?
Chápu tvůj povzdech ale....říká ti něco jmé ..

L.A. GUNS - The Missing Peace
No jo, Confess. Já na ně úplně zapomněl, tak ..

L.A. GUNS - The Missing Peace
Na poli podobně prientované muziky je tahle desk ..

L.A. GUNS - The Missing Peace
A hlavně CONFESS - Haunters!!! ..

L.A. GUNS - The Missing Peace
Super album, s hodnocením souhlasím. Určitě pa ..

L.A. GUNS - The Missing Peace
Jo Jo, album je skvělý. Viděl jsem je letos v I ..

POWER QUEST - Sixth Dimension
Já jsem od toho nečekal vůbec nic. A jsem už n ..




Za poslední měsíc:
STEELHEART - Through Worlds Of Stardust
2395x

AEROSMITH - Toys In The Attic
2079x

AEROSMITH - Get Your Wings
1919x

AEROSMITH - Rocks
1877x

MOTORBAND - V
1648x

RIMORTIS - Ozvěny minulosti
1593x



21.10.2017
SYMPHONY, METRO..
DK Koruna Hořice, Velký sál, začátek od:20:00, vstupné:

31.10.2017
Poppy Seed Grinder + hosté..
Praha - Rock Café, začátek od:19:00, vstupné: zdarma

14.11.2017
Driven Under (heavy metal - Švýcarsko) Wild Freedom (heavy metal / glam - Šp..
Brno - Melodka, začátek od:20:00, vstupné: 100



článků celkem: 5886
recenzí: 4739
reportů: 511
rozhovorů: 334













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


DEEP PURPLE - Infinite

Už jen fakt, že Deep Purple vydávají nové album, je událost. Kapela slavící příští rok padesátku na scéně se totiž z drtivé většiny rekrutuje ze zasloužilých sedmdesátníků a proto, jak říká jeden z nich, basista Roger Glover, může být každá deska, každé turné, už to poslední. Možná symbolicky nadcházející turné nese název „The Long Goodbye Tour“ a možná ještě symboličtěji se novinka jmenuje „Infinite“. Nekonečno… To koneckonců ukazuje i obal, kde nekonečno představují iniciály kapely, což může také odkazovat na fakt, že jejich hudba tu bude ještě dávno po tom, co tahle legenda (u Deep Purple tento přídomek platí bezezbytku) odejde na věčnost.

Ať už se stavíte k tvorbě novodobých Deep Purple jakkoliv, nikdo nemůže popřít fakt, že tahle kapela je dávno už za svým zenitem. Ten si totiž prožila v letech 1970 až 1975, kdy každá jejich deska znamená monolit hard rocku, skoro doslova, co skladba, to perla. Tehdy, snad ještě vedle Black Sabbath a Led Zeppelin, nebylo na světě větší kapely. O ten výsadní post samozřejmě Deep Purple během let přišli, ovšem postavení těch, kteří byli u toho, si udrželi dodnes. I přes kolísavou kvalitu alb, zejména poté, co je opustil jeden ze základních pilířů, kytarista Ritchie Blackmore. Tenkrát se tábor fanoušků rozdělil ve dví, a ta situace trvá dodnes. Jedni, kteří Blackmoreův odchod nepřenesli přes srdce, dnešním Deep Purple vyčítají fakt, že spíše zní jako doprovodná kapela Gillana a Glovera, jiní zase nové desky vnímají jako jasné nositele nejčistštích tradic. Záleží na úhlu pohledu… Prostě „In Rock“, „Machine Head“, „Burn“ a další desky z té doby vrhají tak mocný stín, že z něj Deep Purple nemohou už nikdy vystoupit. Nedaří se to samozřejmě ani s novinkou. Ale to ani nikdo nečekal, takže věci jsou vlastně v pořádku.

Deep Purple si tvůrčí krizi (když částečně pomineme „Slaves And Masters“, tak vlastně jedinou) prožili v dobách alb „Abandon“ a „Bananas“ a po minulé „Now What?!“ se zdála být situace stabilizována. Tehdy v roce 2013 ukázali Deep Purple, že svou budoucnost hodlají směřovat spíše do vod progrocku a to potvrzuje i „Infinite“. Samozřejmě stále zní jako deska pozdních Deep Purple, než že by v ní posluchač byl nucen hledat silné odkazy na Yes, Genesis nebo Rush, ovšem jistý posun směrem k techničtějšímu pojetí hudby je zde znát. Za to lze samozřejmě staré pány pochválit, když jsou natolik soudní, aby nepřehrávali stále dokola „Smoke On The Water“, což by to byla umělecká sebevražda. Z toho pohledu zní „Infinite“ skutečně zajímavě a dalo by se říct, že svým způsobem i moderně.

