ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LABYRINTH - Architecture Of A God

Když Rob Tiranti před časem opustil Labyrinth, pevně jsem věřil, že nejde o odchod trvalý, ovšem tak rychlý návrat mě přece jenom překvapil. Nečekané zprávy o Tirantiho návratu a tvorbě nové desky se začaly objevovat během loňského roku, a pak již vše šlo - i díky podpoře firmy Frontiers Records - ráz na ráz. Fandové tedy mohli jásat, v čele Labyrinthu opět stála dvojice hudebníků (vedle Roba ještě kytarista a skladatel Olaf Thörsen), v jejichž přítomnosti vznikala ta nejlepší díla kapely. Tím máme odbyté dobré zprávy, nyní přišel čas na ty špatné.

Příprava alba byla pečlivě dokumentována na facebookových stránkách kapely, včetně slov o vrcholné formě všech zúčastněných a nutnosti očekávání něčeho mimořádného. Takové okázalé proklamace jsou celkem běžné, v případě Italů jim ale nebyl důvod nevěřit, vždyť Rob patří již dlouhodobě mezi nejlepší zpěváky metalové scény, stejně tak Olaf Thörsen platí za osvědčené autory, což plnohodnotně potvrdil na předešlém počinu Labyrintu, kterým bylo pokračování nejlepší desky „Return To Heaven Denied“. Pak se ale začaly na YouTube objevovat první singlovky, jejichž hudební obsah sebepochvalná prohlášení moc nepotvrzoval. A poslech celého alba tyto nečekaně vzniklé otazníky a pomalu, ale jistě rostoucí pochyby jenom potvrdil.

Hudbou Italů jakoby probleskoval autorský rozkol, kdy je znát, že se Thörsen chce zavděčit fanouškům staré tvorby, zároveň však podivným způsobem „podlézá“ vydavatelské firmě a změkčuje tóny až někam na úroveň hard rocku a AOR. Svědčí o tom hned první dvě položky „Bullets“ a „Still Alive“, kde klávesy nejprve vytváří vzorce typické pro zmíněné žánry, poté se hudba sice odkloní, pořád ale nemůžeme mluvit o nějakém sytém power metalu, jde spíše o pohodový heavík, navíc nijak skvostný, jen občas zaujme cinknutí povedené vokální linky. O to více překvapí nástup rychlíku „Take On My Legacy“, v němž jakoby chtěl Thörsen uchlácholit fanoušky, mlsně čekající na tradiční speedovou smetanu. Je pravda, že se mu to částečně daří (zejména refrén klape na výbornou), využívá k tomu ovšem až příliš osvědčené řemeslné postupy, kdy jsou na místě úvahy o tom, že podobnou hudbu vlastně už vůbec skládat nechce. Takovému tvrzení notuje i druhá (a poslední) rychlovka „Stardust And Ashes“, která je dokonce ještě méně zdařilá a nejvíce v ní baví toliko nápaditě zakomponované pianové preludium.

Zbytek skladeb se pak pohybuje na značně kolísavé úrovni, když občas potěší Tirantiho procítěný přednes nebo líbivá melodická vyhrávka, jde ale pouze o fragmenty, jako celek lze vyzdvihnout pouze song „Someone Says“ s velmi příjemnou hitovou aurou. Jinak ovšem není moc co chválit, písně plynou v až příliš nevzrušivém tempu (pomalých momentů je zbytečně moc), kdy nejvíce zbystří pozornost průniky akustické kytary, snažící se vyvolat ducha nejznámější balady Italů „Falling Rain“ (samozřejmě z desky „Return To Heaven Denied“), vše ale vyznívá spíše jako pokusy staré herečky, která neúměrným nánosem make-upu zoufale touží oživit půvab mladých let. Dobře nedopadl ani cover legendární Milesovy kompozice "Children", naopak, autorská bezradnost v něm sestupuje až na samotné dno (existují techno a trance projekty, které si s danou skladbou poradily mnohem osobitěji). K tomu přičtěme nevýrazný sound s protivně řinčivými činely a je jasné, že novinka Italů se mezi jejich nejlepší metalografické kusy řadit nemůže. Tohle je totiž nuda a šeď bez duše, což je výsledek, který jsem u díla s podpisy pánů Thörsen-Tiranti opravdu nečekal.

Petr Štěpnička             


FB LABYRINTH

YouTube ukázka - Someone Says

Seznam skladeb:
1. Bullets
2. Still Alive
3. Take On My Legacy
4. A New Dream
5. Someone Says
6. Random Logic
7. Architecture of a God
8. Children
9. Those Days
10. We Belong to Yesterday
11. Stardust and Ashes
12. Diamond

Sestava:
Roberto Tiranti - zpěv
Andrea Cantarelli - kytara
Olaf Thörsen - kytara
Nik Mazzucconi - baskytara
Oleg Smirnoff - klávesy
John Macaluso - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:01:07
Mix, mastering, produkce: Simone Mularoni
Label: Frontiers Records
Země: Itálie
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
1996 - No Limits
1998 - Return To Heaven Denied
2001 - Sons Of Thunder
2003 - Labyrinth
2005 - Freeman
2007 - 6 Days To Nowhere
2010 - Return To Heaven Denied Pt. II - A Midnight Autumns Dream
2017 - Architecture Of A God

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.05.2017
Přečteno: 3263x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
??? Uz tento album...10. 09. 2017 20:31 Dzuzo
????Lars plne stebou...11. 05. 2017 9:06 Jozef
Poprvé za tech let...11. 05. 2017 0:24 Lars Larsen
Tedyabych byl...10. 05. 2017 20:09 b.wolf
Naopak, naprosty...10. 05. 2017 19:34 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10573 sekund.