ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




S91 - Behold The Mankind

„Ve skrýši Nejvyššího kdo přebývá, ve stínu Všemohoucího bude spočívat…“, tak začíná Žalm 91 v biblické knize žalmů, podle kterého si italští progresivci S91 zvolili před jedenácti lety svůj název. Tipnout si, jakou tématikou se zabývají ve svých textech, tedy nebude vůbec složité. Stejně tak nepřekvapí, že na aktuálním albu „Behind The Mankind“ se S91 věnují jednotnému tématu a pouští se do pranýřování nešvarů současné společnosti, vycházejících z toho, že v průběhu celé historie mají lidé v sobě zlo, jehož jediným protipólem a silou schopnou mu vzdorovat, je působení stvořitele. A když už padla zmínka o progresivním metalu, stejně tak nepřekvapivá je skutečnost, že S91 se drží obvyklých pravidel žánru – na ploše víc než dvaapadesáti minut přináší osm rozmanitě strukturovaných písní s rozsáhlými instrumentálními plochami, do kterých se občas pokouší propašovat snadno přístupné melodie.

Problém celé desky by se asi nejlépe dal vystihnout konstatováním, že nejpřitažlivějším momentem „Behind The Mankind“ je nepříliš dlouhý a emocemi nabitý vokální příspěvek Christiana Liljegrena (Narnia) v úvodní „The Cry Of Life“. To, že je nepříliš dlouhý je totiž v příkrém rozporu s tím, jak rozvláční jsou samotní S91, kteří zpravidla, než se k něčemu jiskřivému dokopou, tak jim to dlouho trvá, anebo se naopak strašně dlouho utápějí v tom, aby povedený nápad dokonale vyždímali. Jasně, v obecné rovině lze říci, že jde o dodržování základních pravidel progresivního metalu, jenže největší bolístkou je fakt, že ty nápady, se kterými Žalmisti přichází, jsou ve své rozsáhlosti plytké, vlažné a důvod k tomu sázet tak rozsáhlé kompozice aby jeden pohledal. Možná by na osvěžení pomohlo nějaké úderné bum-bum prásk a rychle někam jinam, ale kdo ví… Podobné je to i s projevem zpěvačky Marie Londino – emoce občas zablikají, sem tam zní velmi smyslně, jenže stačí, aby se do toho opřel Liljegren a Maria je proti němu poloviční. Možná to vychází i z toho, že spíš než na akci jsou S91 zatíženi na hudební přemýšlivost, jenže co z toho, když u spousty instrumentálních pasáží (především dialogy kytary a kláves) se nelze zbavit dojmu určité samoúčelnosti či neosobitosti. Co je platný přehledný zvuk, dobře znějící basa či závan etnického motivu ve „Slaves And Kings“, když chybí děj. A protože s blížícím se koncem jsou S91 čím dál prokouknutelnější (u progresivní kapely docela průšvih) vychází z toho nejlépe již zmíněná „The Cry Of Life“ a následující křehoučká a sympaticky gradující (ano, nejkratší věc na desce, ve které Marii smyslnost velmi sluší) „Wandering Souls“. K podobně křehké náladě se S91 na desce ještě vrátí, ale tak intenzivní síly již nedosáhnou.

Hudebně mě nestrhli, na víru mě neobrátili (a nemůžu se zbavit dojmu, že druhá část věty by mohla být pro S91 podstatnější). K obojímu je velmi, velmi daleko…

Savapip             


FB S91

YouTube ukázka - The Cry Of Life

Seznam skladeb:
1. The Cry of Life
2. Wandering Souls
3. Slaves and Kings
4. The Calling
5. Blind Revolutions
6. The Son of God
7. Sacrificed
8. The Bloody Revelation

Sestava:
Maria Londino - zpěv
Francesco Romeggini – kytara, zpěv
Giacomo Manfredi - baskytara
Francesco Londino - klávesy
Giacomo Mezzetti - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 52:39
Label: Underground Symphony
Země: Itálie

Diskografie:
2011 – Volonta Legata
2016 – Behold The Mankind

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.05.2017
Přečteno: 1417x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0903 sekund.