Pochopitelně zklamán bude ten, který by na „Infinite“ hledal heavymetalové pionýry, jak se Deep Purple, v dobách největšího rozpuku britského metalu, přezdívalo. Gentlemani tvoří totiž alba úměrná svému věku a další „Speed King“ nebo „Burn“ už od nich bude čekat leda bláhovec. „Infinite“ proto objevuje nové hranice zejména v používání moderních technologií, o čemž rázně přesvědčí hned úvod pilotního singlu „Time For Bedlam“, což je společně s vesmírnou „The Surprising“ nejprogresivnější a rozhodně nejodvážnější kousek desky. A možná i nejlepší, protože tímto se dostáváme k problému, který v „Infinite“ a vlastně ve všech albech kapely za posledních dvacet let („Purpendicular" do toho ještě nelze tak zcela počítat), leží. To je fakt, že Deep Purple jde prostě (ať člověk chce nebo ne) od Blackmoreova odchodu skládání věcí mnohem obtížněji, než tomu bylo do osudového třesku. Na každém albu se samozřejmě najdou věci skvělé, věci dobré a pak, bohužel, i věci horší. Takové, jaké by člověk v nevědomí toho, že to hrají Deep Purple, okamžitě smetl ze stolu.

Bylo tomu tak na „Abandon“, na „Bananas“, na „Rapture Of The Deep“, na minulé „Now What?!“, je tomu tak i na „Infinite“. Jak již bylo zmíněno, deska stojí hlavně na dvou (v tomto případě nutno říct, že výjimečných) skladbách „Time For Bedlam“ a „The Surprising“, když první jmenovaná těží z bytelné rytmiky a jasného refrénu, kde Gillan dokazuje, že je stále pevný v kramflecích a druhou uměleckým dílem udělal především klávesista Don Airey, jenž do hry vkládá kus sebe i odkazu Jona Lorda. K této dvojici lze přihodit ještě druhou singlovku „All I Got Is You“, jenž hraje na komerčnější notu a poodhaluje místo, kde můžou být Deep Purple ještě také silní a s trochou dobré vůle ještě „Johnny`s Band“, která je silná opět především v refrénu.

Ovšem je tu také druhá stránka mince a to jsou skladby typu „On Top Of The World“ nebo „One Night In Vegas“, kterými se kapela snaží navázat na svou minulost a tam už to jde stěží. Chybí neotřelý nápad, něco, co by ony skladby pozdvihlo na úroveň, ze které by kapelním milníkům mohly hledět z očí do očí. Navíc zařazení coververze „Roadhouse Blues“ od The Doors desce žádnou větší prestiž rovněž nepřinese a to už jen z toho důvodu, že Gillan a Jim Morrison byli tak naprosto odlišní vokalisté, že verze Deep Purple z toho vyjde tak nějak na prázdno.

V konečném účtování je „Infinite“ vlastně taková deska, jaká se dala předpokádat. Nečekal se žádný nový zážeh, žádný třesk supernovy, také k němu nedochází. Posluchač ale dostane kolekci, na které si svá místa rozhodně najde. Klasik samozřejmě mnohem častěji sáhne po jiném albu, především po těch z rozmezí let 1970 až 1975, ale občasné připomenutí „Infinite“ také rozhodně nebude na škodu.

Pepsi Stone             


www.deeppurple.com

YouTube ukázka – Time For Bedlam

Seznam skladeb:
1. Time For Bedlam
2. Hip Boots
3. All I Got Is You
4. One Night In Vegas
5. Get Me Outta Here
6. The Surprising
7. Johnny`s Band
8. On Top Of The World
9. Birds Of Prey
10. Roadhouse Blues

Sestava:
Ian Gillan - zpěv
Steve Morse - kytara
Roger Glover - baskytara
Don Airey - klávesy
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 45:37
Label: EarMUSIC
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!
2017 - Infinite

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.04.2017
Přečteno: 2852x




počet příspěvků: 22

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pokud je Ríša...16. 04. 2017 7:18 Kerim
BubeníkZ těch klasických...15. 04. 2017 20:00 Deny
Pche?Umění bubeníka...15. 04. 2017 19:55 Kolík
Zmínka o délce...15. 04. 2017 18:43 Prowler80
Ještě jsou...15. 04. 2017 16:58 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1638 sekund.