RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




INSOMNIUM - Winter`s Gate

Přestože se finští Insomnium nechávají inspirovat jinými, daří se jim budovat si osobitý výraz a dosahovat na úplnou špičku melodeathu, což potvrzují i svým sedmým albem, kterým vzdávají hold dnes už zaniklým Edge of Sanity a dvacet let starému opusu „Crimson“. Tím spojení s těmito Švédy ale nekončí, neboť o zvuk se na „Winter’s Gate“ postaral, stejně jako na „Crimson", Dan Swanö. Novinka z podzimu loňského roku obsahuje pouze jednu skladbu o délce čtyřiceti minut, která je pro lepší orientaci rozdělena do sedmi částí a kterou se pánové nebojí zahrát i v celé délce živě. Limitovaná edice v podobě velmi pěkné knížky, která vedle celého příběhu (v angličtině, němčině a finštině), z něhož skladba „Winter’s Gate“ vychází, nabízí rovněž audio CD, z kterého si lze plnými doušky vychutnat hlas Niila Sevänena v roli vypravěče.

Povídka vypráví příběh skupiny vikingů, hledajících bájný ostrov někde u Irska, z jehož pokladů se posléze stane velká hrozba. Po vložení disku do přehrávače a stisknutí tlačítka „play“ se realita kolem stane na necelou třičtvrtě hodinu zapomenutou. Jakmile se nad oceánem zvedne vítr a teplota poklesne, na ojedinělou pouť zvou úvodním „insomniáckým“ riffem kytaristé Markus Vanhala a Ville Freman, kteří vrstvením svých kytar jedné přes druhou připravili naprostý balzám pro uši. Nejednou solidně zamrazí z Niilových bouřlivých a velmi osobitých growlingů, které posluchače uvrhnou do zoufalství a postupně jej provedou beznadějnou temnotou až někam doprostřed sněhové bouře, ve které se naděje na přežití ztrácí. Nádherně melodické kytarové pasáže vnášejí do prodírání se hustou mlhou kapku hřejivého světla, ale běhající mráz po zádech nezaženou. Uklidnění situace, pomalé tempo, šepoty a čisté vokály vedou k vyhlídce, že jaro klepe na dveře. Těžké riffy, blast beaty a textové linky „lepší by bylo ležet na lůžku z bahna a na tvář měsíce se dívat zpod vln…“ toto zdání bleskurychle zaženou a atmosféru opět poněkud zahustí. Střídání poklidných akustických momentů a čistých vokálů s hutným zvukem a naléhavými growlingy představuje opakující se motiv, který prostupuje celou skladbou. V páté části mrazivé povídky nastává zlom, přichází jakási forma zlověstného klidu, který následně vede k otevření brány, jíž se pomalu dostáváme k něčemu neodvratnému - grandiózní finále v sedmé části totiž sklouzne do blackového podzemí, kde úřaduje kombinace zběsilosti, nepříčetného zoufalství a totálního šílenství, která nemilosrdně rozseká na kusy a představuje vrchol alba ve velkém stylu.

Albem prostupuje obrovská dávka emocí a obzvláště jedinečná atmosféra, která vyžaduje spolu s citlivým poslechem i sledování textu. Právě to, že je album podáváno jako celek, není úplně praktické, poněvadž při nedostatku času poslech jednotlivých části nemá smysl. Buď si v luxusní restauraci pod vedením pana Swanö (ano, o zvuk se postaral opravdu skvostně) dáte kompletní menu se všemi chody s dostatkem času na zákusek, anebo si nedáte nic a rovnou zamíříte k fastfoodu.

„Winter’s Gate“ je celek, opředený neobyčejnou vyvážeností mezi tvrdostí a poklidností, kde nic netrvá příliš dlouho ani příliš krátce. Tato bouře emocí je naprostý top melodického deathu a za mě představuje vůbec nejsilnější desku vydanou v roce 2016. Insomnium na sobě tvrdě pracují, vyvíjí se a dokazují, že mají dobře našlápnuto k tomu stát se legendou (pokud jí už nejsou), u které už dnes pro svou tvorbu jiní hledají inspiraci.

Peťulín             


www.insomnium.net

Seznam skladeb:
1. Winter’s Gate

Sestava:
Niilo Sevänen – zpěv, baskytara
Ville Friman – kytara, zpěv
Markus Vanhala – kytara
Markus Hirvonen – bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 40:02
Label: Century Media Records
Země: Finsko
Žánr: melodický death metal

Diskografie:
2002 – In the Halls of Awaiting
2004 – Since the Day It All Came Down
2006 – Above the Weeping World
2009 – Across the Dark
2011 – One for Sorrow
2014 – Shadows of the Dying Sun
2016 – Winter’s Gate

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.05.2017
Přečteno: 4639x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
...tak si zozen aj...12. 05. 2017 19:11 johny
Tu niet co...12. 05. 2017 6:44 Kamzo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10626 sekund.