RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KILLIN` KIND - Dying Earth

S druhým albem italských heavíků Killin` Kind je to asi jako na fotbalovém zápase, kde vás v prvním poločase až neskutečně namlsá parta výborných hráčů sice nikterak objevným, ale zato precizním, energickým a strhujícím výkonem, aby vás v poločase druhém zmrazila banda nekopů mizerným a jalovým představením. Možná stačilo jen trochu promíchat pořadí skladeb, aby se dva protipóly promíchaly, čímž by sice „Dying Earth“ mohlo ztratit dost ze svého ostří a působivého lesku první poloviny, ale to finální rozčarování by aspoň nebylo tak velké. V dnešní době návratu vinylů se album stává asi nechtěným splitkem výborné a mizerné formy Killin`Kind.

Přitom Killin` Kind měli hromadu času na přípravu alba. Kapela jím završila svojí dvacetiletku, během které stihla před osmi lety vydat jediného předchůdce. A jak řečeno, na první polovině alba je znát nejen hlad po muzice a hráčské schopnosti muzikantů, ale i schopnost využít prošlapané cesty a napsat řízné skladby (přirovnávat by bylo poměrně jednoduché, napadají mě kolegové Freternia, Galloglass, Nocturnal Rites, …), které do uší napadají na první dobrou. Spojení přímočarého heavy metalu s občasnou téměř thrashovou rubanicí a sklony k hudebnímu sprintování funguje na pomyslné straně „A“ bez jakýchkoliv zádrhelů, Killin` Kind bez nějakých přehnaných kudrlin (k čemuž přispívá i poměrně neotesaný a nepříliš tvárný – což je v podstatě pro dobro věci – hlas kytaristy Tita, který je v trojlístků zpěváků v kapele tím hlavním) sází jednu podařenou věc za druhou. Úvodní „New Killing Breed“ s otvíracím lehce pompézním motivem a šikovně uštrikovaným kytarovým s=olem ohromně osvěží pomalá (až romantická) pasáž, nepřeplácaná kombinace melodické nadýchanosti a neohrabané syrovosti s kapkou jedu v „The Raven“ dá vyniknout minimalistickému Titově projevu a nabere výborné tempo, které vygraduje v barevné trilogii „Apophis“, jejíž druhá část „The Journey“ jednak nabídne příjemné atmosférické poťukávání a jednak svým uvadacím závěrem jasně naznačí, jaký bude dal39 vývoj alba, posledním povedeným kouskem je pak semi-baladický závěr trilogie „The Legacy“, ve kterém se kapele výborně podaří propojit emotivnost s agresivitou.

Těžko říct, v čem je ten zásadní zlom na pomyslné straně „B“. Možná je to tím, že Killin` Kind jsou dost průhlední, takže se dřív nebo později musí vyčerpat, či snad tím, že melodická nápaditost jde k ledu a Killin` Kind tím pádem už nemají co zásadního nabídnout. Dokonalým reprezentantem této bezradnosti je prázdná „Raijin“ a rozsáhlá titulní kompozice, která sice navnadí krátkým preludováním na téma „Dies Irea“, ale pokus o výpravnost, ženské vokály, ani snaha o atmosféru využitím akustické kytary prostě nezabírá, korunu své snaze pak Killin` Kind nasadí ve svérázně (toto berte jako hodně eufemistický opis pojmu zpackaný) neotesané předělávce Oldfieldova „Moonlight Shadows“ – praktická ukázka, jak snadno lze smáznou veškeré kouzlo originálu… A tak jediným světlým bodem druhé poloviny alba se stává svižná a nekomplikovaná instrumentálka „Fujin“, dávající maximum prostoru kytarám.

To množství tematických námětů, které se na desce dají najít, je až schizofrenní. Reálná hrozba asteroidu Apophis, který dle teorie ruských vědců může v roce 2036 zničit zemi, Poeův „Havran“, animované postavičky Raijin a Fujin, inu, vyberte si, co chtěli Killin` Kind světu sdělit. A stejně jako schizofrenní je tenhle pelmel motivů, stejně tak schizofrenní je tahle deska. Příště prosím udělat dvě strany „A“.

Savapip             


FB KILLIN` KIND

YouTube ukázka - The Raven

Seznam skladeb:
1. New Killing Breed
2. The Raven
3. Apep (99942)
4. King of Terror (Apophis pt. 1)
5. The Journey (Apophis pt. 2)
6. The Legacy (Apophis pt. 3)
7. Raijin
8. Fujin
9. Standing in the Shadows
10. Dying Earth
11. Moonlight Shadows

Sestava:
Tito - zpěv, kytara
Daniele Genugu - kytara
Dest – baskytara, klávesy, piáno
Paolo Laurenti – bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 53:48
Label: Underground Symphony
Země: Itálie

Diskografie:
2008 – Metal Rage
2016 – Dying Earth

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.05.2017
Přečteno: 1415x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11559 sekund.